Jeszcze
chciałam państwu zaproponować do upieczenia na imieninowe okazje smacznej
Stefanki Miodowej z cytrynową nutą w kremie. Pewnie odwiedzając Nową Piekarnię
zauważyliście, że jest możliwość jej zakupienia w sieci sklepów tej firmy.
Warto skorzystać z okazji i nabyć to bardzo smaczne ciasto, kiedy nie mamy
czasu na jego upieczenie. Tym jednak, którzy dysponują chęcią i wolnym czasem
pragnę śpieszyć z pomocą proponując przepis, który widnieje poniżej. Ciasto to,
nie jest trudne i warto go przygotować samodzielnie. Najpierw jednak trzeba upiec trzy blaty, które potem po
wystudzeniu przełożymy masą z dodatkiem kaszy manny, a na wierzchu będzie
pyszna czekoladowa polewa. Myślę, że to ciasto uda się Wam na pewno. Spróbujcie
upiec go sami!
STEFANKA
MIODOWA.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
200 g margaryny,
2 łyżki miodu,
2 jaja,
1 łyżeczka sody.
Składniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić
na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Każdą część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160
stopniach. Studzimy.
Krem:
1 litr mleka,
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
1 cukier waniliowy,
9 łyżek kaszy manny,
Cytryna.
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Odstawić, wsypywać kaszę
miksując mikserem aby nie powstały grudki. Całość zagotować aż masa stanie się
gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do
jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy
wystudzone placki ciasta.
Polewa:
50 g masła,
100 g czekolady gorzkiej.
Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę.
Dokładnie połączyć. Ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz