Chciałam państwu
zaproponować bardzo smaczne ciasto Jogurtową zebrę z brzoskwiniami. Jest to doskonała podróbka
sernika zebra. Taki dobry sernik z bardzo zdrowego sera już proponowałam Wam tutaj na tym blogu. Teraz zaś ser zastąpiłam jogurtem. To ciasto, które dzisiaj próbuję
Wam zaprezentować, cechuje się
delikatnością i umiarkowaną słodyczą, a także cieszy oko i mile łechce
podniebienie czekoladowymi wzorami przepięknie wykonanej” rasowej” zebry. Można
je zrobić na jakąś okazję i oczywiście na Weekend też. Jeśli bardzo lubicie ciasto
na kruchym spodzie i kolorowy serowy
smak zebry przykryty brzoskwiniami, smaczną bezą i ciastem kruchym na wierzchu? To
na pewno to ciasto możecie wziąć dla kogoś w prezencie, lub sami urządzić sobie
we własnym domu pyszną ucztę. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
JOGURTOWA ZEBRA Z BRZOSKWINIAMI I BEZĄ.
Składniki kruchego spodu:
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki cukru pudru,
- 250 g masła,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, wbić
żółtka i dodać posiekane masło. Wyrobić gładkie ciasto. Uformować dwie kule
(1/3 i 2/3) i schłodzić przez godzinę w lodówce. Na dno przygotowanej formy o
wym. 22x27cm rozwałkować większą część schłodzonego ciasta. Piec przez ok. 15
minut w temp. 180°C.
Masa jogurtowa:
- 3 jogurty typu greckiego (po 400 g),
- 1 szklanka Cukru,
- 150 g masła,
- 4 jajka,
- 2 op. budyniu śmietankowego,
- 150 g czekolady deserowej.
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń (850 g),
- cukier puder do oprószenia.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudzić. Masło utrzeć
na puch, dodając stopniowo cukier, a następnie po jednym jajku. Do masy dodawać
łyżkami jogurt i proszek budyniowy. Masę serową podzielić na dwie równe części,
jedną wymieszać z wystudzoną czekoladą. Na podpieczony spód, łyżka po łyżce,
wylewać na przemian ciasto białe i czekoladowe, tworząc tzw. zebrę. Ciasto
wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piec 30 minut.
Beza:
- 3 białka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 op. budyniu waniliowego.
Białka ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodając proszek
budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć pokrojone brzoskwinie, przykryć bezą
oraz startą na grubych oczkach mniejszą częścią kruchego ciasta. Piec 30 minut
w 170°C, ostudzić w piekarniku, oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz