Chlebek bananowy z kakao, czekoladą i orzechami i szarlotka rabarbarowa.


     W tym miesiącu starałam się pamiętać o dzieciach, bo jak dobrze wiecie, pierwszego  czerwca było ich wielkie święto.  Nam też przecież  kiedyś w Dzień  Dziecka  umilano życie. Były dla nas jakieś małe prezenty i inne atrakcje, ale najlepszym prezentem było zawsze  lepsze jedzenie. Wiem, że teraz rodzice też robią torty dla dzieci z okazji tego święta, pieką  babeczki owocowe, albo robią kolorowe kanapeczki ze zdrowego Chleba Słoneczko, lub chleba Przyszłości. Ja też dla dzieci na śniadanie zrobiłam kanapki, ale  z Chleba Wileńskiego. Posmarowałam ten chlebek serkiem kanapkowym i położyłam kilka plasterków truskawki, banana i kilka rodzynek, zamiast dżemu. Dzieciom się to bardzo spodobało i zjadły ten pyszny chlebek z Nowej Piekarni ze smakiem. Na kolację natomiast  zrobiłam trochę inne kanapki, bo  z wędliną i warzywami. Pięknie ubrane przysporzyły im  też wiele radości, a ja postanowiłam, że na tym nie poprzestanę. Znalazłam fajny przepis w internecie na pyszny chlebek z bananami, kakao, czekoladą i orzechami. I zapragnęłam  go dla nich upiec. Do tego chlebka  zużyłam trzy dojrzałe banany, czekoladę i orzechy. Upieczony chlebek miałam podać  dzieciom z pysznym mlekiem, lub chciałam  zaproponować  do niego też kakao. Taki pyszny  chlebek można także  dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły, zabrać ze sobą do pracy, albo poczęstować gości jak wpadną z wizytą. Jeśli czujecie się zachęceni do upieczenia takiego właśnie chleba, to zapraszam do dzieła. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Chlebek bananowy z kakao, czekoladą i orzechami.
 Składniki:
  • 3 dojrzałe banany, 
  • Jajko, 
  • 60 g masła, 
  • 100 g cukru, 
  • szczypta soli, 
  • 220 g mąki orkiszowej jasnej, 
  • - płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 2 łyżeczki kakao, 
  • 10 małych kostek czekolady - ponad 100 g, 
  • 7 orzechów brazylijskich.
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy pokrojone banany i rozgniatamy je widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy cukier i jajko, mieszamy.
Roztapiamy masło i jeszcze ciepłe powoli wlewamy do miski cały czas mieszając.
Dodajemy mąkę, szczyptę soli, kakao, proszek do pieczenia i sodę, cynamon i mieszamy trzepaczką, dosłownie chwilkę aby składniki się połączyły.
Keksówkę (40 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Orzechy i czekoladę siekamy, ale nie za drobno. Posypujemy ciasto po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół, pieczemy nasz chlebek przez 50 minut.
Po upieczeniu wyciągamy chlebek. Papier do pieczenia nam w tym pomoże i kładziemy na kratce, aby wystygło. Po upływie 20 minut możemy jeść.
Jeżeli nie macie mąki orkiszowej jasnej możecie dać pszenną.
 Rabarbarowa szarlotka.
     Jeszcze chciałam Wam zaproponować bardzo pyszną rabarbarową szarlotkę. Ciasto to upieczemy zamiast jabłek z cynamonem, z podduszonym  rabarbarem i niedużą ilością truskawek. Ta szarlotka jest naprawdę prosta w wykonaniu. Po upieczeniu ciasto jest miękkie, puszyste i wilgotne, a owocowe nadzienie lekko kwaśne i  przełamane lukrem na wierzchu. Ciasto się dobrze kroi, a jeszcze lepiej zjada. Polecam serdecznie.🙂
Składniki (blaszka o wymiarach 24 x 34 cm):
Ciasto:
  • 5 dużych jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 120 ml oleju (u mnie rzepakowy),
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
Rabarbarowe nadzienie:
  • 900 g rabarbaru,
  • 200 g truskawek,
  • 3/4 szklanki cukru (dałam trochę więcej),
  • sok z połowy małej cytryny,
  • 1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej.
Lukier:
  • szklanka cukru pudru,
  • 3 łyżki wrzątku.
Sposób wykonania:
Nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar umyć, nie obierać i pokroić go w średniej wielkości kostkę. Truskawki pozbawić szypułek, umyć, pokroić w ćwiartki. Owoce umieścić w większym garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez kilka minut do lekkiego zmięknięcia rabarbaru. Skrobię ziemniaczaną wymieszać w osobnym kubeczku z kilkoma łyżkami zimnej wody. Mieszaninę dodać do miękkiego rabarbaru. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować, otrzymując kisiel. Wystudzić.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Całe jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną pianę (całość powinna  trzykrotnie zwiększyć swoją objętość). Cały czas ubijając, wlewać powoli strużką olej oraz mleko. Do powstałej masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać całość delikatnie przy pomocy szpatułki. Połowę powstałego ciasta przelać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia się ciasta (ciasto powinno być prawie upieczone, nie surowe i nie rzadkie). Gotowy spód wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego nadzienie rabarbarowe. Na owoce przelać resztę ciasta, wyrównać. Piec całość kolejne 30 minut w temperaturze 175 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić (ciasto musi kilka godzin odstać, by owocowe nadzienie się “związało”).
Lukier:
Cukier puder wymieszać z wrzątkiem. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty – należy dolać wody, jeśli zbyt rzadki – dodać cukru pudru. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta.
Smacznego 🙂

Komentarze