Sernik z truskawkami w wersji fit

Lato za pasem. Najlepsze, bo polskie truskawki już dojrzały. Warto w tym momencie pokusić się o upieczenie czegoś słodkiego właśnie z ich udziałem. W zimowo – wiosennym sezonie, raczyliśmy się smakiem sernika z rodzynkami lub z nie owocowymi dodatkami, względnie z owocami mrożonymi bądź z galaretkami. Teraz pora na pyszny sernik z truskawkami w wersji fit, który po okresie bardziej kalorycznych wypieków wprowadzi nas w okres letnich, orzeźwiająco lekkich słodkości.

Składniki:
500 g półtłustego twarogu, 3 duże jajka, 50 g ksylitolu, 30 g cukru kokosowego (ksylitol i cukier kokosowy można zastąpić 80 g zwykłego cukru), 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru, 500 g truskawek, 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarowanego, 1 łyżka płatków jaglanych, gałązka świeżego tymianku, 1 – 2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
Twaróg, jajka, ksylitol, cukier kokosowy i budyń włożyć do dużej miski. Miksować blenderem do uzyskania gładkiej i błyszczącej masy. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Spód i boki tortownicy posmarować olejem, wsypać płatki jaglane i rozprowadzić je po całej powierzchni – płatki ładnie przyklejają się do nasmarowanej powierzchni. Do tak przygotowanej tortownicy wlać masę sernikową i wyłożyć na nią połowę przygotowanych truskawek. Piec przez 40 – 45 minut do momentu, aż środek sernika będzie ścięty a brzegi delikatnie zarumienione. Po upieczeniu studzić przy otwartych drzwiczkach. Na zimny już sernik wyłożyć pozostałą ilość truskawek. Posypać listkami świeżego tymianku i skropić miodem.

Smaczny i kolorowy sernik z truskawkami, to idealne wejście w letnie klimaty. Warto dobrze wykorzystać stosunkowo krótki sezon truskawkowy, wzbogacając organizm o zawarte w tych owocach witaminy. A na sernik z rodzynkami przyjdzie jeszcze odpowiednia pora.

Komentarze