Pyszne paszteciki
drożdżowe, jako dodatek do barszczu to jak dla mnie coś przepysznego. Dlatego
dziś zaproponuję wam paszteciki z kapustą i pieczarkami. I oczywistym jest, że
nie musimy ich robić tylko na święta, ale i kiedy tylko zechcemy.
Składniki:
Ciasto
- 450 gram mąki;
- 30 gram drożdży;
- 2 żółtka;
- 200 gram ciepłego mleka;
- 100 gram lekko rozpuszczonego masła;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
Farsz
- pół kilograma kapusty kiszonej;
- 300 gram pieczarek;
- jedna łyżka masła;
- jeden liść laurowy;
- dwie kuleczki angielskiego ziela;
- sól;
- pieprz;
Dodatki
- jedno żółtko;
- jedna łyżka mleka;
- sezam, może być kminek;
A teraz czas na
przygotowanie przepysznych pasztecików z kapustą i pieczarkami. Nasze drożdże
musimy pokruszyć do miseczki i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodajemy połowę
mleka oraz dwie pełne łyżki mąki. Musimy to wszystko dobrze wymieszać i
odstawić na około od 10 do 15 minut, najlepiej pod przykryciem do momentu,
kiedy na wierzchu powstanie gruba piana. Teraz do naszego rozczynu z drożdży
musimy dodać resztę składników i to należy wyrobić na gładkie, lśniące ciasto.
Następnie musimy uformować kulę, włożyć to do miski, którą wcześniej smarujemy
oliwą i przykrywamy ściereczką na około od jednej do półtorej godziny. Do
momentu, kiedy podwoi objętość. Pamiętajmy, że wcześniej albo w trakcie
wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie. Pieczarki i kroimy w kostkę.
Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy,
masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około
20 minut. Całkowicie studzimy. Teraz trzeba podsypać mąką stolnicę i wałkujemy
ciasto, tak żeby powstał duży prostokąt o wymiarach 35cm na 45 cm. Dzielimy ten
prostokąt na cztery równe części. Muszą powstać paski najlepiej o szerokości
około 11 cm. Nadzienie należy ułożyć na brzegu każdego paska i tą całość
zawinąć w długi rulonik. Ciasto na końcu należy skleić na całej długości
łączenia. Z resztą pasków robimy to samo. Blachę, którą wkładamy do piekarnika
musimy wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść ruloniki na papier pamiętając
o zachowaniu odstępów między nimi tak, aby złączenia były na dole. Te odstępy z
tego względu, że jeszcze będą rosnąć. Kolejny krokiem jest pokrojenie ostrym
nożem każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Potem smarujemy to żółtkiem roztrzepanym
z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem. Teraz to zostawiamy na około pół
godziny, zęby nam to się napuszyło. Po tym czasie pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut do pojawienia się
złotego koloru. Na koniec całkowicie to studzimy i musimy pokroić na kawałki w
miejscach nacięć. Tak przygotowane paszteciki z kapustą i pieczarkami są pyszne
a z dodatkiem barszczu czerwonego komponują się wyśmienicie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz