Mąka żytnia, mąka pszenna graham, całe ziarna
pszenicy, naturalny zakwas, świeże drożdże, melasa, woda i sól. Tak prezentuje
się lista składników na chleb przyszłości, którego inne wersje znajdują się na
tutejszym blogu. Szeroka dostępność składników oraz przepisów, zachęca nas do
upieczenia własnego domowego chleba. Warto tę możliwość wykorzystać.
Składniki:
250 g mąki żytniej drobnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 1850, 100 g
ziaren pszenicy, 10 g świeżych drożdży, 125 g zakwasu naturalnego,
200 ml letniej wody, 2 łyżki melasy, 1,5 łyżeczki soli
Wykonanie:
Dzień przed pieczeniem wsypać ziarna pszenicy do miski i obficie zalać
zimną wodą. W dniu pieczenia dodać jeszcze trochę wody i gotować pszenicę około
15 minut. Wodę odcedzić, pszenicę pozostawić do wystudzenia.
W naczyniu rozcieńczyć drożdże z 4 łyżkami wody i 1 łyżką melasy. Do
drożdży dodać zakwas. Do miski wsypać mąkę żytnią oraz pszenną i dokładnie
wymieszać. Na środku utworzyć wgłębienie, po czym wlać do niego mieszankę
drożdży i zakwasu. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Sól rozpuścić w pozostałej ilości wody. Gdy drożdże z zakwasem zaczną
pęcznieć, dodać pozostałą melasę, ziarna pszenicy i odrobinę osolonej wody.
Wymieszać wszystkie składniki, zaczynając od środka naczynia, a następnie dolać
pozostałą wodę. Kleiste ciasto mieszać drewnianą łyżką około 5 – 10 minut.
Przykryć i odstawić na 1 – 2 godziny, aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość.
Dużą prostokątną formę do ciasta posmarować olejem i oprószyć mąką.
Ciasto wlać do połowy wysokości formy. Formę przykryć i odstawić na 1,5
godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Piekarnik podgrzać do temperatury 200 – 220 stopni. Wstawić do niego
formę z ciastem, a na dnie postawić naczynie z gorącą wodą. Po 10 minutach
temperaturę zmniejszyć do odpowiednio 180 – 200 stopni i dalej piec przez około
30 minut. Gorący chleb wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Poszukując pomysłów na własny chleb przyszłości warto
zrobić przegląd stron internetowych producentów pieczywa. W Nowej Piekarni z
Łukowa odnajdziemy takie ciekawości jak: chleb wileński, chleb słoneczko, chleb
młodości oraz chleb orzeźwienie.
Komentarze
Prześlij komentarz