Bułka w kształcie sympatycznego prosiaczka i Malinowa Chmurka.


     Jak dobrze wiemy, mamy już miesiąc czerwiec. To bardzo piękny czas kiedy wszystko rozkwita i jest ciepło. W tym roku jest jednak zimno i bardzo sucho. Martwimy się o to, żeby urosły nam warzywa i żebyśmy na przyszłość mieli chleb. A największym zmartwieniem jest to, żeby nie zachorować na Korona Wirus. Pierwszego  czerwca jest piękne święto Dzień Dziecka, bardzo oczekiwane przez nasze dzieci. Pamiętając o tym przygotowałam do upieczenia, a potem do zjedzenia na kolację bardzo śmieszne bułeczki, bo w kształcie główek sympatycznego prosiaczka. Myślę, że każdy z nas miał w domu małą skarbonkę, do której wrzucał swoje oszczędności, czekając na kupno roweru, czy  deskorolki. Może taka bułeczka w kształcie główki prosiaczka na kolację, wywoła u dziecka uśmiech i zadowolenie?  Ciasto na te bułeczki  jest bardzo plastyczne i  łatwo się je wyrabia, a jeszcze łatwiej wycina kształty. Dodatkowo, są bardzo smaczne. Można je przygotować zarówno w wersji słodkiej jak i wytrawnej, z dowolnym nadzieniem lub bez. Moje są w wersji wytrawnej, bez nadzienia. Polecam serdecznie! Dla mam, które wolą jednak  robić inne niespodzianki, na tę okazję  polecam piękne i bardzo kolorowe torty dla dzieci z Nowej Piekarni.
BUŁKI W KSZTAŁCIE SYMPATYCZNEGO PROSIACZKA.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej np. tortowej typ 480,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 1 jajko,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 100 g ciepłego mleka.
Ciasto maślane:
  • 150 g mąki tortowej,
  • 100 g masła.
Dodatkowo:
  • 1 białko,
  • składniki do przygotowania oczu i dziurek w nosie np. goździki, pieprz, czarny sezam, kminek itp.
 Jeśli chcemy bułki przygotować w wersji słodkiej należy zmniejszyć ilość soli podanej w przepisie, a zwiększyć ilość cukru.
Jeśli chcemy przygotować bułki z nadzieniem należy najpierw przygotować dowolne nadzienie np. pieczarki z cebulą i żółtym serem lub dżem czy też czekoladę. Następnie do każdej bułki przygotować po 2 krążki ciasta (ciasto należy wtedy rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm) – na jeden krążek nałożyć nadzienie, a następnie nałożyć na nie drugi krążek. Krążki skleić za pomocą białka. Reszta zgodnie z przepisem poniżej.
Sposób przygotowania:
Proszę mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, solą i cukrem. Dodać jajko, jogurt naturalny i ciepłe mleko. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Powinno delikatnie lepić się do rąk.
Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto podwoi swoją objętość.
W między czasie dodatkową mąkę połączyć z masłem i zagnieść gęste ciasto.
Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie należy połączyć je z ciastem maślanym i dokładnie zagnieść gładkie ciasto. Należy wyrabiać tak długo, aż w cieście nie będzie grudek.
Następnie od razu rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 - 6 mm. Z ciasta wyciąć krążki o średnicy ok. 6 - 7 cm (ok. 16 sztuk – ilość bułek zależeć będzie od ich wielkości). Z pozostałego ciasta wyciąć mniejsze krążki np. o średnicy 2 cm na noski. Uszy przygotować również z mniejszych krążków, dzieląc je na 4 części.
Większe krążki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nos i uszy przykleić do ciasta za pomocą białka.
Następnie zrobić prosiaczkom  oczy i dziurki nosa – można użyć dowolnych składników np. goździków, pieprzu, czarnego sezamu, kminku lub innych pasujących składników.
Przygotowane bułki przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Bułki powinny delikatnie urosnąć.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.
Do nagrzanego piekarnika włożyć blachę z bułkami i piec ok. 25-30 min. Do czasu, gdy będą ładnie zarumienione. Potem wyjąć na kratkę i ostudzić.
MALINOWA CHMURKA.
Jeszcze chciałam Wam zaproponować bardzo smaczne ciasto Malinową Chmurkę. Nie zapomnę tego smaku, kiedy pierwszy raz spróbowałam to  przepyszne  ciasto. Chciała bym go jeść bardzo często, bo słodki owocowy smak rozpływał się wtedy  błogo w moich ustach i powodował niebo w gębie. Poleciłabym teraz wszystkim tę malinową chmurkę. Jak bym jeszcze  miała polecić inne ciasto na świętowanie urodzin, czy imienin to poleciła bym też Stefankę Miodową, bo jest łatwa i prosta do zrobienia. Można ją  też zamówić w Nowej Piekarni i cieszyć się smakiem.
Spróbujmy  jednak  teraz zrobić pyszną Malinową Chmurkę, która  jest połączeniem bezy z migdałami, kruchego ciasta, oraz pełna  malin i bitej śmietany. Jeśli ją przygotujecie na przyjęcie, nie będziecie tego żałować. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
Ciasto:
  • 6 żółtek,
  • 150 g margaryny,
  • 190 g mąki tortowej,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Beza:
  • 6 białek,
  • 250 g cukru,
  • 100 g płatków migdałowych.
Masa śmietankowa:
  • 750 ml śmietany kremówki 30%,
  • 3 śmietany,
  • 2 łyżeczki cukru pudru.
Owoce:
  • 600 g mrożonych malin,
  • 2 galaretki malinowe.
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem  (zajmuje to sporo czasu więc się nie denerwujcie, że coś jest nie tak). Wykładamy na  ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.
Masa śmietankowa:
Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.
Owoce:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.
Warstwy:
  • ciasto z bezą
  • połowa śmietany
  • owoce z galaretką
  • połowa śmietany
  • ciasto z bezą  (beza powinna znajdować się u góry)
Smacznego : )

Komentarze