Pasztecik z kapustą i pieczarkami




  Pyszne paszteciki drożdżowe, jako dodatek do barszczu to jak dla mnie coś przepysznego. Dlatego dziś zaproponuję wam paszteciki z kapustą i pieczarkami. I oczywistym jest, że nie musimy ich robić tylko na święta, ale i kiedy tylko zechcemy.
Składniki:
Ciasto
- 450 gram mąki;
- 30 gram drożdży;
- 2 żółtka;
- 200 gram ciepłego mleka;
- 100 gram lekko rozpuszczonego masła;
- jedna łyżeczka cukru;
- jedna łyżeczka soli;
Farsz
- pół kilograma kapusty kiszonej;
- 300 gram pieczarek;
- jedna łyżka masła;
- jeden liść laurowy;
- dwie kuleczki angielskiego ziela;
- sól;
- pieprz;
Dodatki
- jedno żółtko;
- jedna łyżka mleka;
- sezam, może być kminek;
  A teraz czas na przygotowanie przepysznych pasztecików z kapustą i pieczarkami. Nasze drożdże musimy pokruszyć do miseczki i rozetrzeć je z cukrem. Następnie dodajemy połowę mleka oraz dwie pełne łyżki mąki. Musimy to wszystko dobrze wymieszać i odstawić na około od 10 do 15 minut, najlepiej pod przykryciem do momentu, kiedy na wierzchu powstanie gruba piana. Teraz do naszego rozczynu z drożdży musimy dodać resztę składników i to należy wyrobić na gładkie, lśniące ciasto. Następnie musimy uformować kulę, włożyć to do miski, którą wcześniej smarujemy oliwą i przykrywamy ściereczką na około od jednej do półtorej godziny. Do momentu, kiedy podwoi objętość. Pamiętajmy, że wcześniej albo w trakcie wyrastania ciasta należy przygotować nadzienie. Pieczarki i kroimy w kostkę. Dusimy na ogniu aż zmiękną, a sok, który puszczą wyparuje. Dodajemy przyprawy, masło i drobno pokrojoną i przepłukaną w zimnej wodzie kapustę, smażymy około 20 minut. Całkowicie studzimy. Teraz trzeba podsypać mąką stolnicę i wałkujemy ciasto, tak żeby powstał duży prostokąt o wymiarach 35cm na 45 cm. Dzielimy ten prostokąt na cztery równe części. Muszą powstać paski najlepiej o szerokości około 11 cm. Nadzienie należy ułożyć na brzegu każdego paska i tą całość zawinąć w długi rulonik. Ciasto na końcu należy skleić na całej długości łączenia. Z resztą pasków robimy to samo. Blachę, którą wkładamy do piekarnika musimy wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść ruloniki na papier pamiętając o zachowaniu odstępów między nimi tak, aby złączenia były na dole. Te odstępy z tego względu, że jeszcze będą rosnąć. Kolejny krokiem jest pokrojenie ostrym nożem każdy rulon w poprzek co 4-5 cm. Potem smarujemy to żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kminkiem lub siemieniem. Teraz to zostawiamy na około pół godziny, zęby nam to się napuszyło. Po tym czasie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 25 minut do pojawienia się złotego koloru. Na koniec całkowicie to studzimy i musimy pokroić na kawałki w miejscach nacięć. Tak przygotowane paszteciki z kapustą i pieczarkami są pyszne a z dodatkiem barszczu czerwonego komponują się wyśmienicie.
  Smacznego!

Komentarze