W tym miesiącu
starałam się pamiętać o dzieciach, bo jak dobrze wiecie, pierwszego czerwca było ich wielkie święto. Nam też przecież kiedyś w Dzień Dziecka umilano życie. Były dla nas jakieś małe
prezenty i inne atrakcje, ale najlepszym prezentem było zawsze lepsze jedzenie. Wiem, że teraz rodzice też
robią torty dla dzieci z okazji tego święta, pieką babeczki owocowe, albo robią kolorowe
kanapeczki ze zdrowego Chleba Słoneczko, lub chleba Przyszłości. Ja też dla
dzieci na śniadanie zrobiłam kanapki, ale
z Chleba Wileńskiego. Posmarowałam ten chlebek serkiem kanapkowym i
położyłam kilka plasterków truskawki, banana i kilka rodzynek, zamiast dżemu. Dzieciom
się to bardzo spodobało i zjadły ten pyszny chlebek z Nowej Piekarni ze
smakiem. Na kolację natomiast zrobiłam
trochę inne kanapki, bo z wędliną i
warzywami. Pięknie ubrane przysporzyły im też wiele radości, a ja postanowiłam, że na
tym nie poprzestanę. Znalazłam fajny przepis w internecie na pyszny chlebek z
bananami, kakao, czekoladą i orzechami. I zapragnęłam go dla nich upiec. Do tego chlebka zużyłam trzy dojrzałe banany, czekoladę i
orzechy. Upieczony chlebek miałam podać dzieciom z pysznym mlekiem, lub chciałam zaproponować do niego też kakao. Taki pyszny chlebek można także dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, zabrać
ze sobą do pracy, albo poczęstować gości jak wpadną z wizytą. Jeśli czujecie
się zachęceni do upieczenia takiego właśnie chleba, to zapraszam do dzieła. Dla
chętnych przepis prezentuję poniżej.
Chlebek
bananowy z kakao, czekoladą i orzechami.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany,
- Jajko,
- 60 g masła,
- 100 g cukru,
- szczypta soli,
- 220 g mąki orkiszowej jasnej,
- - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżeczki kakao,
- 10 małych kostek czekolady - ponad 100 g,
- 7 orzechów brazylijskich.
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy pokrojone banany i rozgniatamy je widelcem
lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cukier i jajko, mieszamy.
Roztapiamy masło i jeszcze ciepłe powoli wlewamy do miski
cały czas mieszając.
Dodajemy mąkę, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia i
sodę, cynamon i mieszamy trzepaczką, dosłownie chwilkę aby składniki się
połączyły.
Keksówkę (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy
ciasto.
Orzechy i czekoladę siekamy, ale nie za drobno. Posypujemy
ciasto po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie
góra-dół, pieczemy nasz chlebek przez 50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy chlebek. Papier do pieczenia nam w
tym pomoże i kładziemy na kratce, aby wystygło. Po upływie 20 minut możemy
jeść.
Jeżeli nie macie mąki orkiszowej jasnej możecie dać pszenną.
Rabarbarowa szarlotka.
Jeszcze chciałam
Wam zaproponować bardzo pyszną rabarbarową szarlotkę. Ciasto to upieczemy zamiast
jabłek z cynamonem, z podduszonym rabarbarem i niedużą ilością truskawek. Ta
szarlotka jest naprawdę prosta w wykonaniu. Po upieczeniu ciasto jest miękkie,
puszyste i wilgotne, a owocowe nadzienie lekko kwaśne i przełamane lukrem na wierzchu. Ciasto się
dobrze kroi, a jeszcze lepiej zjada. Polecam serdecznie.🙂
Składniki (blaszka o wymiarach 24 x 34 cm):
Ciasto:
- 5 dużych jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 120 ml oleju (u mnie rzepakowy),
- 250 g mąki pszennej,
- 50 ml mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Rabarbarowe nadzienie:
- 900 g rabarbaru,
- 200 g truskawek,
- 3/4 szklanki cukru (dałam trochę więcej),
- sok z połowy małej cytryny,
- 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej.
Lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 3 łyżki wrzątku.
Sposób
wykonania:
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości
kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w
większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i
gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię
ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody.
Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować,
otrzymując kisiel. Wystudzić.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę (całość
powinna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Cały czas ubijając, wlewać
powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki.
Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do
pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15
minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta (ciasto powinno być prawie
upieczone, nie surowe i nie rzadkie). Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć
na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec
całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić (ciasto musi kilka godzin odstać, by
owocowe nadzienie się “związało”).
Lukier:
Cukier puder wymieszać z wrzątkiem. Jeśli lukier będzie zbyt
gęsty – należy dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Gotowym
lukrem polać wierzch ciasta.
Smacznego 🙂
Komentarze
Prześlij komentarz