Jogurtowa zebra z brzoskwiniami i bezą.



   
     Chciałam państwu zaproponować bardzo smaczne ciasto Jogurtową zebrę  z brzoskwiniami. Jest to doskonała podróbka sernika zebra. Taki dobry sernik z bardzo zdrowego sera  już proponowałam Wam tutaj  na tym blogu.  Teraz zaś ser zastąpiłam  jogurtem. To ciasto, które dzisiaj próbuję Wam zaprezentować,  cechuje się delikatnością i umiarkowaną słodyczą, a także cieszy oko i mile łechce podniebienie czekoladowymi wzorami przepięknie wykonanej” rasowej” zebry. Można je zrobić na jakąś okazję i oczywiście na Weekend też. Jeśli bardzo lubicie ciasto  na kruchym spodzie i kolorowy serowy smak zebry przykryty brzoskwiniami,  smaczną bezą i ciastem kruchym na wierzchu? To na pewno to ciasto możecie wziąć dla kogoś w prezencie, lub sami urządzić sobie we własnym domu pyszną ucztę. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
JOGURTOWA ZEBRA Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ.
Składniki kruchego spodu:
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 250 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wbić żółtka i dodać posiekane masło. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować dwie kule (1/3 i 2/3) i schłodzić przez godzinę w lodówce. Na dno przygotowanej formy o wym. 22x27cm rozwałkować większą część schłodzonego ciasta. Piec przez ok. 15 minut w temp. 180°C.
Masa jogurtowa:
  • 3 jogurty typu greckiego (po 400 g),
  • 1 szklanka Cukru,
  • 150 g masła,
  • 4 jajka,
  • 2 op. budyniu śmietankowego,
  • 150 g czekolady deserowej.
Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń (850 g),
  • cukier puder do oprószenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. Do masy dodawać łyżkami jogurt i proszek budyniowy. Masę serową podzielić na dwie równe części, jedną wymieszać z wystudzoną czekoladą. Na podpieczony spód, łyżka po łyżce, wylewać na przemian ciasto białe i czekoladowe, tworząc tzw. zebrę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piec 30 minut.
Beza: 
  • 3 białka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 op. budyniu waniliowego.
Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodając proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć bezą oraz startą na grubych oczkach mniejszą częścią kruchego ciasta. Piec 30 minut w 170°C, ostudzić w piekarniku, oprószyć cukrem pudrem. 
SMACZNEGO : )

Komentarze