Jak dobrze wiemy,
mamy już miesiąc czerwiec. To bardzo piękny czas kiedy wszystko rozkwita i jest
ciepło. W tym roku jest jednak zimno i bardzo sucho. Martwimy się o to, żeby
urosły nam warzywa i żebyśmy na przyszłość mieli chleb. A największym zmartwieniem
jest to, żeby nie zachorować na Korona Wirus. Pierwszego czerwca jest piękne święto Dzień Dziecka,
bardzo oczekiwane przez nasze dzieci. Pamiętając o tym przygotowałam do
upieczenia, a potem do zjedzenia na kolację bardzo śmieszne bułeczki, bo w kształcie
główek sympatycznego prosiaczka. Myślę, że każdy z nas miał w domu małą
skarbonkę, do której wrzucał swoje oszczędności, czekając na kupno roweru,
czy deskorolki. Może taka bułeczka w
kształcie główki prosiaczka na kolację, wywoła u dziecka uśmiech i
zadowolenie? Ciasto na te bułeczki jest bardzo plastyczne i łatwo się je wyrabia, a jeszcze łatwiej
wycina kształty. Dodatkowo, są bardzo smaczne. Można je przygotować zarówno w
wersji słodkiej jak i wytrawnej, z dowolnym nadzieniem lub bez. Moje są w
wersji wytrawnej, bez nadzienia. Polecam serdecznie! Dla mam, które wolą
jednak robić inne niespodzianki, na tę
okazję polecam piękne i bardzo kolorowe
torty dla dzieci z Nowej Piekarni.
BUŁKI W KSZTAŁCIE SYMPATYCZNEGO PROSIACZKA.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej np. tortowej typ 480,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 100 g ciepłego mleka.
Ciasto maślane:
- 150 g mąki tortowej,
- 100 g masła.
Dodatkowo:
- 1 białko,
- składniki do przygotowania oczu i dziurek w nosie np. goździki, pieprz, czarny sezam, kminek itp.
Jeśli chcemy bułki
przygotować w wersji słodkiej należy zmniejszyć ilość soli podanej w przepisie,
a zwiększyć ilość cukru.
Jeśli chcemy przygotować bułki z nadzieniem należy najpierw
przygotować dowolne nadzienie np. pieczarki z cebulą i żółtym serem lub dżem
czy też czekoladę. Następnie do każdej bułki przygotować po 2 krążki ciasta
(ciasto należy wtedy rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm) – na jeden
krążek nałożyć nadzienie, a następnie nałożyć na nie drugi krążek. Krążki
skleić za pomocą białka. Reszta zgodnie z przepisem poniżej.
Sposób
przygotowania:
Proszę mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem.
Dodać jajko, jogurt naturalny i ciepłe mleko. Wyrobić miękkie i elastyczne
ciasto. Powinno delikatnie lepić się do rąk.
Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie
folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
W między czasie dodatkową mąkę połączyć z masłem i zagnieść
gęste ciasto.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie należy połączyć je z ciastem
maślanym i dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Należy wyrabiać tak długo, aż w
cieście nie będzie grudek.
Następnie od razu rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 - 6
mm. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy ok. 6 - 7 cm (ok. 16 sztuk – ilość bułek
zależeć będzie od ich wielkości). Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze krążki
np. o średnicy 2 cm na noski. Uszy przygotować również z mniejszych krążków,
dzieląc je na 4 części.
Większe krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Nos i uszy przykleić do ciasta za pomocą białka.
Następnie zrobić prosiaczkom oczy i dziurki nosa – można użyć dowolnych
składników np. goździków, pieprzu, czarnego sezamu, kminku lub innych
pasujących składników.
Przygotowane bułki przykryć ściereczką i pozostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Bułki powinny delikatnie
urosnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program
„góra + dół”.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z bułkami i piec ok.
25-30 min. Do czasu, gdy będą ładnie zarumienione. Potem wyjąć na kratkę i
ostudzić.
MALINOWA
CHMURKA.
Jeszcze chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne ciasto
Malinową Chmurkę. Nie zapomnę tego smaku, kiedy pierwszy raz spróbowałam to przepyszne ciasto. Chciała bym go jeść bardzo często, bo słodki
owocowy smak rozpływał się wtedy błogo w
moich ustach i powodował niebo w gębie. Poleciłabym teraz wszystkim tę malinową
chmurkę. Jak bym jeszcze miała polecić
inne ciasto na świętowanie urodzin, czy imienin to poleciła bym też Stefankę
Miodową, bo jest łatwa i prosta do zrobienia. Można ją też zamówić w Nowej Piekarni i cieszyć się
smakiem.
Spróbujmy jednak teraz zrobić pyszną Malinową Chmurkę, która jest połączeniem bezy z migdałami, kruchego
ciasta, oraz pełna malin i bitej
śmietany. Jeśli ją przygotujecie na przyjęcie, nie będziecie tego żałować. Dla
chętnych przepis prezentuję poniżej.
- 6 żółtek,
- 150 g margaryny,
- 190 g mąki tortowej,
- 100 g cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza:
- 6 białek,
- 250 g cukru,
- 100 g płatków migdałowych.
Masa śmietankowa:
- 750 ml śmietany kremówki 30%,
- 3 śmietany,
- 2 łyżeczki cukru pudru.
Owoce:
- 600 g mrożonych malin,
- 2 galaretki malinowe.
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (zajmuje to sporo czasu więc się nie denerwujcie, że coś jest nie tak). Wykładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.
Masa śmietankowa:
Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.
Owoce:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.
Warstwy:
Ciasto:
Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (zajmuje to sporo czasu więc się nie denerwujcie, że coś jest nie tak). Wykładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.
Masa śmietankowa:
Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.
Owoce:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.
Warstwy:
- ciasto z bezą
- połowa śmietany
- owoce z galaretką
- połowa śmietany
- ciasto z bezą (beza powinna znajdować się u góry)
Smacznego
: )
Komentarze
Prześlij komentarz