Są soczyste,
słodko-kwaśne i lubiane niemal na całym świecie.
Choć pierwsze owoce można kupić już w połowie maja, sezon na
polskie truskawki rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca. Poza tym, że są
smaczne, zawierają jeszcze mnóstwo wartościowych dla naszego zdrowia
składników. Wykorzystujemy je na wiele sposobów w kuchni.
Prawdopodobnie powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian
poziomek sprowadzonych z innych kontynentów do Europy. Na początku XVIII wieku
francuski botanik skrzyżował poziomkę wirginijską z poziomką chilijską. Obie
dość sporych rozmiarów odmiany, połączone ze sobą, zaowocowały, dając początek
truskawkom. Wcześniej dostępne tylko dla bardzo zamożnych, z czasem stały się
popularne i chętnie uprawiane w całej Europie. I tak jest do dziś. Znanych jest
ponad 2000 odmian, które różnią się między sobą kolorem (są nawet białe o smaku
zbliżonym do ananasa – odmiana pineberry), odpornością na choroby i
przemarzanie, czasem owocowania, wielkością i soczystością owoców.
Truskawki zawierają dużo witaminy C. Już szklanka zjadanych
na surowo owoców zapewnia dzienną dawkę zapotrzebowania naszego organizmu na tę
witaminę. Są też cennym źródłem żelaza, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.
Dzięki tym składnikom wzmacniamy kości, poprawiamy pamięć, koimy nerwy i
chronimy organizm przed anemią. Owoce te również, dzięki zawartości innych
związków, obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, wspomagają układ
odpornościowy, sprzyjają odchudzaniu i dobrze wpływają na układ krążenia.
Dzięki zawartości fitocydów mają właściwości bakteriobójcze i wspomagają
leczenie stanów zapalnych. U osób nadwrażliwych na salicylany mogą jednak
wywołać reakcje alergiczne. Najczęściej objawia się to wysypką,
zaczerwienieniem skóry, a czasem dusznościami czy nieżytem nosa.
Aby zachować jak najwięcej cennych składników, truskawki
warto zjadać na surowo. Podczas śniadania można je dodać do owsianki czy do
chrupiącej granoli. Można je połączyć z twarożkiem, jogurtem naturalnym czy
użyć ich do przyrządzenia pysznych miksów owocowych typu smoothie. W czasie
obiadu wykorzystujemy je do sałatek bądź jako składnik koktajli mleczno-
owocowych (również robionych na bazie kwaśnego mleka, kefiru lub maślanki).
Można je dodać do sosów, w których marynujemy mięso na grilla, albo przygotować
z nich chłodnik.
Doskonałe są desery z dodatkiem truskawek. Wszelkiego rodzaju
babeczki owocowe, galaretki, torty, lody i sosy. Truskawki doskonale nadają się
do mrożenia, na konfitury, soki, kompoty i dżemy. Owoce można też wysuszyć i
dodawać do zimowych herbat albo zasypać cukrem i przechowywać w słoiku w sosie
własnym.
My dzisiaj upieczemy
przepyszny tort serowo truskawkowy na biszkopcie z kremem truskawkowym i
jagodowym. Ten tort jest wykwintny i pięknie się prezentuje na paterze. Swoją
elegancją trochę przypomina tort angielski, bo jest na wierzchu rewelacyjnie udekorowany białym tynkiem, który
dodaje mu szyku i elegancji. Uwielbiam torty owocowe, których smak po
spróbowaniu sprawia, że rozpływają się w ustach. Można powiedzieć, że To prawdziwe
„Niebo w gębie”. Jeśli szukasz pięknego
tortu angielskiego, to skorzystaj z usług Nowej Piekarni. Oni na pewno pomogą Ci
wybrać odpowiedni wzór i najlepiej zrealizują twoje marzenia. Natomiast teraz ten tort owocowy, bardzo pyszny, wszystkim
serdecznie polecam, a przepis prezentuję poniżej.
Tort truskawkowo jagodowy.
Składniki
BISZKOPT:
- -7 jajek, -150 g. cukru, -120 g. mąki tortowej, -120 g. mąki ziemniaczanej,
- -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, -3 łyżki oleju.
NASĄCZENIE:
·
-3/4 szklanki mocnej posłodzonej kawy.
KREM SEROWO-TRUSKAWKOWY:
- -1/2 kg. sera z wiaderka,
- -330 ml. śmietanki 30 %, -1 szklanka cukru pudru, -2 cukry waniliowe,
- -1 śnieżka, -0,5 l. musu z truskawek (truskawki rozdrobnione),
- -35 g. żelatyny, -1/2 szklanki wody (lub trochę więcej).
KREM SEROWO-JAGODOWY:
- -1/2 kg. sera z wiaderka, -330 ml. śmietanki 30 %, -1/2 szklanki cukru pudru,
- -2 cukry waniliowe, -1 śnieżka, -125 ml. frużeliny z czarnych jagód,
- -35 g. żelatyny, -1/2 szklanki wody(lub trochę więcej).
TYNK:
- -330 ml. śmietanki 30 %,
- -250 g. serka mascarpone, -1 krem śmietankowy do tortów w proszku.
DEKORACJA:
- -ok.1 l. truskawek.
- -kilka kwiatków chabrów, +50 g. gorzkiej czekolady, - kilka listków mięty.
Sposób
przygotowania:
Biszkopt:
Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do
ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką,
dolać olej. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej
krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175 st. C. Trochę
ostudzić, potem obkroić nożem wokół
obręczy tortownicy. Obrócić i zdjąć
papier. Jak przestygnie, przekroić na trzy blaty. Najlepiej kroi się jak jest
upieczony dzień wcześniej.
Spodni krążek biszkoptowy włożyć do tortownicy, i zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową nasączenia z kawy.
Spodni krążek biszkoptowy włożyć do tortownicy, i zabezpieczyć wyżej boki. Nasączyć połową nasączenia z kawy.
krem
truskawkowy:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.
Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem, potem śnieżką. Dodawać porcjami ser, potem
mus truskawkowy i zmiksować .Następnie dolewać letnią żelatynę i zmiksować, ale
nie za długo. Wylać na biszkopt w tortownicy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
Przykryć drugim krążkiem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem
jagodowy:
Zrobić tak samo jak truskawkowy ale z frużeliną. Wylać do
tortownicy.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
Przykryć ostatnim krążkiem biszkoptowym i schłodzić parę godzin.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
Tort ustawić na paterze.
Tynk:
Zmiksować śmietankę z
serem, potem z kremem w proszku. Posmarować cały tort. Wokół można zrobić
rozetki.
Dekoracja:
Ogonki kwiatków,
zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i schłodzić. Kwiaty są jadalne, ale ogonki
mogą sok puścić.
Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Dekoracyjnie ułożyć na górze tortu truskawki, kwiatki i miętę. Całość schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz