Rodzajów sernika,
jakie możemy upiec bądź kupić jest całe mnóstwo. Mogą być tradycyjne bez
dodatków, mogą być z czekoladą a też mogą być z owocami jak też podane na zimno
także, kto co lubi. Postaram się dziś przestawić wam przepis na sernik na
kruchym cieście, który kiedyś znalazłem, a z którego w domu się korzysta. Ten przepis raczej jest dla tortownicy ze
średnicą większą niż 21cm.
Składniki:
Ciasto:
- 1 1/2 szklanki mąki;
- 100 g margaryny;
- pięć łyżek cukru;
- dwa żółtka;
- szczypta soli;
- łyżeczka cynamonu;
Masa serowa:
- 3/4 kg półtłustego twarogu;
- 15 dag cukru;
- trzy jajka;
- dwie łyżki budyniu w proszku;
- 1/4 kostki margaryny;
- cukier wanilinowy
Teraz czas na
wykonanie naszego sernika na kruchym cieście. Zagniatamy ciasto z naszych
składników, które są powyżej. Potem schładzamy w lodówce. Teraz na spód naszej
tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia kruszymy ciasto tak, aby stworzyło
warstwę kruszonki. Podpiekamy ciasto przez około 20 minut w 200 stopniach
Celsjuszach. Teraz ucieramy margarynę z cukrem i dodajemy po żółtku.
Pamiętajmy, aby dodawać partiami ser, budyń i to dokładnie ucieramy. Następnie
z naszych białek ubijamy pianę. Musimy też delikatnie wymieszać ją z naszą masą
serową. Teraz wykładamy masę na podpieczone ciasto. Pieczemy przez około 1
godziny w 180 stopniach Celsjusza. Kiedy się upiecze pamiętajmy, aby nie
wyjmować sernika z piekarnika, tylko zostawmy go, żeby gwałtownie nam nie
opadł. W taki oto sposób mamy upieczony własny sernik na kruchym cieście.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz