Chleb orkiszowy z ulubionymi ziarnami

Jednym z produktów Nowej Piekarni z Łukowa jest chleb orkiszowy na wagę. Chleb ten jest bardzo dobrym uzupełnieniem dla codziennego białego pieczywa, pieczywa mieszanego lub pieczywa żytniego bądź razowego. Warto pokusić się o zakup pieczywa z mąki orkiszowej lub jego samodzielne upieczenie. Z pomocą mogą przyjść przepisy prezentowane na tutejszym blogu. W jednym z poprzednich postów było o bułce pysznej orkiszowej z dodatkiem ziaren, a dziś bohaterem jest chleb orkiszowy również z dodatkiem ziaren

Składniki:
500 g mąki orkiszowej typu 1850, 1 łyżeczka soli, 4 – 6 łyżek ulubionych ziaren, 400 ml letniej wody, 30 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka naturalnego miodu
Dodatkowo: odrobina ulubionych ziaren do posypania

Wykonanie:
Do naczynia pokruszyć drożdże i rozetrzeć z miodem. Dodać 1 – 2 łyżki letniej wody i dokładnie wymieszać. W tym czasie do miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z solą. Dodać 4 – 6 łyżek ziaren i ponownie wymieszać.
Do mąki wlać drożdżowy zaczyn i lekko zamieszać. Następnie wlać pozostałą wodę. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż zacznie odchodzić od miski. Ciasto nie powinno być zbyt zwarte, ani zbyt lejące. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 – 60 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W międzyczasie formę keksówkę o wymiarach 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać ziarnami.
Wyrośnięte ciasto ponownie, tym razem krótko wyrobić i przełożyć do formy. Wierzch wygładzić zwilżoną dłonią i posypać ziarnami. Ciasto jeszcze raz przykryć i odstawić na 15 – 30 minut, aby jeszcze wyrosło.
Chleb piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pod koniec pieczenia, jeśli chleb będzie się za mocno rumienił, można go przykryć folią aluminiową.

O walorach mąki orkiszowej można się dowiedzieć przeglądając wcześniejsze przepisy na chleb orkiszowy. Pieczenie chleba w domu daje możliwość przygotowania go według własnych upodobań. Warto z tej możliwości skorzystać, nie tylko w czasie szczytu pandemii, ale też w bardziej spokojne dni.

Komentarze