Babeczki z owocami z poniższego przepisu, to połączenie
kruchego ciasta, smakowitego kremu z serka waniliowego i ajerkoniaku oraz niezwykle
zdrowych jagód. Takie połączenie powinno przypaść do gustu wielbicielom
miniaturowych słodkich przekąsek. Z podanych niżej składników wyjdzie nam 18 babeczek.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, szczypta
soli, 200 g masła, 2 żółtka, 1 – 2 łyżki śmietany
Składniki na krem:
1 cytryna, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 opakowania serka homogenizowany
o smaku waniliowym, 1 kieliszek ajerkoniaku
Dodatkowo: 500 g jagód
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem,
cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło.
Składniki posiekać długim nożem. Następnie połączyć z żółtkami i śmietaną. Szybko
wyrobić dłońmi gładkie ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na
30 minut.
Foremki posmarować margaryną i ustawić obok siebie. Ciasto rozwałkować na
cienki placek, po czym przenieś je na wałku i rozwinąć na foremki. Ciasto
docisnąć do brzegów, odcinając jego nadmiar. Skrawki ciast ponownie zagnieść, rozwałkować
i przenieś na kolejne foremki. Czynność powtarzać do wykorzystania całego
ciasta.
Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i przykryć pergaminem. Dodatkowo
można je obciążyć suchymi nasionami fasoli. Foremki ustawić na blasze i włożyć
do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 12 minut na
złoty kolor. Wystudzić.
Przygotować krem. Cytrynę sparzyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zetrzeć
z niej skórkę i wycisnąć sok. Kremówkę ubić na sztywno z sokiem
cytrynowym, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym, ajerkoniakiem i
skórką cytrynową.
Za pomocą łyżki lub szprycy napełnić babeczki gotowym kremem i udekorować
jagodami.
Lato to idealna pora
na babeczki z owocami. Mamy ich teraz coraz więcej, wszystkie świeże i przede
wszystkim nasze. Do wyżej zaprezentowanych babeczek idealnie sprawdzą się też
maliny, jeżyny, poziomki i mniejsze truskawki.
Komentarze
Prześlij komentarz