W letnie upały warto przypomnieć sobie o słodkościach,
które orzeźwiają i nie wymagają pieczenia. Jednym z takich specjałów może być
schłodzony blok z masy kakaowej, czyli powracający do łask deser z mleka w
proszku, masy kakaowej i bakalii. Poniżej prezentuję kolejny już na tym blogu
przepis na taki właśnie blok.
Składniki na 20 porcji:
200 g pełnego mleka w proszku, 125 g masła, 1/4 szklanki cukru, 2 płaskie
łyżki kakao, 1/4 szklanki wody, 330 g herbatników, garść orzechów
laskowych, garść rodzynek
Wykonanie:
Do rondla włożyć masło, cukier i kakao, a następnie wlać wodę. Składniki
mieszać na małym ogniu do momentu powstania jednolitej masy. Po tym czasie
rondel zdjąć z ognia i masę ostudzić. Herbatniki pokruszyć do miski. Orzechy
laskowe drobno posiekać. Mleko w proszku wymieszać z pokruszonymi herbatnikami,
orzechami i rodzynkami. Suchą mieszankę dodawać po łyżce do masy kakaowej.
Całość dokładnie wymieszać. Małą blaszkę kwadratową, keksówkę lub tortownicę
wyłożyć folią spożywczą. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać wierzch.
Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie blok pokroić na kawałki.
Oprócz bloku z masy kakaowej, możemy podać też blok lodowy przygotowany
ze świeżych owoców. Będzie on idealnym uzupełnieniem dla wyżej wymienionego
deseru. Przepis poniżej.
Składniki na 10 porcji:
200 g malin, 200 g jagód lub czarnych porzeczek, 250 g cukru pudru, 850 g
mango w syropie, 4 limonki, 1 cytryna, 450 g kremówki, do dekoracji listki
mięty, kilka malin, jagód lub porzeczek
Wykonanie:
Oczyszczone maliny i jagody umieścić w osobnych garnkach i gotować przez
1 – 2 minuty, dodając po 2 łyżki cukru i wody (owoce powinny zmięknąć). Owoce
przetrzeć przez sito. Powstałe musy przełożyć do woreczków i wstawić do
zamrażalnika na około 2 godziny. Mango zmiksować ze 100 ml syropu i 2 łyżkami
cukru. Mus przetrzeć przez sito, przełożyć do woreczka i wstawić do
zamrażalnika. Sok z limonek, sok i startą skórkę z cytryny połączyć z resztą
cukru i mieszać, aż się rozpuści. Kremówkę ubić, dodając 3 łyżki lodowatej
wody oraz sos limonkowy. Krem wlać do woreczka i zamrozić.
W torebkach foliowych poucinać rogi. Warstwami wyciskać zawartość do wyłożonej
pergaminem lub folią keksówki (10x30 cm). Warstwa jagodowa i malinowa powinna
być cieńsza od pozostałych. Wierzch wyrównać i mrozić przez 12 godzin. Blok
wyjąć 20 minut przed podaniem, wyłożyć na talerz i udekorować.
Lato za progiem. Jeszcze chwila i będą wakacje. Dzieci
chętnie korzystają z uroków tego pięknego okresu. A gdy poproszą o słodki deser,
to blok z masy kakaowej albo owocowy blok lodowy sprawdzi się w tym czasie
wyśmienicie.
Komentarze
Prześlij komentarz