Zapraszam
na pyszny, aromatyczny i prosty do zrobienia chleb orkiszowo żytni, który długo
pozostaje świeży. Nie upieczemy tego chlebka na zakwasie, lecz na świeżych
drożdżach, bo wymaga o wiele mniej czasu do wyrastania i do upieczenia, a my właśnie
teraz szukamy takiego chlebka, bo cierpimy na brak czasu. Zupełną nowością w
pieczeniu tego chleba będzie, dodanie do
niego octu balsamicznego. Nie martw się ocet w tym chlebie nie jest wyczuwalny,
a jedynie poprawia fakturę chleba. Chleb ten upieczemy w garnku. Często
spotykałam się z przepisami, w których proponowano wstawianie gorącego garnka do gorącego piekarnika. Ja natomiast dzisiaj
zaproponuję coś odwrotnego: Włożymy
zimny nasmarowany garnek do zimnego
piekarnika. Zapewne już nie raz spotkałeś się z tym, że ciemny chleb na drożdżach po kilku dniach kruszył
się i był mało smaczny. Powiedziałabym, że nawet był wiórowaty. Ten chleb,
który Wam teraz zaproponuję jedliśmy po pięciu dniach i przez ten czas był
bardzo dobry, nadal aromatyczny i nie kruszył się. Jeśli mi nie wierzysz, to
kup sobie w Nowej Piekarni chleb orkiszowy na wagę, zjedz z pyszną pastą z awokado i również ciesz się smakiem.
Chleb
orkiszowo żytni na drożdżach.
Składniki:
- 42 g drożdży,
- 640 ml letniej wody,
- 200 g. mąki żytniej 1400,
- 200 g. mąki orkiszowej jasnej,
- 100 g. mąki orkiszowej ciemnej,
- 5 łyżek ciemnego octu balsamicznego,
- 2 łyżeczki soli,
- Garść ziaren słonecznika do środka,
- 0,5 szklanki ziaren czarnuszki na wierzch.
Sposób
przygotowania:
W szklance ciepłej wody rozpuścić drożdże z cukrem
i łyżką mąki orkiszowej. Odstawić do wyrośnięcia.
Do misy wrzucić wszystkie składniki chleba oraz drożdże i
wyrabiać mikserem ok 7 min.
Misę miksera przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
na 1-1,5h.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i kilkukrotnie
złożyć (boki ciasta składamy do środka – coś ala koperta).
Uformować bochenek, złączeniem do dołu.
Garnek wysmarować tłuszczem, ja dodatkowo wysypałam
otrębami. Przełożyć bochenek do garnka, na wierzchu wyciąć wzorek lub
wysypać go mąką, opcjonalnie posypać ziarenkami czarnuszki.
Zakryty garnek wstawić do piekarnika (zimnego). Ustawić
temperaturę na 230 stopni i piec przez 70 minut. Ja dodatkowo zdjęłam pokrywkę
i piekłam kilka minut bez niej.
Chleb po upieczeniu wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
Pasta z avocado.
Składniki:
• Duże, dojrzałe avocado (1 szt., 200 g miąższu),
• Sok z 1 limonki,
• Drobno posiekana kolendra (2 łyżki),
• Natka pietruszki (1 łyżka),
• Szczypta soli,
• Chleb orkiszowy na wagę (2 kromki, 40 g każda),
• Pomidor (2 grube plastry).
Sposób
przygotowania:
Przeciąć avocado na pół wzdłuż. Oddzielić je od pestki
obracając połówki w przeciwną stronę. Obrać połówki ze skóry. Rozgnieść
widelcem avocado, dodać zioła, sól, sok z limonki. Wymieszać na gładką pastę.
Podpiec 2 kromki chleba orkiszowego na wagę w tosterze. Na gorącą grzankę
nałożyć pastę z avocado. Przykryć grubym plastrem pomidora.
Zawsze przyrządzaj niewielką ilość tej pasty – najlepiej z 1
avocado, bo mimo soku z limonki pasta ciemnieje, a jej wartości odżywcze szybko
utleniają się.
Avocado to wyjątkowy
owoc, zawiera mnóstwo tłuszczów (aż 15 g w 100 g owocu) stąd jego wysoka
kaloryczność: 160 kcal na 100 g. Niemniej jednak są to bardzo zdrowe tłuszcze
jednonienasycone, głównie kwas oleinowy. Avocado zawiera mnóstwo witaminy E,
która zapobiega starzeniu się i wpływa na piękny wygląd skóry. Dodatkowo miąższ
avocado zawiera spore ilości witaminy C, K i B6 oraz potas. Dobroczynne
przeciwutleniacze z grupy karotenoidów, luteina oraz zeaksantyna wspomagają
odporność organizmu i bardzo pozytywnie działają na oczy. Te grzanki z avocado
są naprawdę sycące. Polecam!
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz