Chleb orkiszowo-żytni z pastą z Avokado.



     Zapraszam na pyszny, aromatyczny i prosty do zrobienia chleb orkiszowo żytni, który długo pozostaje świeży. Nie upieczemy tego chlebka na zakwasie, lecz na świeżych drożdżach, bo wymaga o wiele mniej czasu do wyrastania i do upieczenia, a my właśnie teraz szukamy takiego chlebka, bo cierpimy na brak czasu. Zupełną nowością w pieczeniu tego chleba będzie, dodanie   do niego octu balsamicznego. Nie martw się ocet w tym chlebie nie jest wyczuwalny, a jedynie poprawia fakturę chleba. Chleb ten upieczemy w garnku. Często spotykałam się z przepisami, w których proponowano wstawianie gorącego  garnka do gorącego piekarnika. Ja natomiast dzisiaj  zaproponuję coś odwrotnego: Włożymy zimny nasmarowany  garnek do zimnego piekarnika. Zapewne już nie raz spotkałeś się z tym, że ciemny  chleb na drożdżach po kilku dniach kruszył się i był mało smaczny. Powiedziałabym, że nawet był wiórowaty. Ten chleb, który Wam teraz zaproponuję jedliśmy po pięciu dniach i przez ten czas był bardzo dobry, nadal aromatyczny i nie kruszył się. Jeśli mi nie wierzysz, to kup sobie w Nowej Piekarni chleb orkiszowy na wagę,  zjedz z pyszną pastą z awokado i  również ciesz się smakiem.
Chleb orkiszowo żytni na drożdżach.
Składniki:
  • 42 g drożdży,
  • 640 ml letniej wody,
  • 200 g. mąki żytniej  1400,
  • 200 g.  mąki  orkiszowej jasnej,
  •  100 g. mąki  orkiszowej ciemnej,
  • 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego,
  • 2 łyżeczki soli,
  • Garść ziaren słonecznika do środka,
  • 0,5 szklanki  ziaren czarnuszki na wierzch.
Sposób przygotowania:
W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki orkiszowej. Odstawić do wyrośnięcia.
Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i wyrabiać mikserem ok 7 min.
Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie złożyć (boki ciasta składamy do środka – coś ala koperta).
Uformować bochenek, złączeniem do dołu.
Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam otrębami. Przełożyć bochenek do garnka, na wierzchu wyciąć wzorek lub wysypać go mąką, opcjonalnie posypać ziarenkami czarnuszki.
Zakryty garnek wstawić do piekarnika (zimnego). Ustawić temperaturę na 230 stopni i piec przez 70 minut. Ja dodatkowo zdjęłam pokrywkę i piekłam kilka minut bez niej.
Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.

 Pasta z avocado.
Składniki:
• Duże, dojrzałe avocado (1 szt., 200 g miąższu),
• Sok z 1 limonki,
•  Drobno posiekana kolendra (2 łyżki),
• Natka pietruszki (1 łyżka),
• Szczypta soli,
• Chleb orkiszowy na wagę  (2 kromki, 40 g każda),
• Pomidor (2 grube plastry).
Sposób przygotowania:
Przeciąć avocado na pół wzdłuż. Oddzielić je od pestki obracając połówki w przeciwną stronę. Obrać połówki ze skóry. Rozgnieść widelcem avocado, dodać zioła, sól, sok z limonki. Wymieszać na gładką pastę. Podpiec 2 kromki chleba orkiszowego na wagę w tosterze. Na gorącą grzankę nałożyć pastę z avocado. Przykryć grubym plastrem pomidora.
Zawsze przyrządzaj niewielką ilość tej pasty – najlepiej z 1 avocado, bo mimo soku z limonki pasta ciemnieje, a jej wartości odżywcze szybko utleniają się.
 Avocado to wyjątkowy owoc, zawiera mnóstwo tłuszczów (aż 15 g w 100 g owocu) stąd jego wysoka kaloryczność: 160 kcal na 100 g. Niemniej jednak są to bardzo zdrowe tłuszcze jednonienasycone, głównie kwas oleinowy. Avocado zawiera mnóstwo witaminy E, która zapobiega starzeniu się i wpływa na piękny wygląd skóry. Dodatkowo miąższ avocado zawiera spore ilości witaminy C, K i B6 oraz potas. Dobroczynne przeciwutleniacze z grupy karotenoidów, luteina oraz zeaksantyna wspomagają odporność organizmu i bardzo pozytywnie działają na oczy. Te grzanki z avocado są naprawdę sycące. Polecam!
 SMACZNEGO : )

Komentarze