Dziś prezentuję kolejny przepis na tort angielski. Większość
z nas jest przyzwyczajona do polskich tortów, w których dominuje kremowa
pokrywa i dekoracja. Jest jednak coraz większa grupa osób, dla których tort
angielski jest tak samo znakomity, co nasze tradycyjne torty, i Ci chętnie
biorą się za jego przygotowanie. Warto pokusić się o taki domowy tort i
przekonać się o jego walorach.
Składniki:
Biszkopt: 8 jaj, szczypta soli, 8 łyżek cukru, 8 łyżek mąki pszennej, 2
opakowania budyniu śmietankowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz: 1 szklanka przegotowanej i wystudzonej wody, sok z połowy cytryny,
1 łyżka cukru
Bita śmietana: 500 g śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, 0,5
szklanki gorącej wody, 3 łyżki cukru pudru
Krem maślany: 1 kostka masła, 1 szklanka cukru pudru
Masa cukrowa: około 800 g cukru pudru, 50 g glukozy spożywczej w proszku,
70 ml zimnej wody, 3 łyżeczki margaryny, 4 płaskie łyżeczki żelatyny, olejek
migdałowy, barwniki spożywcze
Dodatkowo: 1 słoik dżemu brzoskwiniowego
Wykonanie:
Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i schłodzić. Następnie ubić je ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać cukier, a
następnie żółtka. Na koniec, delikatnie mieszając łopatką, dodać mąkę przesianą
z proszkiem do pieczenia oraz proszek budyniowy. Tortownicę o średnicy 26
cm natłuścić i przelać do niej ciasto. Piec 40 minut w temperaturze 175 stopni.
Wystudzić i przekroić na trzy placki.
Poncz. Składniki ponczu wymieszać i nasączyć nimi placki.
Bita śmietana. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do
stężenia. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Dodać do niej tężejącą
galaretkę i delikatnie zmiksować.
Pierwszy placek posmarować najpierw połową dżemu oraz połową bitej
śmietany i przykryć drugim plackiem. Posmarować go drugą połową dżemu i
pozostałą bitą śmietaną. Przykryć trzecim plackiem. Wstawić do lodówki na 60
minut.
Krem maślany. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem na gładki
krem. Posmarować nim tort i ponownie wstawić do lodówki, najlepiej na kilka
godzin, by na torcie powstała maślana skorupka.
Masa cukrowa. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut. Rozpuścić
ją w kąpieli wodnej (nie wolno zagotować). Do żelatyny wsypać glukozę i wymieszać.
Następnie dodać masło i mieszać do jego rozpuszczenia. Miskę z żelatyną
zdjąć z garnka z gorącą wodą, dodać olejek i odstawić do lekkiego
ostudzenia. Do masy powoli dodawać przesiany cukier. Gdy będzie już lekko
gęstawa, przełożyć na stolnicę i wyrabiać do uzyskania odpowiedniej konsystencji,
dosypując cukier.
Gotową masę rozwałkować na kształt koła większego niż tort. Nałożyć ją na
ciasto, a skrawki przyciąć. Ze skrawek masy formować ozdoby, dodając do nich wybrane
przez siebie barwniki.
Wyjątkowe w smaku i pięknie
wykonane torty angielskie, to również atrybut Nowej Piekarni z Łukowa. Warto
tam zajrzeć i wybrać coś dla siebie.
Komentarze
Prześlij komentarz