Jeszcze raz sernik

Dziś propozycja na ciasto, które na tutejszym blogu nie jest niczym nowym. Chodzi oczywiście o sernik z rodzynkami, który już tak jakoś dziwnie ma, że lubi się tu co chwila pojawiać. Wynika to głównie z ogromnej ilości przepisów na to ciasto, z których każdy ma w sobie coś, nawet delikatnie, innego. Poniższy sernik z rodzynkami jest dość prosty w swojej formie, ale takie też mają swoich zwolenników.

Składniki na sernik:
1 kg białego półtłustego sera, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki rodzynek, kilka kropelek olejku pomarańczowego lub trochę skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
100 g masła, 7 łyżeczek cukru, 2 łyżki kakao
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania

Wykonanie:
Przygotować masę serową. Ser zemleć trzykrotnie. Rodzynki sparzyć i obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 żółtku (białka odstawić do lodówki). Następnie, miksując, dodawać do masy ser, cukier wanilinowy, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, rodzynki oraz olejek pomarańczowy lub skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy serowej. Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 180 – 200 stopni. Upieczony sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować polewę. Masło w rondelku rozpuścić na wolnym ogniu. Wsypać do niego cukier oraz kakao. Składniki mieszać do momentu, aż polewa zgęstnieje. Jeśli masło będzie się oddzielać, należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
Wystudzony sernik posmarować przygotowaną polewą, a następnie posypać wiórkami kokosowymi.

Dzisiejszy odcinek o serniku z rodzynkami powoli dobiega końca. Ciasto jest już na talerzu, a obok niego stoi filiżanka z małą czarną. Pora go skosztować. Na koniec informacja od samego sernika. I”ll be back.

Komentarze