Babeczki z truskawkami i budyniem.


     Sezon z truskawkami dopiero niedawno się rozpoczął, dlatego warto wykorzystywać każdą okazję ku temu, żeby jak najwięcej jeść smacznych  dań, deserów i ciast  z tymi bardzo smacznymi i zdrowymi owocami. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować babeczki z owocami, gdzie we wnętrzu każdej będzie królować pyszna truskawka. Wiem, że w tym roku są bardzo drogie ze względu na zimno i brak słońca, ale może wreszcie kiedyś potanieją i nareszcie będziemy mogli pozwolić sobie  na ten rarytas. Spróbujmy najpierw upiec babeczki z owocami, z ciasta kruchego z dodatkiem budyniu i truskawek  a potem szukajmy na naszym blogu innych ciekawych  przepisów z ich udziałem  i jedzmy na zdrowie! Myślę, że tego deseru, który jest łatwy, prosty i szybki do wykonania, nie odmówią dzieci, jak i dorośli. Dlatego zachęcam do skorzystania z przepisu, który prezentuję poniżej.
Babeczki z truskawkami i budyniem.
 Składniki:
  • 30 dag  mąki pszennej,
  • 1 żółtko i jedno całe jajko,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • ½ masła,
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 budyń waniliowy, śmietankowy,
  • Mleko,
  • Truskawki.
Sposób wykonania:
Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtko, jedno całe jajko, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Budyń gotujemy zgodnie z przepisem i studzimy. Truskawki czyścimy, myjemy i suszymy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy, wykrawamy  z niej koła na kształt foremki do babeczek  i wykładamy do foremek – wysmarowanych  olejem; następnie wkładamy do każdej foremki łyżkę budyniu i pokrojone truskawki (dajemy tyle ile zmieści się w  foremce). Z drugiej części ciasta również wykrawamy koła na kształt foremek i przykrywamy nim babeczki. Delikatnie zlepiamy brzegi foremek.  Pieczemy w temp. 180,  25-30 minut.
Kajmakowa pychotka z musem truskawkowym.
        Chciałam Wam  jeszcze do tych babeczek z owocami zaproponować pyszne ciasto z herbatnikami, z musem truskawkowym, zanurzone w masie kajmakowej i śmietanowej. To jest pychotka, którą polecam wszystkim z całego serca. A dla chętnych  przepis prezentuję poniżej.
Składniki:
  • forma: 36x21 cm.
  • herbatniki - ok. 300 g.
  • wiórki kokosowe - do posypania wierzchu.
Masa budyniowo-kajmakowa:
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (200g),
  • kostka masła 250 g.
Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżki stołowe cukru,
  • 3 łyżki stołowe żelatyny.
Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietanki 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki stołowe żelatyny,
  • 1/3 szklanki wrzątku.
Sposób przygotowania:
1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.
2. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić budynie. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, całkowicie wystudzić. Masło utrzeć i cały czas miksując dodawać do niego stopniowo budyń i masę kajmakową. Gotową masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
3. Truskawki z cukrem zblendować na gładką masę. Przelać do garnka i zagotować. Dodać 3 łyżki żelatyny, dokładnie i szybko wymieszać. Ostudzony mus wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć, ale będzie jeszcze płynny, wylać na herbatniki i przykryć kolejną ich warstwą.
4. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną chłodną żelatynę, zmiksować i szybko wyłożyć na herbatniki. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
5. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (najlepiej na noc).
SMACZNEGO : )





Komentarze