Chciałam tym razem zaprezentować Wam przepis na przepyszny chleb z komosą ryżową!
Ma wszystko co kocham najbardziej, czyli cudownie chrupiącą skórkę, jędrne,
miękkie wnętrze i jak to na drożdżowe wypieki przystało pachnie nieziemsko!
Ponadto prawie nie wymaga wyrabiania i jest niezmiernie łatwy do przygotowania.
Ja go nazywam chlebem przyszłości, bo ma w sobie dużo wartości odżywczych, których bardzo potrzebuje mój
organizm i do jedzenia, którego zachęciłabym każdego. Chlebek pieczemy w
uprzednio nagrzanej formie z pokrywą, więc uważajmy na poparzenia! W ubiegłym
tygodniu chlebek z quinoa robiłam dwukrotnie, bo jest to chleb dobry i dlatego został zjedzony do ostatniej okruszyny. Trzeba
nam wiedzieć, że ziarna komosy zawierają dużo wysokiej jakości białka
roślinnego, komplet aminokwasów, ułatwiają przyswajanie się wapnia.
Są źródłem metioniny – aminokwasu, który poprawia wygląd włosów, skóry i
paznokci. Ponad to obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę układu
krążenia, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają spalanie tkanki
tłuszczowej. Tyle wartości w tym chlebku, że warto spróbować własnego wypieku po to by
delektować się tym smakiem. spróbujcie sami!
Chleb z
komosą ryżową.
Składniki:
- 150 g ugotowanej i wystudzonej quinoa (komosy ryżowej)
- 400 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 saszetka suchych drożdży (12g)
- 300 ml letniej wody
- Oliwa z oliwek do posmarowania
Sposób
wykonania:
Qinoe, mąkę , sól, cukier i drożdże w proszku umieścić w
misce i wymieszać za pomocą widelca. Uważaj żeby quinoa się nie posklejała.
Dodaj letnią wodę i wymieszaj do połączenia się składników.
Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto lekko zagnieć. Przełóż na papier do
pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do ponownego
wyrośnięcia.
Po 30 min. do piekarnika wsadź naczynie żaroodporne z
pokrywą (o wymiarach 24 cm lub 4,2 L.) i nastaw piekarnik na 250°C –
opcja góra-dół.
Kiedy ciasto wyrośnie, ostrożnie wyciągnij gorącą formę z
piekarnika i delikatnie przełóż do niej ciasto
wraz z papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmaruj oliwą
z oliwek. Formę z ciastem przykryj pokrywką i wsadź do nagrzanego piekarnika na
30 min.
Następnie zdejmij pokrywę, a temperaturę zredukuj do 200°C.
Piecz przez 15 min. Upieczony chleb połóż na kratce i poczekaj aż się
ostudzi.
Gotowy chlebek owiń w papier do pieczenia i w czystą
ściereczkę kuchenną. Tak przechowywany zatrzymuje świeżość przez 3-4 dni.
PASTA Z AWOKADO I KIEŁKAMI.
Do tego smacznego i
bardzo zdrowego chleba z komosą ryżową chciała bym Wam zaproponować na
śniadanie jajka sadzone z małą ilością tłuszczu, kawałek wędzonego łososia z
wcześniej przez nas upieczonym chlebkiem z pyszną pastą z awokado i kiełkami. Bo
warto od czasu do czasu zjeść pożywne śniadanie, aby zadbać o siebie i żeby
dostarczyć swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1 serek śmietankowy
- 3 łyżki kiełków pora, rzeżuchy lub rzodkiewki (można zastąpić 1 cebulą)
- 1 limonka
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób
wykonania:
Kiedy już jajka wbijemy na patelnię
i będziemy je smażyć na małym ogniu, to w tym czasie przygotujmy pastę na kanapki. Przekrójmy na pół dojrzałe awokado. Wyjmijmy pestkę i dużą łyżką wybierzmy miąższ do miski. Widelcem rozgniećmy go na jednolitą masę. Dodajmy serek śmietankowy i wymieszajmy z awokado, dodając sok wyciśnięty z limonki.
Następnie dodawajmy poszatkowane drobno kiełki lub cebulę i listki bazylii.
Całość wymieszajmy, dobrze doprawiając do smaku solą i pieprzem. Podawajmy również
na pieczywie (najlepiej też z chlebem dobrym albo chlebem przyszłości z Nowej
Piekarni).
Pastę można też przygotować nieco
wcześnie i włożyć do lodówki, a potem podać schłodzoną na kanapki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz