Tort truskawkowo jagodowy.


     Są soczyste, słodko-kwaśne i lubiane niemal na całym świecie.
Choć pierwsze owoce można kupić już w połowie maja, sezon na polskie truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. Poza tym, że są smaczne, zawierają jeszcze mnóstwo wartościowych dla naszego zdrowia składników. Wykorzystujemy je na wiele sposobów w kuchni.
Prawdopodobnie powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek sprowadzonych z innych kontynentów do Europy. Na początku XVIII wieku francuski botanik skrzyżował poziomkę wirginijską z poziomką chilijską. Obie dość sporych rozmiarów odmiany, połączone ze sobą, zaowocowały, dając początek truskawkom. Wcześniej dostępne tylko dla bardzo zamożnych, z czasem stały się popularne i chętnie uprawiane w całej Europie. I tak jest do dziś. Znanych jest ponad 2000 odmian, które różnią się między sobą kolorem (są nawet białe o smaku zbliżonym do ananasa – odmiana pineberry), odpornością na choroby i przemarzanie, czasem owocowania, wielkością i soczystością owoców.
Truskawki zawierają dużo witaminy C. Już szklanka zjadanych na surowo owoców zapewnia dzienną dawkę zapotrzebowania naszego organizmu na tę witaminę. Są też cennym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Dzięki tym składnikom wzmacniamy kości, poprawiamy pamięć, koimy nerwy i chronimy organizm przed anemią. Owoce te również, dzięki zawartości innych związków, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomagają układ odpornościowy, sprzyjają odchudzaniu i dobrze wpływają na układ krążenia. Dzięki zawartości fitocydów mają właściwości bakteriobójcze i wspomagają leczenie stanów zapalnych. U osób nadwrażliwych na salicylany mogą jednak wywołać reakcje alergiczne. Najczęściej objawia się to wysypką, zaczerwienieniem skóry, a czasem dusznościami czy nieżytem nosa.
Aby zachować jak najwięcej cennych składników, truskawki warto zjadać na surowo. Podczas śniadania można je dodać do owsianki czy do chrupiącej granoli. Można je połączyć z twarożkiem, jogurtem naturalnym czy użyć ich do przyrządzenia pysznych miksów owocowych typu smoothie. W czasie obiadu wykorzystujemy je do sałatek bądź jako składnik koktajli mleczno- owocowych (również robionych na bazie kwaśnego mleka, kefiru lub maślanki). Można je dodać do sosów, w których marynujemy mięso na grilla, albo przygotować z nich chłodnik.
Doskonałe są desery z dodatkiem truskawek. Wszelkiego rodzaju babeczki owocowe, galaretki, torty, lody i sosy. Truskawki doskonale nadają się do mrożenia, na konfitury, soki, kompoty i dżemy. Owoce można też wysuszyć i dodawać do zimowych herbat albo zasypać cukrem i przechowywać w słoiku w sosie własnym.
 My dzisiaj upieczemy przepyszny tort serowo truskawkowy na biszkopcie z kremem truskawkowym i jagodowym. Ten tort jest wykwintny i pięknie się prezentuje na paterze. Swoją elegancją trochę przypomina tort angielski, bo jest na wierzchu  rewelacyjnie udekorowany białym tynkiem, który dodaje mu szyku i elegancji. Uwielbiam torty owocowe, których smak po spróbowaniu sprawia, że rozpływają się w ustach. Można powiedzieć, że To prawdziwe „Niebo w gębie”.  Jeśli szukasz pięknego tortu angielskiego, to skorzystaj z usług Nowej Piekarni. Oni na pewno pomogą Ci wybrać odpowiedni wzór i najlepiej zrealizują twoje marzenia. Natomiast  teraz ten tort owocowy, bardzo pyszny, wszystkim serdecznie polecam, a przepis prezentuję poniżej.
 Tort truskawkowo jagodowy.
Składniki
BISZKOPT:
  •  -7 jajek, -150 g. cukru, -120 g. mąki tortowej, -120 g. mąki ziemniaczanej,
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, -3 łyżki oleju.
NASĄCZENIE:
·       -3/4 szklanki mocnej posłodzonej kawy.
KREM SEROWO-TRUSKAWKOWY:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka,
  • -330 ml. śmietanki 30 %, -1 szklanka cukru pudru, -2 cukry waniliowe,
  • -1 śnieżka, -0,5 l. musu z truskawek (truskawki rozdrobnione),
  • -35 g. żelatyny, -1/2 szklanki wody (lub  trochę więcej).
KREM SEROWO-JAGODOWY:
  • -1/2 kg. sera z wiaderka, -330 ml. śmietanki 30 %, -1/2 szklanki cukru pudru,
  • -2 cukry waniliowe, -1 śnieżka, -125 ml. frużeliny z czarnych jagód,
  • -35 g. żelatyny, -1/2 szklanki wody(lub trochę więcej).
TYNK:
  • -330 ml. śmietanki 30 %,
  • -250 g. serka mascarpone, -1 krem śmietankowy do tortów w proszku.
DEKORACJA:
  • -ok.1 l. truskawek.
  • -kilka kwiatków chabrów, +50 g. gorzkiej czekolady, - kilka listków mięty.
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką, dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175 st. C. Trochę ostudzić, potem  obkroić nożem wokół obręczy tortownicy. Obrócić i  zdjąć papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest upieczony dzień wcześniej.
Spodni krążek biszkoptowy włożyć do tortownicy, i zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową nasączenia  z  kawy.
krem truskawkowy:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego. Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką. Dodawać porcjami ser, potem mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem jagodowy:
Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do tortownicy.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Tort ustawić na paterze.
Tynk:
 Zmiksować śmietankę z serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić rozetki.
Dekoracja:
 Ogonki kwiatków, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić. Kwiaty są jadalne, ale ogonki mogą sok puścić.
Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.
SMACZNEGO : )


Komentarze