Większość wypieków ma swoje oryginalne receptury oraz
takie, gdzie przepisy ulegają pewnym modyfikacjom. Krówka, jedno z najbardziej
popularnych ciast, nie jest w tym gronie wyjątkiem. Różnice dotyczą rodzaju
ciasta, ilości warstw, rodzaju kremu, masy będącej podstawą smaku krówki i jej wykończenia.
Poniżej prezentuję jeszcze coś innego. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego
z kremem budyniowym, a dopełnieniem tego wypieku są bezy udekorowane polewą z
masy krówkowej.
Składniki na biszkopt:
4
jaja,
szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1,5
łyżeczki proszku do pieczenia, czekolada deserowa
Składniki
na krem:
3
żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 budynie śmietankowe, 2 szklanki
mleka,
3
łyżki białego rumu, 250 g masła
Składniki
na polewę:
25
dag kruchych krówek, 2 łyżki masła
Dodatkowo: 1 opakowanie małych bez (150 g)
Wykonanie:
Przygotować
biszkopt. Z 4 białek i szczypty soli ubić sztywną piankę. Dalej ubijając,
stopniowo dodawać cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i
dodać do masy, delikatnie mieszając. Dodać startą czekoladę i ponownie wymieszać.
Wylać ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 20 - 30 minut w temperaturze
180 stopni.
Przygotować
krem. Żółtka wymieszać z cukrem. Następnie masę wymieszać z budyniami i jedną szklanką
mleka. Drugą szklankę mleka zagotować i wlać masę. Ugotować z niej budyń i ostudzić.
Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimny budyń oraz rum.
Krem
rozsmarować na biszkopcie i ułożyć bezy.
Przygotować
polewę. Masło razem z krówkami rozpuścić na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Lekko
wystudzić i polać bezy.
Krówka w tradycyjnej wersji, zajmuje czołowe miejsca wśród
ciast całorocznych. Podajemy ją w gronie rodzinnym i towarzyskim. Jednak warto
od czasu do czasu pokusić się o małą modyfikację i zaskoczyć nią domowników i
znajomych.
Komentarze
Prześlij komentarz