Chciałbym wam dziś
zaproponować kolejny fajny przepis, nadający się na święta, a jest nim
przepyszny sernik gotowany z plackami miodowymi, które się przekłada. Lubię
tradycyjne ciasta, ale również uwielbiam ciasta, które w moim domu są swego
rodzaju nowością. Przepis i wykonanie tradycyjnie podaje na dole.
Ciasto
- 4 szklanki pszennej mąki;
- pół szklanki cukru;
- dwa jaja;
- trzy łyżki płynnego miodu;
- 300 gram masła;
- dwie łyżeczki sody;
- jedna łyżeczka cynamonu;
Serowa masa
- kilogram zmielonego twarogu;
- 200 gram masła;
- dwa jaja;
- jeden cukier waniliowy;
- 0,75 szklanki cukru;
- jeden budyń waniliowy;
- jedna łyżka ziemniaczanej mąki;
Polewa
- 150 gram białej czekolady;
- pięć łyżek mleka;
- 150 gram orzechów włoskich;
Czas na
przygotowanie. Nasze wszystkie składniki do ciasta musimy zagnieść. Jeżeli
chcemy możemy się teraz obsłużyć melakserem. Pamiętajmy, że potem tylko chwilę
ciasto ręcznie musimy zagnieść, żeby było gładkie. Gdy mamy już gotowe ciasto
to dzielimy je na trzy równe części. Potem wszystkie części posłużą do
wylepienia dna blaszki, najlepiej o wymiarach 20 cm na 35 cm wyłożoną papierem
do pieczenia. Kiedy mamy już takie placki to pieczemy je po kolei przez około
15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Kolejnym krokiem to odstawiamy je żeby
wystygło. Przejdźmy do zrobienia naszej masy serowej. Na początku musimy
roztopić masło, najlepiej w dużym garnku. Następnie dodajemy ser i dobrze
mieszamy. Teraz dorzucamy jaja oraz cukier i znowu mocno mieszamy. Wszystko
gotujemy na średnim ogniu, aby nam się nie przypaliło. Gdy zaczyna bulgotać
musimy dodać mąkę z budyniem i dobrze mieszamy do momentu powstania gładkiej
masy. Kiedy znowu nasza masa się zagotuje to trzeba odstawić z palnika.
Nadszedł czas na ciepły ser i należy przełożyć nim kruche placki i odstawić,
żeby wystygło. Na koniec wkładamy to do lodówki najlepiej na noc. Końcowym
etapem jest zrobienie polewy. Po prostu roztapiamy czekoladę na parze i
dokładnie wymieszać z mlekiem. Taką polewę polewamy sernik i posypujemy
posiekanymi orzechami włoskimi. Mamy teraz przepyszne ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz