Bezy – słodki wyrób cukierniczy powstający z białek i
cukru. Któż z nas nie zna tej wyjątkowej słodkości? Najbardziej znane bezy
występują w formie małych, lekkich ciasteczek w kształcie stożka. Spożywamy je
solo lub jako dodatek do innych wypieków. Z bezy możemy przygotować również pyszny
tort i właśnie dwie wersje wykorzystania tego specjału prezentuję poniżej. Najpierw
ciasto.
Składniki na biszkopt:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia, 1 czekolada deserowa
Składniki na krem:
3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 2 budynie śmietankowe
Składniki na polewę:
2 łyżki margaryny, 250 g kruchych krówek
Dodatkowo: 1,5 opakowania małych bez
Wykonanie:
Ubić pianę z 4 białek i szczypty soli. Dalej ubijając, stopniowo dodawać
cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i
delikatnie wymieszać. Na koniec zetrzeć czekoladę i ponownie delikatnie
wymieszać. Ciasto przelać na blachę (36x25 cm) wysmarowaną tłuszczem i
oprószoną bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Żółtka wymieszać z cukrem. Masę wymieszać z budyniami i szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotować i wlać masę budyniową. Mieszając ugotować budyń,
wystudzić. Margarynę utrzeć i stopniowo dodać zimny budyń.
Krem rozsmarować na biszkopcie i ułożyć na nim bezy.
Margarynę i krówki roztopić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Polewę
lekko przestudzić i rozlać na bezy.
Ciasto należy trzymać w lodówce, ale nie nadaje się do zbyt długiego
przechowywania.
Poniżej prezentuję przepis na bezowy torcik z malinami. Z podanych
składników wyjdzie nam około 12 porcji smakowitego deseru.
Składniki na bezy:
6 białek, 300 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki
ziemniaczanej
Krem i dekoracja:
250 g serka mascarpone, 200 ml śmietanki 36%, 4 łyżki cukru pudru, 1
opakowanie śmietan–fixu
Dekoracja: maliny, mięta
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do
pieczenia. Narysować na nich okręgi o średnicy 23 cm.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodając cukier,
ubijać dalej, aż piana będzie błyszcząca. Następnie dodać sok z cytryny oraz
mąkę i ubijać jeszcze minutę (można mikserem).
Ubite białka rozłożyć na dwa okręgi i od razu wstawić do nagrzanego
piekarnika. Piec 5 minut w temperaturze 160 stopni, następnie zmniejszyć
temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut. Piekarnik wyłączyć i
studzić bezy przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki kremu wspólnie zmiksować. Kremem posmarować pierwszy blat bezy,
przykryć drugim blatem i posmarować resztą kremu. Wierzch udekorować malinami i
listkami mięty.
Bezy stanowią piękny element dekoracyjny na tortach
komunijnych i wielu innych ciastach. Warto o tym pamiętać, poszukując ciekawych
ozdób i wykończeń.
Popołudnie z bezami, do tego aromatyczna
kawa i mamy idealny sposób na chwilę odprężenia po pracowitym dniu.
Komentarze
Prześlij komentarz