Czekoladowe ciasto z młodymi szyszkami świerka.


     Jak dobrze wiemy  małe świerki, jodły czy sosny to tradycyjny element świąt Bożego Narodzenia. Zachwycamy się zapachem drzewek, a nie zdajemy sobie sprawy, że drzewa i krzewy iglaste są jadalne! Oczywiście nie w całości i nie wszystkie. Jednak niektóre części tych roślin służą ludziom za pożywienie w wielu miejscach na świecie, także w Polsce. Odkryjmy tajemnice iglastej kuchni po to, by później móc upiec ciasto z pędami świerka, czy sosny.
 Naprawdę  młode, wiosenne pąki "liściowe" można jeść na surowo. Gdy tylko się pojawią na gałązkach delikatnie je zbieramy i usuwamy ewentualne łuski. Takie pączki można smażyć w cieście naleśnikowym, a także dodawać jako przyprawę do dań mięsnych.  
 To jedno z najbardziej ekstremalnych dań z iglaków, o którym niewielu słyszało, ale ci, którzy raz spróbowali nie są w stanie zapomnieć fantastycznego smaku. Młode, zielone jeszcze małe szyszki są miękkie i bardzo aromatyczne. Można je jeść na surowo, choć mają trochę kwaskowaty, cierpki smak. Można je dusić, można także przygotowywać herbatę, która jest bardzo zdrowa, bo zawiera mnóstwo witaminy C.
Z młodych pędów sosnowych można przygotować także bardzo zdrowy syrop. Jest to najbardziej skuteczny środek na odporność organizmu.  Już wczesną wiosną warto wybrać się do lasu. Zbieramy świeżutkie gałązki, takie, które właśnie wyszły z pąków. Są one miękkie, aromatyczne i pełne żywicy. Pędy myjemy dokładnie i zasypujemy w dużym słoju cukrem (proporcja 1:1). Stawiamy słój na parapecie okiennym i czekamy dwa-trzy tygodnie, aż cukier się rozpuści. Przenosimy do ciemnego pomieszczenia. Syrop może stać w lodówce nawet rok. Można go pić rozcieńczonego wodą lub dodawać do lodów i deserów. Leśny smak i zapach jest niesamowity.
Z młodych pędów i młodych szyszek sosny można też  przygotować znakomity dżem, który zachwyci naszych znajomych. Młode zielone końcówki gałązek oraz szyszki drobno siekamy i gotujemy w małej ilości wody przez godzinę. Wywar przecedzamy, dodajemy sporo cukru i redukujemy, aż powstanie dość gęsta galareta. Przelewamy do słoiczków. Taki dżem jest znakomity jako dodatek do ciast. My jeszcze dzisiaj spróbujemy upiec bardzo smaczne ciasto czekoladowe z pędami świerka, żeby potem zjeść ze smakiem w gronie rodziny. Wszystkim tym, którym spodobał się ten pomysł prezentuję przepis, który widnieje poniżej.
 Czekoladowe ciasto z młodymi szyszkami  świerka.
SKŁADNIKI:
  • 3 kubki mąki (Może być zwykła, ale może być też gryczana),
  • 1 kubek cukru (nierafinowanego),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • Szczypta soli,
  • Pół kubka kakao,
  • 1 łyżeczka sody, lub proszku do pieczenia,
  • 1/2-2/3 kubka oleju,
  • 1 łyżka octu (jabłkowego lub winnego albo soku z cytryny),
  • 2 kubki zimnej przegotowanej wody lub soku jabłkowego, albo  pomarańczowego,
  • 2 solidne garście młodych pędów świerka lub dwie mniejsze garście pędów sosny i/lub sosnowych szyszek.
  • 2 jajka.
Sposób wykonania:
Młode pędy świerka (lub sosny) drobno posiekaj. Pędy sosny są ostrzejsze w smaku, a świerka łagodniejsze, więc świerkowych pędzelków śmiało możesz użyć więcej.  Zmieszaj wszystkie suche składniki, dolej wszystkie składniki płynne i szybko wymieszaj łyżką tylko do ich połączenia. Ubij jajka i delikatnie wymieszaj ze składnikami.   Przelej ciasto do dużej blachy lub tortownicy 24-26 cm wyłożonej na dnie papierem. Piecz w 180°C, przez ok. 25-30 minut, do suchego patyczka.
Smacznego : )

Komentarze