Zapraszam
wszystkich chętnych do zrobienia w swoim zaciszu domowym prawdziwego
polskiego kebabu, który będzie lekki,
zdrowy i bardzo smaczny. Do tej super smacznej przekąski wykorzystamy bułeczki
pita z białego pieczywa, bardzo chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, z
pustym wnętrzem. Do jej smakowitego
wnętrza wybierzemy przepyszne dodatki, których możemy nałożyć tyle, ile tylko pomieści Pita. Najważniejszym składnikiem w tej bułeczce rozpływającym się w ustach, mocno
przypieczonym będzie mięso wieprzowe, a do tego ser żółty, warzywa i sosy.
Wszystkie te przepyszne składniki
utworzą posiłek doskonały, który możesz spożyć na obiad, lub na kolację.
Do tej bułki pysznej wybrałam mięso wieprzowe od szynki,
przygotowane w odpowiedni sposób: Najpierw u pieczone w foli, a następnie
przyrumieniane na patelni. Muszę przyznać, że jest obłędnie smaczne. Jest mięciutkie,
o delikatnej strukturze i bardzo
wyraziste w smaku dzięki przyprawom. A
co więcej mocno przyrumienione z wierzchu dzięki czemu jest lekko chrupiące.
Taki kebab zrobiony we własnym domu może smakować o wiele lepiej niż ten z budki, bo jest lżejszy i prawie bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się na imprezach czy przyjęciach. Jeśli upieczemy bułeczki pita z mąki razowej, to na tę smakowitą kolację możemy zaprosić też kogoś, kto choruje na cukrzycę. Tylko, żeby się za bardzo tym kebabem nie objadał, bo mu zaszkodzi. Zresztą , wcale by mnie to nie ździwiło, bo to bułka pyszna!
Taki kebab zrobiony we własnym domu może smakować o wiele lepiej niż ten z budki, bo jest lżejszy i prawie bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się na imprezach czy przyjęciach. Jeśli upieczemy bułeczki pita z mąki razowej, to na tę smakowitą kolację możemy zaprosić też kogoś, kto choruje na cukrzycę. Tylko, żeby się za bardzo tym kebabem nie objadał, bo mu zaszkodzi. Zresztą , wcale by mnie to nie ździwiło, bo to bułka pyszna!
Bułka pyszna ze smakowitym wnętrzem.
- 1 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka),
- 1 przyprawa Kebab,
- 1 przyprawa do Żeberek,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1/3 szklanki wody (lub mniej),
- olej / smalec (ewentualnie).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki.
Mięso zamarynować w połowie przyprawy Kebab, papryce i przyprawie do Żeberek.
Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 - 2 godziny. Następnie mięso w
foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 st. C. i
piec około 1,5 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc.
Następnego dnia usunąć folię. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże
kawałki. Dodać połowę przyprawy Kebab i wodę. Zamieszać.
Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
1. - Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i
podsmażyć mięso.
2. - Mięso
równomiernie rozłożyć na Talerzu Crispy. Wstawić do mikrofali i piec na Funkcji
6 zmysł - Crispy - Poziom 2 (wykonać czynność dwukrotnie). Osobiście korzystać
z tej opcji - mięso jest dobrze przypieczone i pozbawione tłuszczu.
Składniki
na około 8 Bułek Pita:
- 20 g świeżych drożdży,
- 3 szklanki mąki razowej typ 2000,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić
rozczyn. I składniki połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i
odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej
miski, dodać podrośnięte drożdże i wodę. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem
z końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie ciasto
powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i samo
odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem na 1 godz.
do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie lekko obsypanym mąką uformować
z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla. Ciasto kroimy ostrym nożem na 8
części. Każdą z nich należy lekko rozwałkować na placek grubości około 2 cm.
Przykryć ciasto lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple
na 40 min. Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225 st. C. Ostrożnie wyjąć
gorącą blachę, szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać
bułki (zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną
blachę z powrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Potem wyjąć
bułeczki.
Gorące bułeczki nacinać ostrym nożem i napełniać mięsem oraz dodatkami.
Gorące bułeczki nacinać ostrym nożem i napełniać mięsem oraz dodatkami.
Składniki
na Sos Czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku
- liście świeżego oregano (lub oregano suszone)
- 3/4 jogurtu naturalnego (używam Pilos)
- 1 łyżka majonezu
- sól
- ewentualnie szczypiorek
Do miski dodać jogurt, majonez, posiekane liście oregano,
przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to wymieszać i doprawić solą ewentualnie
dodać posiekany szczypiorek. Odstawić do lodówki na 20 minut.
ORAZ:
- starty na małych oczkach ser żółty (Gouda, Edamski, Morski, Śmietankowy).
- mix sałat (zielona sałata, sałata lodowa, świeże liście szpinaku itp.)
- zielony lub kiszony ogórek w plasterkach.
- posiekane papryczki chilli.
- pomidory pokrojone w kostkę lub plasterki
- cebula pokrojona w piórka
- pokrojony w kosteczkę ser feta lub mozzarella
Mój ulubiony Kebab to: gorąca bułka Pita z tartym żółtym
serem, dużą ilością przypieczonego mięsa, pomidorem, mixem sałat, ostrą papryką
i sosami. Polecam wszystkim tę bułkę pyszną.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz