Dzisiaj chciałam
Wam zaproponować do upieczenia mleczny chleb Hokkaido. To jest
mało znany u nas Japoński biały chleb, który przypomina do złudzenia nasz chleb tostowy. Choć prawdę mówiąc, chleb
z Hokkaido bije na głowę, każdy nawet najlepszy tostowy wypiek. Zapytacie
dlaczego jest tak dobry? Myślę, że jest to zasługa tang zhong. A co to jest
ten tang zhong? To najprościej ujmując,
jest lekki budyń przygotowany z niewielkiej
ilości mąki i mleka. Budyniowy dodatek do ciasta sprawia, że chleb jest wyjątkowo
puszysty i niesamowicie elastyczny. Tang zhong dodaje też wyjątkowej wilgoci
ciastu, dzięki czemu chleb pozostaje długo świeży. Jeśli szukasz teraz takiego
chleba, to właśnie jest okazja, by upiec taki właśnie chlebek. Dla chętnych przepis prezentuję
poniżej.
SKŁADNIKI:
TANG ZHONG:
- 240 ml wody,
- 50 g mąki pszennej chlebowej.
CIASTO CHLEBOWE:
- 120 ml letniego mleka,
- 1 łyżka suszonych drożdży,
Cały zaczyn tang zhong:
- 5 g soli,
- 20 g drobnego cukru,
- Około 400 g mąki pszennej chlebowej,
- 65 g miękkiego masła,
- Olej,
- 1 żółtko,
- 1 łyżka mleka,
Sposób
wykonania:
Wodę wlać na patelnię i zagotować. Następnie dodać przesianą
mąkę i mieszać drewnianą łyżką do czasu aż zaczyn osiągnie temperaturę 65
stopni C i zgęstnieje. Patelnię zestawić z ognia i zostawić do
ostygnięcia.
Z letniego mleka,
drożdży oraz dużej szczypty cukru zrobić zaczyn który odstawić w ciepłe miejsce
na około 5 minut aż zacznie pracować. W misce miksera umieścić pracujący
zaczyn, tang zhong, sól, cukier i mąkę (zostawić około szklanki mąki do
dosypywania w trakcie wyrabiania ciasta). Specjalnym hakiem zacząć wyrabiać
ciasto, będzie to trwało około 15 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. W
trakcie wyrabiania dodawać po łyżce mąki i masła. Dobrze wyrobione ciasto
powinno być elastyczne i nie kleić się do miski ani rąk. Miskę wysmarować
olejem , umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe
miejsce na 1 -1 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją
objętość. Ciasto wyjąć na blat, podzielić na pięć części posiłkując się wagą
aby części ciasta były w miarę równe. Każdy kawałek uformować w kulę, odłożyć z
powrotem do miski i przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłym miejscu
jeszcze na około 30 minut. Formę do pieczenia wysmarować olejem. Każdą kulę
ciasta rozwałkować na prostokąt, który następnie zwinąć w rulon. Rulon ponownie
rozwałkować na szerokość formy i zwinąć po raz kolejny w rulon wzdłuż krótszego
boku. Tak uformowane rulony ciasta rozmieścić równomiernie w wysmarowanej
wcześniej formie. Całość przykryć folią spożywczą i odstawić do napuszenia na około 30 minut. W międzyczasie
nagrzać piekarnik na 180 stopni C. Przed wstawieniem do piekarnika górę chleba
wysmarować dwukrotnie żółtkiem rozkłóconym z mlekiem. Piec około 30-35 minut aż
góra chleba ładnie się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika chleb wyjąć z formy i
studzić go na kratce.
Chleb jest lekko słodki w smaku, więc bardzo dobrze smakuje
ze słodkimi dodatkami typu dżemy, kremy orzechowe, czekoladowe lub miody. Nie
rezygnujcie jednak przygotowania kanapek z dodatkami wytrawnymi. Fenomenalnie
smakuje wersja z pieczonym mięsem, warzywami, sałatą i sosem musztardowym.
Myślę, że to dlatego, bo jest to chleb
dobry.
Kanapka rybka.
Z tego smacznego
chlebka spróbujmy zrobić teraz pyszne kanapeczki dla naszych dzieci. Najpierw
zróbmy kanapkę rybkę po to, żeby zachęcić naszego malucha do zjedzenia pysznego
śniadania.
SKŁADNIKI:
- kwadratowa kromka,
- ulubiony twarożek/ smarowidło na chleb,
- plasterek sera żółtego,
- pół marchewki,
- plasterek rzodkiewki,
- 1 czarna oliwka,
- liść sałaty.
Sposób
wykonania:
Kromkę posmarować twarożkiem lub dowolnym serkiem do
smarowania. Z sera wyciąć kwadrat o wielkości równej kromce. Przykryć kromkę.
Marchewkę, rzodkiewkę i sałatę umyć. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie
plasterki. Rybce zrobić łuski z plasterków marchwi, oczy i pyszczek z oliwki i
rzodkiewki, płetwy i ogon z sałaty. Na koniec dodać marchewkowe bąbelki i
podawać.
Kanapka
motylek.
Jeśli dziecku posmakowała kanapka rybka na śniadanie,
to spróbujmy zachęcić dziecko do zjedzenia
na kolację bardzo pysznej i ciekawie
wyglądającej kanapki motylek. Zróbmy ją tym razem z chlebem dobrym, lub chlebem
przyszłości z Nowej Piekarni.
SKŁADNIKI:
- kwadratowa kromka,
- ulubiony twarożek/ smarowidło na chleb,
- liść sałaty,
- plasterek sera żółtego,
- jajko ugotowane na twardo,
- pasek papryki czerwonej lub pomarańczowej,
- 2 plasterki surowego ogórka,
- 2 plasterki rzodkiewki,
- 2 źdźbła szczypiorku.
Sposób
wykonania:
Kromkę z chleba dobrego posmarować twarożkiem lub dowolnym serkiem do
smarowania. Przykryć umytą i osuszoną sałatą. Z sera wyciąć kwadrat o wielkości
równej kromce. Przykryć kromkę. Jajko obrać i wykroić 4 mniej więcej równe
plasterki. Ułożyć na środku kanapki, pomiędzy tułowiem motyla i zrobić tułów z papryki. Dolne skrzydełka
urozmaicić ogórkiem i rzodkiewką. Zrobić czułka ze szczypiorku. I tak
smakowicie wyglądającą kanapeczkę podać do zjedzenia naszemu dziecku.
Batoniki
czekoladowo-orzechowe
Jeszcze chciałam zaproponować wszystkim mamusiom, które mają
w domu kilkuletnie pociechy, aby zachęciły swoje dzieciaki do zabawy w
cukiernię. Podczas tej zabawy samodzielnie można zrobić, a potem upiec przepyszne i
bardzo zdrowe batoniki. Domowej roboty
będą o wiele zdrowsze, niż te, które kupimy w osiedlowym sklepiku. A jaka
radość i satysfakcja z własnoręcznie wykonanych batoników? Zaproponuj dziecku, żeby samo wybrało pyszne
i zdrowe składniki do tego słodkiego przysmaku, a potem wytłumacz jakie wartości
odżywcze mają te bakalie, czy orzeszki. Dzieci bardzo szybko się uczą i
doskonale zapamiętują to co im przekazujemy podczas zabawy. A potem kiedy
robimy zakupy podpowiadają co warto kupić, bo jest pyszne i zdrowe. Tak było z
naszą Agatką, która pojechała na zakupy z tatusiem na targ. Zachęcała go do
kupowania pięknie wyglądających rzodkiewek. Pani sprzedającej bardzo się to
spodobało i dała jej jeden pęczek za darmo. Tego ta mała dziewczynka nauczyła
się w przedszkolu i od swojego tatusia.
SKŁADNIKI:
200 g płatków owsianych,
25 g wiórków kokosowych,
140 g masła,
50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego,
5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu,
100 g orzechów brazylijskich,
50 g całych migdałów,
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady,
masło do natłuszczenia formy.
SKŁADNIKI:
200 g płatków owsianych,
25 g wiórków kokosowych,
140 g masła,
50 g jasnego cukru muscavado lub zwykłego trzcinowego,
5 łyżek złotego syropu cukrowego lub płynnego miodu,
100 g orzechów brazylijskich,
50 g całych migdałów,
1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady,
masło do natłuszczenia formy.
Sposób
wykonania:
W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy z migdałami posiekaj i przełóż do osobnej miseczki, tak samo przygotuj czekoladę. W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj. Masę przełóż do foremki o boku ok. 23 cm, wyłożonej pergaminem i lekko natłuszczonej masłem. Masę rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.
W misce wymieszaj płatki owsiane z wiórkami kokosowymi. Orzechy z migdałami posiekaj i przełóż do osobnej miseczki, tak samo przygotuj czekoladę. W rondelku o grubym dnie rozpuść masło, cukier i syrop (lub miód). Podgrzewaj mieszając od czasu do czasu, aż cały cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, przelej do płatków i wymieszaj. Masę przełóż do foremki o boku ok. 23 cm, wyłożonej pergaminem i lekko natłuszczonej masłem. Masę rozprowadź równomiernie łyżką, dociśnij ją lekko dłonią i spłaszcz. Posyp posiekanymi orzechami i migdałami, a następnie posiekaną w grubą kostkę czekoladą i ponownie dociśnij. Foremkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35 minut. Wystudź, wyjmij z formy i pokrój w paski.
Do przygotowania batoników możesz użyć dowolnych ulubionych
orzechów, tzw. mieszanki studenckiej, mieszanki orzechów i kandyzowanych owoców
lub skórki pomarańczowej.
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz