Sernik pomarańczowy na spodzie z piernika



  Moja mama uwielbia eksperymentować z ciastami. Ostatnio znalazła przepis na przepyszny sernik pomarańczowy na spodzie z piernika. Brzmi egzotycznie, ale smakuje wyśmienicie. Dla tych, co uwielbiają nowe przepisy oraz wyzwania kulinarne owy przepis powinien przypaść do gustu. Dlatego zapraszam do przepisu.
Składniki:
Spód piernika
- 1/3 kostki masła;
- pół szklanki cukru;
- jedna łyżka miodu;
- 50 gram czekolady;
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika;
- jedna łyżka kakao;
- jedna łyżeczka cynamonu;
- jedna łyżeczka oczyszczonej sody;
- pół szklanki mleka;
- dwa jaja;
- jedna szklanka pszennej mąki;
- starta skórka z jednej pomarańczy;
Serowa masa
- jeden kilogram zmielonego twarogu;
- 400 gram śmietany 18%;
- osiem jaj;
- 1.25 szklanki cukru;
- trzy budynie śmietankowe;
- jedna pomarańcza (najlepiej p1uree);
- 100 gram rodzynek;
Polewa
- 150 gram czekolady mlecznej;
- 3-4 łyżek mleka;
  Na początku przygotowujemy spód piernika. Roztapiamy w małym garnku masło z cukrem i razem to mieszamy. Potem do tego dołączamy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do piernika, kakao i cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu, kiedy się roztopi nasza czekolada. Następnie palnik wyłączamy i dodajemy po kolei sodę, mleko i jaja. Znowu całość musimy wymieszać. Pamiętajmy, żeby na koniec dodać mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Teraz to miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Naszą piernikową masę trzeba przelać do formy, najlepiej o wymiarach 24 cm na 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba wyrównać powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kolej teraz na serową masę. Sparzamy rodzynki we wrzątku i studzimy. Musimy obrać i pozbawić białych błonek pomarańczę a następnie zmiksować na puree. Wszystkie nasze składniki masy serowej musimy zmiksować do połączenia. Przelewamy masę na podpieczony spód. Wierzch posypujemy rodzynkami i delikatnie zatapiamy je w serowej masie. Następnie pieczemy to ponownie przez około od 60 do 70 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Na końcu trzeba to ostudzić. Najpierw w uchylonym piekarniku a potem wykładamy i już całkowicie zimny wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest na noc. Teraz czas na naszą czekoladę, którą rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. Jak mamy już ta gotową polewę to dekorujemy nią sernik.
  Smacznego!

Komentarze