Ciasto krówka to
przepyszne połączenie delikatnego ciasta w biszkopcie karmelowym z toffi. Jest
to moje jedno z wielu ulubionych ciast, które błogo rozpływa się w ustach.
Wiadomo, że ciasto jest słodkie a zarazem dzięki temu, że mamy w nim lekki
krem, to nasze ciasto może kojarzyć się z lekkim torcikiem aniżeli kalorycznym
przekładańcem. Postanowiłem się z wami podzielić przepisem, który sam znalazłem
i stosuję do zrobienia pysznego ciasta. Samo przygotowanie to około godziny i
polecam blaszkę 24 cm.
Składniki:
Biszkopt
- pół szklanki cukru;
- pół szklanki wody;
- pięć jajek;
- około 220 gram mąki;
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia;
Krem oraz dodatki
- 450 gram 30% śmietanki kremówki;
- trzy łyżki cukru;
- dwie łyżeczki żelatyny + cztery łyżki wrzątku;
- jedna łyżeczka cukru z wanilią;
- 150 gram masy kajmakowej;
- woda z sokiem cytrynowym żeby nasączyć;
- migdały oraz orzechy, które posłużą za posypkę;
Na początku przygotowania naszego ciasta musimy podgrzać
cukier na suchej patelni aż się rozpuści. Pamiętajmy, aby mieszać. Jeżeli ma
postać płynną to dodajemy ciepłą wodę oraz podgrzewamy. Następnie na koniec
mieszamy. Potem ubijamy białka na sztywno i dodajemy karmel, który musi być
przestudzony. Czas na dalsze ubijanie oraz dodawanie pozostałych składników
biszkoptu. Musimy to delikatnie połączyć. Taką całą masę musimy nałożyć do
wspomnianej wcześniej formy, tj. około 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do
pieczenia. Pieczemy to przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Po tym czasie przecinamy upieczony oraz przestudzony biszkopt na pół. W
kolejnym etapie ubijamy śmietankę z cukrem oraz dodajemy przestudzoną, a
wcześniej rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Musimy to wymieszać. Teraz nasączmy
biszkopt i nakładamy na niego cienką warstwę kajmakowej masy. Na to dajemy nasz
cały krem. Końcowymi etapami jest położenie drugiego blatu i nasączenie go.
Dalej smarujemy kajmakiem, dekorujemy migdałami, orzechami oraz wstawiamy do
lodówki na parę godzin, żeby ciasto nam w pełni zastygło. Po tym czasie możemy
się delektować przepysznym ciastem krówką. Idealne jest do wizyt gości przy
kawie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz