Moja mama uwielbia
eksperymentować z ciastami. Ostatnio znalazła przepis na przepyszny sernik
pomarańczowy na spodzie z piernika. Brzmi egzotycznie, ale smakuje wyśmienicie.
Dla tych, co uwielbiają nowe przepisy oraz wyzwania kulinarne owy przepis
powinien przypaść do gustu. Dlatego zapraszam do przepisu.
Składniki:
Spód piernika
- 1/3 kostki masła;
- pół szklanki cukru;
- jedna łyżka miodu;
- 50 gram czekolady;
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika;
- jedna łyżka kakao;
- jedna łyżeczka cynamonu;
- jedna łyżeczka oczyszczonej sody;
- pół szklanki mleka;
- dwa jaja;
- jedna szklanka pszennej mąki;
- starta skórka z jednej pomarańczy;
Serowa masa
- jeden kilogram zmielonego twarogu;
- 400 gram śmietany 18%;
- osiem jaj;
- 1.25 szklanki cukru;
- trzy budynie śmietankowe;
- jedna pomarańcza (najlepiej p1uree);
- 100 gram rodzynek;
Polewa
- 150 gram czekolady mlecznej;
- 3-4 łyżek mleka;
Na początku
przygotowujemy spód piernika. Roztapiamy w małym garnku masło z cukrem i razem
to mieszamy. Potem do tego dołączamy miód, połamaną czekoladę, przyprawę do
piernika, kakao i cynamon. Całość mieszamy i podgrzewamy do momentu, kiedy się
roztopi nasza czekolada. Następnie palnik wyłączamy i dodajemy po kolei sodę,
mleko i jaja. Znowu całość musimy wymieszać. Pamiętajmy, żeby na koniec dodać
mąkę oraz skórkę otartą z pomarańczy. Teraz to miksujemy, aż uzyskamy jednolitą
masę. Naszą piernikową masę trzeba przelać do formy, najlepiej o wymiarach 24
cm na 34 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Trzeba wyrównać
powierzchnię i piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kolej
teraz na serową masę. Sparzamy rodzynki we wrzątku i studzimy. Musimy obrać i
pozbawić białych błonek pomarańczę a następnie zmiksować na puree. Wszystkie
nasze składniki masy serowej musimy zmiksować do połączenia. Przelewamy masę na
podpieczony spód. Wierzch posypujemy rodzynkami i delikatnie zatapiamy je w
serowej masie. Następnie pieczemy to ponownie przez około od 60 do 70 minut w
temperaturze 180 stopniach Celsjusza. Na końcu trzeba to ostudzić. Najpierw w
uchylonym piekarniku a potem wykładamy i już całkowicie zimny wstawiamy do
lodówki na kilka godzin. Najlepszą opcją jest na noc. Teraz czas na naszą
czekoladę, którą rozpuszczamy na parze i mieszamy z mlekiem. Jak mamy już ta
gotową polewę to dekorujemy nią sernik.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz