Sezon letni to idealny moment na babeczki z owocami. Tych
mamy teraz bogaty wybór. Większe i te mniejsze, każde o innym smaku, każde w
innym kolorze – aż się proszą, by umieścić je na wierzchu tego filigranowego
wypieku. Jeżeli mamy ochotę na odrobinę słodkości, a od tradycyjnych ciast
chcemy na chwilę odpocząć, to babeczki z owocami idealnie je zastąpią.
Składniki na ciasto (12 sztuk):
300 g mąki pszennej, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 2
łyżki śmietany 18%
Składniki na krem:
1 pomarańcza, 400 g sera ricotta, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 – 3
łyżki likieru pomarańczowego
Dodatkowo: 6 łyżek galaretki porzeczkowej, 1 szklanka gorącej wody
Składniki na wierzch:
2 kiwi, 300 g truskawek, 200 g winogron, 50 g startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej cukier i
szczyptę soli. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki schłodzone masło.
Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz
śmietanę i szybko wyrobić dłońmi gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię
spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Foremki do tartaletek wysmarować cienko tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować
na grubość 3 – 5 mm. Wyciąć krążki i wylepić nimi foremki. Spód ciasta ponakłuwać
widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec 10
– 12 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i
odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć
sok. Ser ricotta utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie wymieszać z likierem
oraz sokiem i skórką z pomarańczy.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ciasteczka od wewnątrz posmarować
tężejącą galaretką i wypełnić kremem.
Umyte i obrane owoce pokroić na kawałki i delikatnie ułożyć na kremie.
Wcześniej owoce można skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją i dłużej
zachowają świeżość. Wierzch babeczek posypać wiórkami czekoladowymi.
Babeczki z owocami cieszą się niezwykłą popularnością.
Świetnie sprawdzają się w roli słodkiej przekąski na większych lub mniejszych
imprezach, zwłaszcza tych z udziałem dzieci. Warto pokusić się i ich
przygotowanie, wykorzystując bogactwo przeróżnych przepisów.
Komentarze
Prześlij komentarz