Stefanka miodowa.


     Jeszcze chciałam państwu zaproponować do upieczenia na imieninowe okazje smacznej Stefanki Miodowej z cytrynową nutą w kremie. Pewnie odwiedzając Nową Piekarnię zauważyliście, że jest możliwość jej zakupienia w sieci sklepów tej firmy. Warto skorzystać z okazji i nabyć to bardzo smaczne ciasto, kiedy nie mamy czasu na jego upieczenie. Tym jednak, którzy dysponują chęcią i wolnym czasem pragnę śpieszyć z pomocą proponując przepis, który widnieje poniżej. Ciasto to, nie jest trudne i warto go przygotować   samodzielnie. Najpierw jednak  trzeba upiec trzy blaty, które potem po wystudzeniu przełożymy masą z dodatkiem kaszy manny, a na wierzchu będzie pyszna czekoladowa polewa. Myślę, że to ciasto uda się Wam na pewno. Spróbujcie upiec go sami!
STEFANKA MIODOWA.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
200 g margaryny,
2 łyżki miodu,
2 jaja,
1 łyżeczka sody.
Składniki przełożyć do miski i zagnieść ręcznie. Podzielić na 3 równe części. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy w formie i pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach. Studzimy.
Krem:
1 litr mleka,
3/4 szklanki cukru,
200 g masła,
1 cukier waniliowy,
9 łyżek kaszy manny,
Cytryna.
Mleko zagotować z cukrami i masłem. Odstawić, wsypywać kaszę miksując mikserem aby nie powstały grudki. Całość zagotować aż masa stanie się gęsta. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Z cytryny wycisnąć sok, dodać do jeszcze ciepłej masy, wymieszać. Ciepłą masę dzielimy na 2 części i przekładamy wystudzone placki ciasta.
Polewa:
50 g masła,
100 g czekolady gorzkiej.
Masło rozpuścić, do ciepłego dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie połączyć. Ciepłą polewą posmarować wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
SMACZNEGO : )





Komentarze