Bułka pyszna ze smakowitym wnętrzem.


  
    
 
     Zapraszam wszystkich chętnych do zrobienia w swoim zaciszu domowym prawdziwego polskiego  kebabu, który będzie lekki, zdrowy i bardzo smaczny. Do tej super smacznej przekąski wykorzystamy bułeczki pita z białego pieczywa, bardzo chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, z pustym wnętrzem. Do jej smakowitego  wnętrza  wybierzemy przepyszne  dodatki, których możemy  nałożyć tyle, ile tylko  pomieści Pita.  Najważniejszym składnikiem w tej bułeczce  rozpływającym się w ustach, mocno przypieczonym będzie mięso wieprzowe, a do tego ser żółty, warzywa i sosy. Wszystkie te przepyszne  składniki utworzą posiłek doskonały, który możesz spożyć na obiad, lub na kolację.
Do tej bułki pysznej wybrałam mięso wieprzowe od szynki, przygotowane w odpowiedni sposób: Najpierw u pieczone w foli, a następnie przyrumieniane na patelni. Muszę przyznać, że jest   obłędnie smaczne. Jest  mięciutkie,  o delikatnej strukturze i bardzo  wyraziste w smaku dzięki przyprawom. A  co więcej mocno przyrumienione z wierzchu  dzięki czemu jest lekko chrupiące.
Taki kebab zrobiony we własnym domu może smakować o wiele  lepiej niż ten z budki, bo jest lżejszy i prawie bez dodatku tłuszczu. Sprawdzi się na imprezach czy przyjęciach. Jeśli upieczemy bułeczki pita z mąki razowej, to na tę smakowitą kolację możemy zaprosić też kogoś, kto  choruje na cukrzycę. Tylko, żeby się za bardzo tym kebabem nie objadał, bo mu zaszkodzi. Zresztą , wcale by mnie to nie ździwiło, bo to bułka pyszna!
 Bułka pyszna ze smakowitym wnętrzem.
Składniki na: Mięso do Kebabu.
  • 1 kg mięsa wieprzowego od szynki (może być także Karkówka),
  • 1 przyprawa Kebab,
  • 1 przyprawa do Żeberek,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/3 szklanki wody (lub mniej),
  • olej / smalec (ewentualnie).
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć. Podzielić na 4 duże i grube kawałki. Mięso zamarynować w połowie przyprawy Kebab, papryce i przyprawie do Żeberek. Całość zawinąć w folię aluminiową. Odstawić na 1 - 2 godziny. Następnie mięso w foli umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225 st. C. i piec około 1,5 godz. Piekarnik wyłączyć, a mięso pozostawić w nim na całą noc. Następnego dnia usunąć folię. Mięso przełożyć na deskę i pokroić na nieduże kawałki. Dodać połowę przyprawy Kebab i wodę. Zamieszać.
Od tej pory sposoby na przygotowanie mięsa są dwa:
1. - Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i podsmażyć mięso.
2. -  Mięso równomiernie rozłożyć na Talerzu Crispy. Wstawić do mikrofali i piec na Funkcji 6 zmysł - Crispy - Poziom 2 (wykonać czynność dwukrotnie). Osobiście korzystać z tej opcji - mięso jest dobrze przypieczone i pozbawione tłuszczu.
Składniki na około 8 Bułek Pita:
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 3 szklanki mąki razowej typ 2000,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn. I składniki połączyć w większej miseczce, przykryć talerzykiem i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać podrośnięte drożdże i wodę. Zagniatać ciasto ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego - około 10-15 min. Po tym czasie ciasto powinno być bielsze niż na początku, elastyczne, napowietrzone i samo odchodzące od rąk. Kulę ciasta odstawić w naczyniu pod przykryciem na 1 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie na blacie lekko obsypanym mąką uformować z ciasta długi, gruby wałek - niczym strucla. Ciasto kroimy ostrym nożem na 8 części. Każdą z nich należy lekko rozwałkować na placek grubości około 2 cm. Przykryć ciasto lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i zostawić w cieple na 40 min. Piekarnik wraz z blachą rozgrzać do 225 st. C. Ostrożnie wyjąć gorącą blachę, szybko wyłożyć na nią papier do pieczenia i łopatką przekładać bułki (zachowując odstępy - bułki Pita urosną). Natychmiast wstawić rozgrzaną blachę z powrotem do piekarnika. Piec bułeczki około 15 min. Potem wyjąć bułeczki.
Gorące bułeczki nacinać ostrym nożem i napełniać mięsem oraz dodatkami.
Składniki na Sos Czosnkowy:
  • 4 ząbki czosnku
  • liście świeżego oregano (lub oregano suszone)
  • 3/4 jogurtu naturalnego (używam Pilos)
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • ewentualnie szczypiorek
Do miski dodać jogurt, majonez, posiekane liście oregano, przeciśnięte ząbki czosnku. Wszystko to wymieszać i doprawić solą ewentualnie dodać posiekany szczypiorek. Odstawić do lodówki na 20 minut.
 ORAZ:
  • starty na małych oczkach ser żółty (Gouda, Edamski, Morski, Śmietankowy).
  • mix sałat (zielona sałata, sałata lodowa, świeże liście szpinaku itp.)
  • zielony lub kiszony ogórek w plasterkach.
  • posiekane papryczki chilli.
  • pomidory pokrojone w kostkę lub plasterki
  • cebula pokrojona w piórka
  • pokrojony w kosteczkę ser feta lub mozzarella 
Mój ulubiony Kebab to: gorąca bułka Pita z tartym żółtym serem, dużą ilością przypieczonego mięsa, pomidorem, mixem sałat, ostrą papryką i sosami. Polecam wszystkim tę bułkę pyszną.
SMACZNEGO : )


  

  

  
 

  

Komentarze