Jednym z produktów Nowej Piekarni z Łukowa jest chleb
orkiszowy na wagę. Chleb ten jest bardzo dobrym uzupełnieniem dla codziennego
białego pieczywa, pieczywa mieszanego lub pieczywa żytniego bądź razowego. Warto
pokusić się o zakup pieczywa z mąki orkiszowej lub jego samodzielne upieczenie.
Z pomocą mogą przyjść przepisy prezentowane na tutejszym blogu. W jednym z
poprzednich postów było o bułce pysznej orkiszowej z dodatkiem ziaren, a dziś
bohaterem jest chleb orkiszowy również z dodatkiem ziaren
Składniki:
500 g mąki orkiszowej typu 1850, 1 łyżeczka soli, 4 – 6 łyżek ulubionych
ziaren, 400 ml letniej wody, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka naturalnego
miodu
Dodatkowo: odrobina ulubionych ziaren do posypania
Wykonanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże i rozetrzeć z miodem. Dodać 1 – 2 łyżki
letniej wody i dokładnie wymieszać. W tym czasie do miski przesiać mąkę i
dokładnie wymieszać z solą. Dodać 4 – 6 łyżek ziaren i ponownie wymieszać.
Do mąki wlać drożdżowy zaczyn i lekko zamieszać. Następnie wlać pozostałą
wodę. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto nie
powinno być zbyt zwarte, ani zbyt lejące. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką
i odstawić na 30 – 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie formę keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do
pieczenia lub posmarować olejem i posypać ziarnami.
Wyrośnięte ciasto ponownie, tym razem krótko wyrobić i przełożyć do
formy. Wierzch wygładzić zwilżoną dłonią i posypać ziarnami. Ciasto jeszcze raz
przykryć i odstawić na 15 – 30 minut, aby jeszcze wyrosło.
Chleb piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180
stopni. Pod koniec pieczenia, jeśli chleb będzie się za mocno rumienił, można
go przykryć folią aluminiową.
O walorach mąki orkiszowej można się dowiedzieć
przeglądając wcześniejsze przepisy na chleb orkiszowy. Pieczenie chleba w domu
daje możliwość przygotowania go według własnych upodobań. Warto z tej
możliwości skorzystać, nie tylko w czasie szczytu pandemii, ale też w bardziej
spokojne dni.
Komentarze
Prześlij komentarz