Gotowany sernik z plackami miodowymi.



  Chciałbym wam dziś zaproponować kolejny fajny przepis, nadający się na święta, a jest nim przepyszny sernik gotowany z plackami miodowymi, które się przekłada. Lubię tradycyjne ciasta, ale również uwielbiam ciasta, które w moim domu są swego rodzaju nowością. Przepis i wykonanie tradycyjnie podaje na dole.
Ciasto
- 4 szklanki pszennej mąki;
- pół szklanki cukru;
- dwa jaja;
- trzy łyżki płynnego miodu;
- 300 gram masła;
- dwie łyżeczki sody;
- jedna łyżeczka cynamonu;
Serowa masa
- kilogram zmielonego twarogu;
- 200 gram masła;
- dwa jaja;
- jeden cukier waniliowy;
- 0,75 szklanki cukru;
- jeden budyń waniliowy;
- jedna łyżka ziemniaczanej mąki;
Polewa
- 150 gram białej czekolady;
- pięć łyżek mleka;
- 150 gram orzechów włoskich;
  Czas na przygotowanie. Nasze wszystkie składniki do ciasta musimy zagnieść. Jeżeli chcemy możemy się teraz obsłużyć melakserem. Pamiętajmy, że potem tylko chwilę ciasto ręcznie musimy zagnieść, żeby było gładkie. Gdy mamy już gotowe ciasto to dzielimy je na trzy równe części. Potem wszystkie części posłużą do wylepienia dna blaszki, najlepiej o wymiarach 20 cm na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Kiedy mamy już takie placki to pieczemy je po kolei przez około 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kolejnym krokiem to odstawiamy je żeby wystygło. Przejdźmy do zrobienia naszej masy serowej. Na początku musimy roztopić masło, najlepiej w dużym garnku. Następnie dodajemy ser i dobrze mieszamy. Teraz dorzucamy jaja oraz cukier i znowu mocno mieszamy. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, aby nam się nie przypaliło. Gdy zaczyna bulgotać musimy dodać mąkę z budyniem i dobrze mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Kiedy znowu nasza masa się zagotuje to trzeba odstawić z palnika. Nadszedł czas na ciepły ser i należy przełożyć nim kruche placki i odstawić, żeby wystygło. Na koniec wkładamy to do lodówki najlepiej na noc. Końcowym etapem jest zrobienie polewy. Po prostu roztapiamy czekoladę na parze i dokładnie wymieszać z mlekiem. Taką polewę polewamy sernik i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Mamy teraz przepyszne ciasto.
  Smacznego!


Komentarze