Ciasto bliskie krówce

Większość wypieków ma swoje oryginalne receptury oraz takie, gdzie przepisy ulegają pewnym modyfikacjom. Krówka, jedno z najbardziej popularnych ciast, nie jest w tym gronie wyjątkiem. Różnice dotyczą rodzaju ciasta, ilości warstw, rodzaju kremu, masy będącej podstawą smaku krówki i jej wykończenia. Poniżej prezentuję jeszcze coś innego. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego z kremem budyniowym, a dopełnieniem tego wypieku są bezy udekorowane polewą z masy krówkowej.

Składniki na biszkopt:
4 jaja, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, czekolada deserowa
Składniki na krem:
3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe, 2 szklanki mleka, 3 łyżki białego rumu, 250 g masła
Składniki na polewę:
25 dag kruchych krówek, 2 łyżki masła
Dodatkowo: 1 opakowanie małych bez (150 g)

Wykonanie:
Przygotować biszkopt. Z 4 białek i szczypty soli ubić sztywną piankę. Dalej ubijając, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, delikatnie mieszając. Dodać startą czekoladę i ponownie wymieszać. Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować krem. Żółtka wymieszać z cukrem. Następnie masę wymieszać z budyniami i jedną szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać masę. Ugotować z niej budyń i ostudzić. Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń oraz rum.
Krem rozsmarować na biszkopcie i ułożyć bezy.
Przygotować polewę. Masło razem z krówkami rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko wystudzić i polać bezy.

Krówka w tradycyjnej wersji, zajmuje czołowe miejsca wśród ciast całorocznych. Podajemy ją w gronie rodzinnym i towarzyskim. Jednak warto od czasu do czasu pokusić się o małą modyfikację i zaskoczyć nią domowników i znajomych.

Komentarze