Sezon z
truskawkami dopiero niedawno się rozpoczął, dlatego warto wykorzystywać każdą
okazję ku temu, żeby jak najwięcej jeść smacznych dań, deserów i ciast z tymi bardzo smacznymi i zdrowymi owocami. Dzisiaj
chciałam Wam zaproponować babeczki z owocami, gdzie we wnętrzu każdej będzie
królować pyszna truskawka. Wiem, że w tym roku są bardzo drogie ze względu na
zimno i brak słońca, ale może wreszcie kiedyś potanieją i nareszcie będziemy
mogli pozwolić sobie na ten rarytas.
Spróbujmy najpierw upiec babeczki z owocami, z ciasta kruchego z dodatkiem
budyniu i truskawek a potem szukajmy na
naszym blogu innych ciekawych przepisów
z ich udziałem i jedzmy na zdrowie!
Myślę, że tego deseru, który jest łatwy, prosty i szybki do wykonania, nie
odmówią dzieci, jak i dorośli. Dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu,
który prezentuję poniżej.
Babeczki
z truskawkami i budyniem.
Składniki:
- 30 dag mąki pszennej,
- 1 żółtko i jedno całe jajko,
- 1/3 szklanki cukru,
- ½ masła,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 budyń waniliowy, śmietankowy,
- Mleko,
- Truskawki.
Sposób
wykonania:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy.
Następnie dodajemy żółtko, jedno całe jajko, jogurt naturalny, proszek do
pieczenia i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy.
Truskawki czyścimy, myjemy i suszymy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy,
wykrawamy z niej koła na kształt foremki do babeczek i wykładamy do
foremek – wysmarowanych olejem; następnie wkładamy do każdej foremki
łyżkę budyniu i pokrojone truskawki (dajemy tyle ile zmieści się w
foremce). Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i
przykrywamy nim babeczki. Delikatnie zlepiamy brzegi foremek. Pieczemy w
temp. 180, 25-30 minut.
Kajmakowa
pychotka z musem truskawkowym.
Chciałam Wam jeszcze do tych babeczek z owocami
zaproponować pyszne ciasto z herbatnikami, z musem truskawkowym, zanurzone w
masie kajmakowej i śmietanowej. To jest pychotka, którą polecam wszystkim z
całego serca. A dla chętnych przepis
prezentuję poniżej.
Składniki:
- forma: 36x21 cm.
- herbatniki - ok. 300 g.
- wiórki kokosowe - do posypania wierzchu.
Masa budyniowo-kajmakowa:
- 2 szklanki mleka,
- 2 budynie waniliowe,
- 1/2 puszki masy kajmakowej (200g),
- kostka masła 250 g.
Mus truskawkowy:
- 500 g truskawek,
- 4 łyżki stołowe cukru,
- 3 łyżki stołowe żelatyny.
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 36%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki stołowe żelatyny,
- 1/3 szklanki wrzątku.
Sposób
przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć
herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko
zagotować, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, całkowicie wystudzić.
Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać do niego stopniowo budyń i masę kajmakową.
Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Truskawki z cukrem zblendować na gładką masę. Przelać do
garnka i zagotować. Dodać 3 łyżki żelatyny, dokładnie i szybko wymieszać.
Ostudzony mus wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynny,
wylać na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz