Moda na zdrową żywność trwa w najlepsze. Dlatego dziś
zaproponuje wam przepis na pierogi z zieloną soczewicą. Soczewica zawiera dużo
protein, żelaza i kwasu foliowego. Również spore ilości żelaza oraz kwasu
foliowego ułatwia powstawanie czerwonych krwinek. Kwas foliowy ma korzystny
wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, mózgu jak i dobrego samopoczucia.
Oddziaływuje również na układ pokarmowy. Soczewica również jest dobrym źródłem
błonnika, który jest sprawdzonym sojusznikiem we wszystkich dietach. Błonnik
powoduje, że dłużej jesteśmy syci a co za tym idzie łatwiej nam jest zapanować
nad apetytem i pokonać pokusę jedzenia.
Również pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i ciśnienia. Kolejnym
plusem jest usuwanie z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Także
stosowany jest, jako środek, który chroni przed rozwojem nowotworów układu
pokarmowego. Do przyrządzenia pierogów z soczewicą będziemy potrzebować
poniższych składników.
Składniki:
- 30 gram zielonej soczewicy;
- 2-3 jaja,
- 1-2 ugotowane ziemniaki;
- 1 cebula;
- 20 dag pieczarek;
- 3 łyżki oleju;
- 1 kg mąki pszennej 500 + mąka do posypywania stolnicy;
- 120 ml oleju;
- około 400 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i
odstawionej na 2-5 minut);
Teraz czas przejść do
wykonania naszych pierogów.
Namaczamy soczewicę
na około 2 godziny w ostudzonej wodzie. Potem gotujemy przez około 1 godzinę do
miękkości. W dalszym ciągu musi to nam Odparować oraz się ostudzić. Dalej to
mielimy, dodając 2-3 jajka ugotowane na twardo i ziemniaki, da nam to, że farsz
nie będzie się kruszył. Potem musimy pokroić drobno cebulę i pieczarki, lekko
je poddusić i dodajemy do farszu. Doprawiamy farsz pieprzem i majerankiem.
Przepis na ciasto na pierogi
Mąkę należy połączyć
z solą, olejem i ciągle mieszamy w mikserze z hakiem lub ręcznie na stolnicy.
Potem dodajemy po trochu bardzo gorącej wody. Jeżeli robimy to ręcznie musimy
uważać, aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto łatwo
odchodzące od ręki. Kolejnym krokiem jest przykrycie ściereczką i pozostawienie na
10-15 minut, żeby odpoczęło. Ostatnim etapem jest wałkowanie i nadziewanie
naszym farszem. I tym o to sposobem mamy przepyszne i zdrowe pierogi z zieloną
soczewicą.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz