Torty dla dzieci kojarzą nam się z różnymi kształtami,
które są nawiązaniem do postaci zwierząt, zabawek lub bajkowych postaci. Torty
dla dzieci to również bogactwo kolorów, a te zawsze przyciągają dziecięcą
uwagę. Dlatego poniżej prezentuję przepis na niezwykle barwny, bo w kolorach
tęczy, smakowity tort.
Składniki na ciasto:
360 g masła, 210 g cukru, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 300 g mąki
pszennej, 120 g mąki ziemniaczanej, 6 łyżeczek proszku do pieczenia, 6 łyżeczek
mleka
Barwniki spożywcze w żelu – czerwony, niebieski, żółty, fioletowy,
zielony, pomarańczowy
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone, 500 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 %, 3 łyżki
cukru pudru
Dodatkowo: słodycze do dekoracji cukrowe wiórki, perełki, lentilki, małe
galaretki
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Masło utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym na
puszystą masę. Dalej ucierając, dodawać po jednym jajku. Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia i wraz z mlekiem wmieszać stopniowo do masy. Gotowe
ciasto podzielić na sześć równych części. Najlepiej przełożyć je po równo do
sześciu miseczek lub salaterek.
Do każdej miseczki dodać po jednym barwniku i dokładnie wymieszać. Należy
uwzględnić, że po upieczeniu ciasto będzie ciemniejsze od tego surowego. Nie
trzeba kupować wszystkich barwników, wystarczą trzy podstawowe, czyli czerwony,
niebieski i żółty. Połączenie czerwonego z niebieskim da kolor fioletowy,
czerwonego z żółtym – pomarańczowy, niebieskiego z żółtym – zielony.
Sześć tortownic lub foremek o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Przełożyć do nich ciasto. Piec po trzy blaty w piekarniku nagrzanym
do temperatury 180 stopni przez około 15 – 20 minut. Upieczone blaty przełożyć
do góry dnem na stół wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do wystudzenia.
Przygotować krem. Schłodzoną śmietanę i zimny serek przełożyć do naczynia
i zmiksować na sztywny, puszysty krem, dodając pod koniec cukier puder.
Przygotować całość. Na paterze układać po kolei blaty, przekładając je
kremem. Zaczynając od spodu, dajemy blat fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony. Boki i wierzch posmarować odłożoną ilością kremu.
Ozdobić słodyczami.
W podobny sposób możemy przygotować tort angielski.
Wówczas należy przygotować krem maślany, którym posmarujemy tort z zewnątrz oraz
jasna masa cukrowa, którą pokryjemy cały tort. Na wierzch można przygotować
kolorowe ozdoby z lukru plastycznego.
I niech nikomu nie przyjdzie na myśl, by skrytykować taką ładną tęczę.
Komentarze
Prześlij komentarz