Łakocie na letnie dni

W letnie upały warto przypomnieć sobie o słodkościach, które orzeźwiają i nie wymagają pieczenia. Jednym z takich specjałów może być schłodzony blok z masy kakaowej, czyli powracający do łask deser z mleka w proszku, masy kakaowej i bakalii. Poniżej prezentuję kolejny już na tym blogu przepis na taki właśnie blok.

Składniki na 20 porcji:
200 g pełnego mleka w proszku, 125 g masła, 1/4 szklanki cukru, 2 płaskie łyżki kakao, 1/4 szklanki wody, 330 g herbatników, garść orzechów laskowych, garść rodzynek
Wykonanie:
Do rondla włożyć masło, cukier i kakao, a następnie wlać wodę. Składniki mieszać na małym ogniu do momentu powstania jednolitej masy. Po tym czasie rondel zdjąć z ognia i masę ostudzić. Herbatniki pokruszyć do miski. Orzechy laskowe drobno posiekać. Mleko w proszku wymieszać z pokruszonymi herbatnikami, orzechami i rodzynkami. Suchą mieszankę dodawać po łyżce do masy kakaowej. Całość dokładnie wymieszać. Małą blaszkę kwadratową, keksówkę lub tortownicę wyłożyć folią spożywczą. Gotową masę przełożyć do formy i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie blok pokroić na kawałki.

Oprócz bloku z masy kakaowej, możemy podać też blok lodowy przygotowany ze świeżych owoców. Będzie on idealnym uzupełnieniem dla wyżej wymienionego deseru. Przepis poniżej.

Składniki na 10 porcji:
200 g malin, 200 g jagód lub czarnych porzeczek, 250 g cukru pudru, 850 g mango w syropie, 4 limonki, 1 cytryna, 450 g kremówki, do dekoracji listki mięty, kilka malin, jagód lub porzeczek
Wykonanie:
Oczyszczone maliny i jagody umieścić w osobnych garnkach i gotować przez 1 – 2 minuty, dodając po 2 łyżki cukru i wody (owoce powinny zmięknąć). Owoce przetrzeć przez sito. Powstałe musy przełożyć do woreczków i wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny. Mango zmiksować ze 100 ml syropu i 2 łyżkami cukru. Mus przetrzeć przez sito, przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika. Sok z limonek, sok i startą skórkę z cytryny połączyć z resztą cukru i mieszać, aż się rozpuści. Kremówkę ubić, dodając 3 łyżki lodowatej wody oraz sos limonkowy. Krem wlać do woreczka i zamrozić.
W torebkach foliowych poucinać rogi. Warstwami wyciskać zawartość do wyłożonej pergaminem lub folią keksówki (10x30 cm). Warstwa jagodowa i malinowa powinna być cieńsza od pozostałych. Wierzch wyrównać i mrozić przez 12 godzin. Blok wyjąć 20 minut przed podaniem, wyłożyć na talerz i udekorować.

Lato za progiem. Jeszcze chwila i będą wakacje. Dzieci chętnie korzystają z uroków tego pięknego okresu. A gdy poproszą o słodki deser, to blok z masy kakaowej albo owocowy blok lodowy sprawdzi się w tym czasie wyśmienicie.

Komentarze