Lato za pasem. Najlepsze, bo polskie truskawki już dojrzały.
Warto w tym momencie pokusić się o upieczenie czegoś słodkiego właśnie z ich
udziałem. W zimowo – wiosennym sezonie, raczyliśmy się smakiem sernika z
rodzynkami lub z nie owocowymi dodatkami, względnie z owocami mrożonymi
bądź z galaretkami. Teraz pora na pyszny sernik z truskawkami w wersji fit,
który po okresie bardziej kalorycznych wypieków wprowadzi nas w okres letnich, orzeźwiająco
lekkich słodkości.
Składniki:
500 g półtłustego twarogu, 3 duże jajka, 50 g ksylitolu, 30 g cukru
kokosowego (ksylitol i cukier kokosowy można zastąpić 80 g zwykłego cukru), 1
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 500 g truskawek, 1 łyżeczka oleju
kokosowego lub masła klarowanego, 1 łyżka płatków jaglanych, gałązka świeżego
tymianku, 1 – 2 łyżeczki miodu
Wykonanie:
Twaróg, jajka, ksylitol, cukier kokosowy i budyń włożyć do dużej miski.
Miksować blenderem do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Piekarnik nagrzać
do temperatury 180 stopni. Spód i boki tortownicy posmarować olejem, wsypać
płatki jaglane i rozprowadzić je po całej powierzchni – płatki ładnie
przyklejają się do nasmarowanej powierzchni. Do tak przygotowanej tortownicy
wlać masę sernikową i wyłożyć na nią połowę przygotowanych truskawek. Piec
przez 40 – 45 minut do momentu, aż środek sernika będzie ścięty a brzegi
delikatnie zarumienione. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiczkach. Na
zimny już sernik wyłożyć pozostałą ilość truskawek. Posypać listkami świeżego
tymianku i skropić miodem.
Smaczny i kolorowy sernik z truskawkami, to idealne
wejście w letnie klimaty. Warto dobrze wykorzystać stosunkowo krótki sezon
truskawkowy, wzbogacając organizm o zawarte w tych owocach witaminy. A na
sernik z rodzynkami przyjdzie jeszcze odpowiednia pora.
Komentarze
Prześlij komentarz