Babeczki z jagodami

Babeczki z owocami z poniższego przepisu, to połączenie kruchego ciasta, smakowitego kremu z serka waniliowego i ajerkoniaku oraz niezwykle zdrowych jagód. Takie połączenie powinno przypaść do gustu wielbicielom miniaturowych słodkich przekąsek. Z podanych niżej składników wyjdzie nam 18 babeczek.

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 1 – 2 łyżki śmietany
Składniki na krem:
1 cytryna, 1 szklanka śmietany kremówki, 2 opakowania serka homogenizowany o smaku waniliowym, 1 kieliszek ajerkoniaku
Dodatkowo: 500 g jagód

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Składniki posiekać długim nożem. Następnie połączyć z żółtkami i śmietaną. Szybko wyrobić dłońmi gładkie ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Foremki posmarować margaryną i ustawić obok siebie. Ciasto rozwałkować na cienki placek, po czym przenieś je na wałku i rozwinąć na foremki. Ciasto docisnąć do brzegów, odcinając jego nadmiar. Skrawki ciast ponownie zagnieść, rozwałkować i przenieś na kolejne foremki. Czynność powtarzać do wykorzystania całego ciasta.
Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem i przykryć pergaminem. Dodatkowo można je obciążyć suchymi nasionami fasoli. Foremki ustawić na blasze i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piec około 12 minut na złoty kolor. Wystudzić.
Przygotować krem. Cytrynę sparzyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok. Kremówkę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym, a następnie wymieszać z serkiem waniliowym, ajerkoniakiem i skórką cytrynową.
Za pomocą łyżki lub szprycy napełnić babeczki gotowym kremem i udekorować jagodami.

Lato to idealna pora na babeczki z owocami. Mamy ich teraz coraz więcej, wszystkie świeże i przede wszystkim nasze. Do wyżej zaprezentowanych babeczek idealnie sprawdzą się też maliny, jeżyny, poziomki i mniejsze truskawki.

Komentarze