Chleb Przyszłości i pyszne piaskowe ciasto z owocami.


 

 

     Dzisiaj chciałam Wam zaproponować domowy chleb z dynią i słonecznikiem. Warto spróbować tego wypieku, bo jest bardzo smaczny i wartościowy. Kiedyś takiego chleba się nie piekło. Taki chleb możemy nazwać chlebem przyszłości, bo jest  pełen witamin i minerałów.  Jedząc go dbamy o swoje zdrowie. Ten  wspaniały Chleb Przyszłości możemy kupić w Nowej Piekarni. Do tego ich pysznego chleba dodano otrębów pszennych, które zawierają mnóstwo błonnika, oraz małą ilość cukrów. Dlatego jest doskonały dla cukrzyków, którzy muszą nieustannie dbać o to co jedzą. Dodane do chleba ziarna słonecznika i ziarna dyni sprawiają, że ten chleb jest pełen potrzebnych wartości  odżywczych i kwasów Omega 3, które dbają o obniżenie naszego cholesterolu. Chleb Przyszłości ma unikalny smak i aromat. Jak nie wierzysz to wybierz się do Nowej Piekarni, kup ten chlebek  i  spróbuj. Na tym blogu można znaleźć wiele przepisów na taki chleb. Natomiast w tym przepisie, który prezentuję poniżej,  dowiesz się, jak zrobić domowy chleb aby był odpowiednio upieczony, aromatyczny, chrupki i po prostu pyszny. Jeśli nigdy nie piekłeś takiego chleba to spróbuj tego przepisu i ciesz się smakiem.
Chleb z dynią i słonecznikiem.
Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej lub chlebowej,
  • 270 g – 300 g wody,
  • 20 g drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 3 łyżki pestek dyni,
  • 3 łyżki pestek słonecznika.
Zaczyn:
  • 200 g mąki pszennej lub chlebowej,
  • 160 g ciepłej wody,
  • 10 g drożdży.
Sposób wykonania:
Przesiewamy mąkę, rozpuszczamy drożdże z wodą i dodajemy do mąki. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Do wymieszanej mąki z drożdżami, dodajemy zaczyn z mąki i drożdży, który stał całą noc.
Dodajemy drożdże wymieszane z cukrem, sól, olej, rozmaryn, pestki dyni oraz słonecznika i całość dokładnie mieszamy aby składniki się połączyły.
Po dokładnym wymieszaniu ciasta i kilku składników, wyrabiamy je bardzo dokładnie, przez minimum 10 minut. Najłatwiej wyrabia się ciasto mikserem, za pomocą odpowiednich końcówek.
Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę, do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, tak aby dostosować do wielkości formy do pieczenia. Nie powinno przekraczać ok. 3/4 wysokości blachy. Natłuszczamy formę olejem i wkładamy ciasto.
Po włożeniu ciasta do formy, przykrywamy ją ściereczką i czekamy aż urośnie do pożądanej wysokości.
Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy pestkami dyni oraz słonecznika.
Formę do pieczenia z posypanym ciastem, wkładamy na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 200 °C a następnie na ok. 50 minut w temperaturze 160 °C.
BARDZO SMACZNE PIASKOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I CZEREŚNIAMI.
     Jeśli szykujemy się żeby pojechać na biwak samochodem, dobrym pomysłem jest zabranie ze sobą bardzo smacznego ciasta Stefanki Miodowej, którą zjemy ze smakiem. Nie zapomnijmy też zabrać Chleba Dobrego, lub Chleba Przyszłości, żeby z nich zrobić pyszne i zdrowe kanapki. Na świeżym powietrzu zawsze dopisuje apetyt, dlatego warto jeszcze wziąć jedno ciasto. Teraz jest sezon na truskawki  i czereśnie, dlatego warto wykorzystać ten czas, aby upiec i zjeść bardzo smaczne piaskowe ciasto z truskawkami i czereśniami. Dzisiaj zaproponuję Wam ciasto piaskowe z użyciem tych bardzo smacznych owoców. Myślę, że potem  do tego ciasta można też  użyć: brzoskwiń, moreli, czy jagód. W dobie Korono Wirusa nie wskazane jest odpoczywanie w hotelach, czy w miejscach,  gdzie gromadzi się sporo ludzi. Dlatego zabierajmy swoją rodzinę w miejsca wytyczone, tam gdzie świeże powietrze, rzeka lub las. Jeśli nie ma zagrożenia gotujmy zupkę w kociołku na ognisku i słuchajmy świergotu ptaków, bo to doskonały relaks dla naszych nerwów, które przeszły czas wielkiej próby, kiedy siedzieliśmy przez dłuższy czas w domach, aby nie ulec zarazie, która nas opanowała.
Składniki:
Ciasto:
  • 4 jajka,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki ziemniaczanej,
  • 150 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Dekoracja:
  • 500 g truskawek,
  • 300 g czereśni,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób wykonania:
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dolewamy jeszcze ciepłe masło. Kwadratową formę o boku ok. 18 cm natłuszczamy i posypujemy mąką, przekładamy do niej masę. Oczyszczone truskawki i wypestkowane czereśnie układamy na wierzchu ciasta (połowę z podanej porcji, druga połowa posłuży do udekorowania). Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu lekko przestudzone ciasto wyjmujemy z blachy i układamy „do góry nogami”. Gdy ostygnie, smarujemy wierzch serkiem zmiksowanym z cukrem pudrem i ozdabiamy owocami.
Smacznego 🙂




Komentarze