Dziś propozycja na ciasto, które na tutejszym blogu
nie jest niczym nowym. Chodzi oczywiście o sernik z rodzynkami, który już tak
jakoś dziwnie ma, że lubi się tu co chwila pojawiać. Wynika to głównie z
ogromnej ilości przepisów na to ciasto, z których każdy ma w sobie coś, nawet
delikatnie, innego. Poniższy sernik z rodzynkami jest dość prosty w swojej
formie, ale takie też mają swoich zwolenników.
Składniki na sernik:
1 kg białego półtłustego sera, 200 g masła, 1 szklanka cukru, 5 jaj, 1/2
opakowania cukru wanilinowego, 1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym, 1
łyżeczka proszku do pieczenia, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki rodzynek, kilka
kropelek olejku pomarańczowego lub trochę skórki pomarańczowej
Składniki na polewę:
100 g masła, 7 łyżeczek cukru, 2 łyżki kakao
Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Przygotować masę serową. Ser zemleć trzykrotnie. Rodzynki sparzyć i
obtoczyć w mące. Masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo po 1 żółtku (białka
odstawić do lodówki). Następnie, miksując, dodawać do masy ser, cukier
wanilinowy, budyń, proszek do pieczenia, sok z cytryny, rodzynki oraz olejek
pomarańczowy lub skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie
wmieszać ją do masy serowej. Formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przelać do niej ciasto i piec około 45 minut w temperaturze 180 –
200 stopni. Upieczony sernik studzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przygotować polewę. Masło w rondelku rozpuścić na wolnym ogniu. Wsypać do
niego cukier oraz kakao. Składniki mieszać do momentu, aż polewa zgęstnieje.
Jeśli masło będzie się oddzielać, należy dodać jeszcze odrobinę cukru.
Wystudzony sernik posmarować przygotowaną polewą, a następnie posypać
wiórkami kokosowymi.
Dzisiejszy
odcinek o serniku z rodzynkami powoli dobiega końca. Ciasto jest już na
talerzu, a obok niego stoi filiżanka z małą czarną. Pora go skosztować. Na
koniec informacja od samego sernika. I”ll be back.
Komentarze
Prześlij komentarz