Smaczny czekoladowy blok.

     Witam Państwa ponownie i zapraszam do zainteresowania się robieniem pysznego bloku czekoladowego, który jak dobrze wiecie robił furorę w latach osiemdziesiątych, kiedy to  w sklepach były dostępne tylko czekoladopodobne wyroby i to jeszcze na kartki. Ten blok, który Wam pragnę zaproponować na pewno po zrobieniu  będzie o wiele smaczniejszy, niż wyrób czekoladopodobny, który kupowałam wówczas w sklepach. Chociaż przecież od tego czasu minęło tyle lat, to ja doskonale pamiętam ten słodki kakaowy tłuszcz, który wcale nie przypominał prawdziwej czekolady i miałam   problemy, żeby należycie  rozpłynął się w moich ustach. Młodzież i dzieci spragnieni  słodyczy, próbowali wówczas zrekompensować sobie brak pysznej kakaowej czekolady z bakaliami, robiąc w swoim domu ten właśnie blok. I ten słodki przysmak  zjadali ze smakiem częstując siebie nawzajem. Warto nadmienić, że w sklepach brakowało rodzynek i kakao,  nie były tak dostępne jak dzisiaj. Trzeba było potrzebne artykuły zdobywać jak „rzucili” do sklepów, albo jak ktoś miał znajomego w spożywczym. Ja się  spotkałam wtedy  z tym, że   właśnie taki blok, włożony do formy w kształcie serca,  był podarowany pewnej  koleżance na imieniny jako prezent. Jak się można domyślać spełnił doskonale swoje zadanie, wzbudzając w niej  radość i zadowolenie. U nas w domu dosyć często robimy ten blok zamiast kupować przeraźliwie słodkie Delicje, czy niektóre czekolady Milka. Po prostu do tego przysmaku dodajemy trochę mniej cukru, żeby nam lepiej smakował. Nie wiem, czy wiecie, że go można także  kupić w Nowej Piekarni? Jeśli tylko  tego  zapragniecie, to  zapraszam do sklepów  zainteresowanych. A dla wszystkich przepis prezentuję poniżej.
Przepis jest na szklanki. Jedna szklanka ma pojemność 250ml.
Składniki:
  • ½ szklanki mleka
  • ¾ szklanki cukru,
  • 4 łyżki kakao
  • 250g masła, margaryny lub masła roślinnego (polecam masło)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • ewentualnie kilka kropli aromatu waniliowego, migdałowego, rumowego albo pomarańczowego
Dodatkowo:
  • herbatniki, wafle, bakalie np.: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, migdały, kandyzowane owoce.
Sposób przygotowania:
  1. Mleko, cukier, masło i kakao przełożyć do garnka i podgrzewać na małej mocy palnika, aż składniki się połączą. (Nie doprowadzić do zagotowania).
  2. Ściągnąć garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką dodać stopniowo mleko w proszku. Mieszać do otrzymania jednolitej masy. Dodać ewentualnie wybrany aromat. Na końcu wmieszać łyżką drewnianą połamane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.
  3. Masę wyłożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać łyżką i wstawić do lodówki do stężenia na parę godzin.
  4. Gotowy blok kroić na nieduże kawałki.
Ciasto szpinakowe pełne minerałów i  witamin, bardzo soczysto zielone.
Serdecznie  polecam zielone ciasto ze szpinakiem, w sam raz dobre na wiosnę. We wnętrzu tego bardzo smacznego  ciasta oprócz szpinaku znajdują się wiórki, które sprawiają, że w ogóle nie czuć smaku szpinaku, za to zieleń jest tak piękna, że przyprawia o zawrót głowy. Jest wilgotne, kokosowe i bardzo pyszne. A na wierzchu kawałki orzecha sprawiają też, że ciasto to ma dodatkowo i orzechowy smak.
SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 0,5 cukru,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 szklanka rozdrobnionego mrożonego szpinaku,
  • Łyżka orzechów włoskich,
  • 2 jajka (XL )  i jedno małe  do rozbełtania.
Sposób wykonania:
Najpierw trzeba rozmrozić szpinak i odlać wodę, żeby papka zgęstniała. Potem odmierzyć szklankę szpinaku, po czym odcisnąć na sitku, ale nie przesadnie do sucha. Dodać do zmieszanych składników suchych. I później   dolać składniki   płynne, ubić jajka a potem  wszystko wymieszać. Następnie wylać wszystkie składniki  do przygotowanej tortownicy 18-20 cm.  Na wierzchu pomazać rozbełtanym jajkiem i przykleić kawałki orzecha włoskiego. Piec około 40 minut w 180°C (pierwsze 10 minut z termoobiegiem, później bez) do suchego patyczka.
SMACZNEGO : )

Komentarze