Dzisiaj
chciałam Wam zaproponować domowy chleb z dynią i słonecznikiem. Warto spróbować
tego wypieku, bo jest bardzo smaczny i wartościowy. Kiedyś takiego chleba się
nie piekło. Taki chleb możemy nazwać chlebem przyszłości, bo jest pełen witamin i minerałów. Jedząc go dbamy o swoje zdrowie. Ten wspaniały Chleb Przyszłości możemy kupić w
Nowej Piekarni. Do tego ich pysznego chleba dodano otrębów pszennych, które
zawierają mnóstwo błonnika, oraz małą ilość cukrów. Dlatego jest doskonały dla
cukrzyków, którzy muszą nieustannie dbać o to co jedzą. Dodane do chleba ziarna
słonecznika i ziarna dyni sprawiają, że ten chleb jest pełen potrzebnych
wartości odżywczych i kwasów Omega 3,
które dbają o obniżenie naszego cholesterolu. Chleb Przyszłości ma unikalny
smak i aromat. Jak nie wierzysz to wybierz się do Nowej Piekarni, kup ten
chlebek i spróbuj. Na tym blogu można znaleźć wiele
przepisów na taki chleb. Natomiast w tym przepisie, który prezentuję
poniżej, dowiesz się, jak zrobić domowy
chleb aby był odpowiednio upieczony, aromatyczny, chrupki i po prostu pyszny.
Jeśli nigdy nie piekłeś takiego chleba to spróbuj tego przepisu i ciesz się
smakiem.
Chleb z
dynią i słonecznikiem.
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej lub chlebowej,
- 270 g – 300 g wody,
- 20 g drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 3 łyżki pestek dyni,
- 3 łyżki pestek słonecznika.
Zaczyn:
- 200 g mąki pszennej lub chlebowej,
- 160 g ciepłej wody,
- 10 g drożdży.
Sposób
wykonania:
Przesiewamy mąkę, rozpuszczamy drożdże z wodą i dodajemy do
mąki. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Do wymieszanej mąki z drożdżami, dodajemy zaczyn z mąki i
drożdży, który stał całą noc.
Dodajemy drożdże wymieszane z cukrem, sól, olej, rozmaryn,
pestki dyni oraz słonecznika i całość dokładnie mieszamy aby składniki się
połączyły.
Po dokładnym wymieszaniu ciasta i kilku składników,
wyrabiamy je bardzo dokładnie, przez minimum 10 minut. Najłatwiej wyrabia się
ciasto mikserem, za pomocą odpowiednich końcówek.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w
ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, tak aby dostosować do
wielkości formy do pieczenia. Nie powinno przekraczać ok. 3/4 wysokości blachy.
Natłuszczamy formę olejem i wkładamy ciasto.
Po włożeniu ciasta do formy, przykrywamy ją ściereczką i
czekamy aż urośnie do pożądanej wysokości.
Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je delikatnie oliwą i
posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika.
Formę do pieczenia z posypanym ciastem, wkładamy na 15 minut
do piekarnika, rozgrzanego do 200 °C a następnie na ok. 50 minut w temperaturze
160 °C.
BARDZO SMACZNE PIASKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I
CZEREŚNIAMI.
Jeśli szykujemy
się żeby pojechać na biwak samochodem, dobrym pomysłem jest zabranie ze sobą
bardzo smacznego ciasta Stefanki Miodowej, którą zjemy ze smakiem. Nie
zapomnijmy też zabrać Chleba Dobrego, lub Chleba Przyszłości, żeby z nich
zrobić pyszne i zdrowe kanapki. Na świeżym powietrzu zawsze dopisuje apetyt,
dlatego warto jeszcze wziąć jedno ciasto. Teraz jest sezon na truskawki i czereśnie, dlatego warto wykorzystać ten
czas, aby upiec i zjeść bardzo smaczne piaskowe ciasto z truskawkami i
czereśniami. Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto piaskowe z użyciem tych bardzo
smacznych owoców. Myślę, że potem do
tego ciasta można też użyć: brzoskwiń,
moreli, czy jagód. W dobie Korono Wirusa nie wskazane jest odpoczywanie w
hotelach, czy w miejscach, gdzie
gromadzi się sporo ludzi. Dlatego zabierajmy swoją rodzinę w miejsca wytyczone,
tam gdzie świeże powietrze, rzeka lub las. Jeśli nie ma zagrożenia gotujmy
zupkę w kociołku na ognisku i słuchajmy świergotu ptaków, bo to doskonały
relaks dla naszych nerwów, które przeszły czas wielkiej próby, kiedy
siedzieliśmy przez dłuższy czas w domach, aby nie ulec zarazie, która nas
opanowała.
Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 150 g mąki pszennej,
- 70 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dekoracja:
- 500 g truskawek,
- 300 g czereśni,
- 200 g serka mascarpone,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób
wykonania:
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Całe jajka ubijamy z cukrem
na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłe masło.
Kwadratową formę o boku ok. 18 cm natłuszczamy i posypujemy mąką, przekładamy
do niej masę. Oczyszczone truskawki i wypestkowane czereśnie układamy na
wierzchu ciasta (połowę z podanej porcji, druga połowa posłuży do
udekorowania). Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu
lekko przestudzone ciasto wyjmujemy z blachy i układamy „do góry nogami”. Gdy
ostygnie, smarujemy wierzch serkiem zmiksowanym z cukrem pudrem i ozdabiamy
owocami.
Smacznego
🙂
Komentarze
Prześlij komentarz