Szyszki na słodko

Czasem tak niewiele trzeba, aby przygotować coś słodkiego. Gdy chwilowo nie będziemy mieli ochoty na serniki, krówki, stefanki miodowe i inne bardziej wyrafinowane wypieki, cofnijmy się wtedy do lat dzieciństwa. Przypomnijmy sobie jak nasze mamy tworzyły, czasem przy naszej pomocy, słodkie szyszki. Pamiętacie je? Jeśli tak lub nie, to najwyższa pora, by sobie takie przygotować. Poniżej proste przykłady na smakowite szyszki.

Składniki:
300 g krówek (najlepiej miękkie - szybciej się rozpuszczą), 100 g masła, opcjonalnie łyżka gorzkiego kakao, 80 g ryżu preparowanego
Wykonanie:
Krówki rozpuścić razem z masłem - mieszać, aby masa się nie przypaliła. Można dodać trochę gorzkiego kakao – wówczas szyszki nabiorą odrobinę ciemniejszego koloru. Dodać ryż do masy krówkowej i wymieszać. Całość odstawić do lekkiego wystudzenia. Jeszcze ciepławą masę podzielić na mniejsze części. Toczyć w rękach kulki, ewentualnie nadając im lekko podłużny kształt - ich rozmiar zależy od naszych upodobań, ale najwygodniejsze do jedzenia są te o średnicy około 4 cm. Dłonie namaczać w zimnej wodzie – wówczas masa nie będzie się do nich kleiła.
Zamiast krówek można użyć lekko podgrzanej masy kajmakowej.

Szyszki można przygotować w jeszcze inny sposób. Ten, który znajduje się poniżej wymaga zarówno zwykłego mleka, jak i tego w proszku. Warto i ten sposób wypróbować i zachować któryś z nich na przyszłość.

Składniki:
1 kostka masła, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 0,5 szklanki zwykłego mleka 2,5 szklanki mleka w proszku, aromat np. rumowy, 4 paczki ryżu preparowanego
Wykonanie:
W dużym garnku rozpuścić masło. Wsypać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Zalać mlekiem i zagotować. Po przestudzeniu dodać aromat, mleko w proszku oraz ryż. Całość delikatnie wymieszać tworząc jednolitą masę. Uformować kształtne szyszki.

Małe, smaczne i szybkie w przygotowaniu szyszki, to idealny pomysł na słodkie popołudnie. Na tutejszym blogu można odnaleźć przepisy na inne miniaturowe przekąski w tym szyszki z cukierków toffi. Link tutaj.

Komentarze