Stefanka miodowa

Stefanka miodowa, ciasto kojarzone głównie z sezonem zimowym, również w letnie dni ma swoich zwolenników. Wypiek ten może być ciekawym uzupełnieniem dla typowo letnich i nieco lżejszych wypieków z dużą ilością owoców. Stefanka miodowa to smaczne i ładnie wyglądające ciasto, dlatego sprawdzi się na wiele całorocznych okazji.

Składniki na ciasto:
6 szklanek mąki pszennej, 1 i 1/4 szklanki cukru, 6 łyżek miodu sztucznego, 1 i 1/4 kostki margaryny, 2 jajka, 7 i 1/4 łyżki mleka, 2 i 1/4 łyżeczki sody, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1/2 l mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki budyniu śmietankowego, 1 szklanka cukru, 1 kostka margaryny
Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych, polewa czekoladowa

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Miód z mlekiem lekko podgrzać (miód ma się rozpuścić). Mąkę, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać schłodzoną margarynę i posiekać nożem. Dodać wystudzony miód, cukier oraz jajka i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 4 równe części, owinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ją jedną częścią ciasta. Piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni. Upieczony placek wyjąć, zmienić papier i wyłożyć kolejną część ciasta. Czynności powtarzać do upieczenia ostatniej części ciasta. Placki wystudzić.
Przygotować krem. W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń i mąkę. Pozostałą ilość mleka zagotować. Mieszając, wlewać powoli budyń i chwilę gotować. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem i porcjami dodawać do budyniu. Całość dobrze wymieszać.
Przygotować stefankę. Jeden placek posmarować połową kremu i przykryć drugim plackiem. Posmarować go powidłami i przykryć trzecim plackiem. Wyłożyć na niego drugą połowę kremu i przykryć czwartym plackiem. Wierzch posmarować polewą czekoladową. Odstawić na dwa dni w chłodne miejsce. Można posypać orzechami włoskimi.

Zaletą stefanki miodowej jest fakt, że możemy ją dłużej przechowywać w lodówce. Dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem nawet przez kilka dni. Warto pokusić się o wykorzystanie jednego z wielu przepisów na to ciasto.

Komentarze