Są pewne potrawy, bez których trudno sobie wyobrazić naszą
polską kuchnię. Do nich należą pierogi przygotowywane na wiele różnych
sposobów. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi ruskie i pierogi z kapustą.
Ale zaraz za nimi swoje grono wielbicieli mają pierogi z kaszą i pierogi z
soczewicą. Dziś podaję kolejny przepis na pierogi z soczewicą. Co prawda na
tutejszym blogu jest ich już pewna ilość, ale każdy z nich posiada większe lub
mniejsze różnice. Dzięki temu każdy wybierze coś w sam raz dla siebie.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, 1 łyżeczka masła, 0,5 szklanki
wrzącej wody, 0,5 szklanki zimnej wody
Składniki na farsz:
1,5 szklanki zielonej soczewicy, 500 ml wody, 2 ugotowane ziemniaki, 1
duża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotować farsz. Soczewicę opłukać, zalać podaną wyżej ilością wody i
gotować na małym ogniu do odparowania płynu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i
usmażyć na oleju na rumiano. Przestudzoną soczewicę, ziemniaki i cebulę zemleć
w maszynce do mięsa (część cebuli odłożyć do okraszenia pierogów). Farsz
wymieszać, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z farszu uformować kulki
wielkości orzecha włoskiego.
Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą.
Utworzyć w niej wgłębienie, dodać w nie masło i wlać wrzącą wodę. Wymieszać
widelcem, następnie dolać zimnej wody (jej ilość zależy od stopnia wilgotności
mąki) i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i na chwilę odstawić, aby
odpoczęło.
Przygotować całość. Ciasto cienko rozwałkować na oprószonej mąką
stolnicy. Szklanką wykroić kółka. Na kółka nakładać farsz i zlepić brzegi,
formując pierogi. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucić pierogi i gotować do
miękkości 2 do 4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować
łyżką cedzakową.
Gdzieś zasłyszane. Żona wychodząc do sklepu, pozostawiła
mężowi bojowe zadanie. Miał ugotować pierogi z soczewicą. Podpowiedziała mu, by
wrzucać je do wody pojedynczo, by te się nie zlepiły. Po powrocie ze sklepu
zastała męża gotującego szóstego pieroga.
Miłego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz