Chleb z komosą ryżową.


      Chciałam tym razem zaprezentować Wam  przepis na przepyszny chleb z komosą ryżową! Ma wszystko co kocham najbardziej, czyli cudownie chrupiącą skórkę, jędrne, miękkie wnętrze i jak to na drożdżowe wypieki przystało pachnie nieziemsko! Ponadto prawie nie wymaga wyrabiania i jest niezmiernie łatwy do przygotowania. Ja go nazywam chlebem przyszłości, bo ma w sobie dużo wartości  odżywczych, których bardzo potrzebuje mój organizm i do jedzenia, którego zachęciłabym każdego. Chlebek pieczemy w uprzednio nagrzanej formie z pokrywą, więc uważajmy na poparzenia! W ubiegłym tygodniu chlebek z quinoa robiłam dwukrotnie, bo jest to chleb dobry i dlatego  został zjedzony do ostatniej okruszyny. Trzeba nam wiedzieć, że ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia. Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku, że  warto spróbować własnego wypieku po to by delektować się tym smakiem. spróbujcie sami!
Chleb z komosą ryżową.
 Składniki:
  • 150 g ugotowanej i wystudzonej quinoa (komosy ryżowej)
  • 400 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 saszetka suchych drożdży (12g)
  • 300 ml letniej wody
  • Oliwa z oliwek do posmarowania
Sposób wykonania:
Qinoe, mąkę , sól, cukier i drożdże w proszku umieścić w misce i wymieszać za pomocą widelca. Uważaj żeby quinoa się nie posklejała.
Dodaj letnią wodę i wymieszaj do połączenia się składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto lekko zagnieć. Przełóż na papier do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia.
Po 30 min. do piekarnika wsadź naczynie żaroodporne z pokrywą (o wymiarach 24 cm lub 4,2 L.) i nastaw piekarnik na 250°C – opcja góra-dół.
Kiedy ciasto wyrośnie, ostrożnie wyciągnij gorącą formę z piekarnika i delikatnie przełóż do niej ciasto
wraz z papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj oliwą z oliwek. Formę z ciastem przykryj pokrywką i wsadź do nagrzanego piekarnika na 30 min.
Następnie zdejmij pokrywę, a temperaturę zredukuj do 200°C. Piecz przez 15 min. Upieczony chleb połóż na kratce i poczekaj aż się ostudzi.
Gotowy chlebek owiń w papier do pieczenia i w czystą ściereczkę kuchenną. Tak przechowywany zatrzymuje świeżość przez 3-4 dni.
PASTA Z AWOKADO I KIEŁKAMI.
Do tego  smacznego i bardzo zdrowego chleba z komosą ryżową chciała bym Wam zaproponować na śniadanie jajka sadzone z małą ilością tłuszczu, kawałek wędzonego łososia z wcześniej przez nas upieczonym chlebkiem z pyszną pastą z awokado i kiełkami. Bo warto od czasu do czasu zjeść pożywne śniadanie, aby zadbać o siebie i żeby dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 serek śmietankowy
  • 3 łyżki kiełków pora, rzeżuchy lub rzodkiewki (można zastąpić 1 cebulą)
  • 1 limonka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kiedy już jajka wbijemy na patelnię i będziemy je smażyć na małym ogniu, to w tym  czasie przygotujmy  pastę na kanapki. Przekrójmy  na pół dojrzałe awokado. Wyjmijmy  pestkę i dużą łyżką wybierzmy  miąższ do miski. Widelcem rozgniećmy  go na jednolitą masę. Dodajmy  serek śmietankowy i wymieszajmy  z awokado, dodając sok wyciśnięty z limonki. Następnie dodawajmy poszatkowane drobno kiełki lub cebulę i listki bazylii. Całość wymieszajmy, dobrze doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawajmy również na pieczywie (najlepiej też z chlebem dobrym albo chlebem przyszłości z Nowej Piekarni).
Pastę można też przygotować nieco wcześnie i włożyć do lodówki, a potem podać  schłodzoną na kanapki.
 Smacznego!





Komentarze