Zapraszam
wszystkich, którzy w maju świętują urodziny, lub imieniny, do wybrania pysznej
Krówki na poczęstunek dla swoich gości. Ciasto to, które Wam teraz zaproponuję
jest kremowe, kokosowe i troszkę waniliowe, oraz to co charakteryzuje wszystkie krówki, jest przełożone
masą kajmakową. W środku jest wilgotne i aromatyczne i według mnie bardzo
smaczne. Wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie na widok tych pyszności,
które to ciasto w sobie zawiera. Może nie jest najłatwiejszym ciastem do
przygotowania, ale według mnie nie jest aż tak trudne, żeby się nie skusić do
upieczenia go na weekend, lub inną okazję. Wszystkim tym, którzy korzystają z
usług Nowej Piekarni przypominam, że ciasto Krówkę można kupić w sieci sklepów
tej bardzo dobrze zaopatrzonej firmy. Tym, którzy jednak pragną sami upiec to
pyszne ciasto życzę powodzenia, a przepis prezentuję poniżej.
KOKOSOWA KRÓWKA.
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
120ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
850ml mleka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła w temperaturze pokojowej
130g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
około 350-400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej około 400g
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wiórki kokosowe do posypania
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g kakao bez cukru
120ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki cukru pudru
Krem:
850ml mleka
180g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
300g masła w temperaturze pokojowej
130g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
około 350-400g herbatników
1 puszka masy kajmakowej około 400g
Wierzch:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
wiórki kokosowe do posypania
Sposób
wykonania:
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm lub 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm lub 25cm x 40cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem
dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać
żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać szpatułką.
4. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie
przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i
wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z
piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotujemy budyń do kremu:
6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
6. Do rondelka wlać około 500ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać dwa budynie, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Składanie ciasta:
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
7. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu ciasta odciąć przypieczoną skórkę i ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
8. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu
nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
9. Do miski przełożyć miękkie masło i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
10. Połowę gotowego kremu wyłożyć na ciasto w blaszce i
wyrównać. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
11. Na herbatniki wyłożyć całą masę kajmakową, wyrównać i
ułożyć drugą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
Ułożyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć pozostałym ponczem.
Wierzch:
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.
12. Śmietankę ubić z fixem i cukrem pudrem. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
Gotową śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Na koniec ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić na całą noc do lodówki.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz