Tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, to mąka, woda,
sól, zakwas lub drożdże. Natomiast domowe pieczenie chleba, pozwala nam na
odejścia od utartych schematów w doborze składników. Poniżej podaję dwa
przepisy na chleb dobry w nieco zmienionym stylu. Pierwszy, to dietetyczny
chleb dobry z udziałem otrąb, drożdży, mleka w proszku i nasion.
Składniki:
16 łyżek otrąb pszennych, 8 łyżek otrąb owsianych, 10 łyżek odtłuszczonego
mleka w proszku, 5 łyżek jogurtu naturalnego bez tłuszczu, 3 jajka, 24 g
świeżych drożdży, 5 łyżek letniej wody, 1/2 łyżeczki soli, pestki
słonecznika i siemię lniane do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać
na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do
pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut do
wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posypać słonecznikiem i siemieniem. Piec 10 minut w
temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec
jeszcze 15 minut.
Aby chleb mógł być wysoki należy podwoić proporcje.
Drugi przepis, to chleb dobry z dodatkiem daktyli. Ktoś powie, że chleb
na proszku do pieczenia nie jest prawdziwym chlebem. W sumie to prawda, ale
wypróbować można.
Składniki:
350 g mąki pszennej typu 550, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta
sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 1 jajko, 1
łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 8 łyżek
kwaśnego mleka, 250 g posiekanych daktyli, 120 g posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło utrzeć na krem. W trakcie ucierania dodawać miód, a następnie
jajko, skórkę cytrynową oraz sok. Dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do
pieczenia i sodę przesiać i razem z solą dodać do masy. Następnie, stale
mieszając, powoli wlewać mleko. Na koniec dodać daktyle i orzechy. Ciasto
przelać do natłuszczonej formy i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Tak prezentują się dwie alternatywne metody na
przygotowanie domowego pieczywa. Tradycjonalistów zapraszam do zakupów w Nowej
Piekarni z Łukowa, gdzie znaleźć można oryginalny chleb dobry, chleb słoneczko
i wiele innych znakomitych produktów.
Komentarze
Prześlij komentarz