Domowe chlebki

Tradycyjny, znany nam wszystkim chleb, to mąka, woda, sól, zakwas lub drożdże. Natomiast domowe pieczenie chleba, pozwala nam na odejścia od utartych schematów w doborze składników. Poniżej podaję dwa przepisy na chleb dobry w nieco zmienionym stylu. Pierwszy, to dietetyczny chleb dobry z udziałem otrąb, drożdży, mleka w proszku i nasion.

Składniki:
16 łyżek otrąb pszennych, 8 łyżek otrąb owsianych, 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku, 5 łyżek jogurtu naturalnego bez tłuszczu, 3 jajka, 24 g świeżych drożdży, 5 łyżek letniej wody, 1/2 łyżeczki soli, pestki słonecznika i siemię lniane do posypania
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posypać słonecznikiem i siemieniem. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Aby chleb mógł być wysoki należy podwoić proporcje.

Drugi przepis, to chleb dobry z dodatkiem daktyli. Ktoś powie, że chleb na proszku do pieczenia nie jest prawdziwym chlebem. W sumie to prawda, ale wypróbować można.

Składniki:
350 g mąki pszennej typu 550, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta sody oczyszczonej, 1/4 łyżeczki soli, 2 łyżki masła, 8 łyżek miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżeczki soku z cytryny, 8 łyżek kwaśnego mleka, 250 g posiekanych daktyli, 120 g posiekanych orzechów laskowych
Wykonanie:
Masło utrzeć na krem. W trakcie ucierania dodawać miód, a następnie jajko, skórkę cytrynową oraz sok. Dokładnie wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i razem z solą dodać do masy. Następnie, stale mieszając, powoli wlewać mleko. Na koniec dodać daktyle i orzechy. Ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Tak prezentują się dwie alternatywne metody na przygotowanie domowego pieczywa. Tradycjonalistów zapraszam do zakupów w Nowej Piekarni z Łukowa, gdzie znaleźć można oryginalny chleb dobry, chleb słoneczko i wiele innych znakomitych produktów.

Komentarze