Kolorowe babeczki

Sezon letni to idealny moment na babeczki z owocami. Tych mamy teraz bogaty wybór. Większe i te mniejsze, każde o innym smaku, każde w innym kolorze – aż się proszą, by umieścić je na wierzchu tego filigranowego wypieku. Jeżeli mamy ochotę na odrobinę słodkości, a od tradycyjnych ciast chcemy na chwilę odpocząć, to babeczki z owocami idealnie je zastąpią.

Składniki na ciasto (12 sztuk):
300 g mąki pszennej, 100 g cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na krem:
1 pomarańcza, 400 g sera ricotta, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 – 3 łyżki likieru pomarańczowego
Dodatkowo: 6 łyżek galaretki porzeczkowej, 1 szklanka gorącej wody
Składniki na wierzch:
2 kiwi, 300 g truskawek, 200 g winogron, 50 g startej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesypać na stolnicę. Dodać do niej cukier i szczyptę soli. Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Wszystkie składniki dokładnie posiekać nożem. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę i szybko wyrobić dłońmi gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.
Foremki do tartaletek wysmarować cienko tłuszczem. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 – 5 mm. Wyciąć krążki i wylepić nimi foremki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec 10 – 12 minut na złoty kolor. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z foremek i odstawić do ostudzenia.
Przygotować krem. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę, z miąższu wycisnąć sok. Ser ricotta utrzeć z cukrem wanilinowym, następnie wymieszać z likierem oraz sokiem i skórką z pomarańczy.
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Ciasteczka od wewnątrz posmarować tężejącą galaretką i wypełnić kremem.
Umyte i obrane owoce pokroić na kawałki i delikatnie ułożyć na kremie. Wcześniej owoce można skropić sokiem z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieją i dłużej zachowają świeżość. Wierzch babeczek posypać wiórkami czekoladowymi.

Babeczki z owocami cieszą się niezwykłą popularnością. Świetnie sprawdzają się w roli słodkiej przekąski na większych lub mniejszych imprezach, zwłaszcza tych z udziałem dzieci. Warto pokusić się i ich przygotowanie, wykorzystując bogactwo przeróżnych przepisów.

Komentarze