Chleb Słoneczko z mąki kukurydzianej.



     Dzisiaj spróbujemy upiec chleb kukurydziany, który położony na stole będzie nam przypominał słoneczko, bo będzie upieczony z mąki, która jest żółta. Mąkę kukurydzianą otrzymujemy przez zmielenie ziaren kukurydzy. Jest to mąka bezglutenowa, bardzo dobra dla chorych na celiakie, oraz dla tych, którzy mają alergię na gluten.
Mąka kukurydziana jest źródłem białka, błonnika,  witaminy B1, B6, folianów i składników mineralnych. Jest dobrym źródłem żelaza, magnezu, i cynku. Ponadto mąka kukurydziana zawiera karotenoidy - naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, które warunkują barwę mąki i chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.   Obniża poziom cholesterolu we krwi oraz poprawia insulino wrażliwość tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika.  Wspomaga układ odpornościowy dzięki zawartości cynku. Zapobiega chorobom oczu związanym z wiekiem, dzięki obecności karetonoidów: luteiny i zeaksantyny. Zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Wspomaga wzrost komórek dzięki zawartości witaminy A, której dobrym źródłem jest mąka kukurydziana. Chroni DNA przed uszkodzeniami. Reguluje aktywność enzymów. W przemyśle spożywczym wykorzystuje się ją do produkcji pieczywa, makaronów, herbatników, ciast, tortilli. Również doskonale sprawdzi się w kuchni jako zamiennik mąki pszennej. My dzisiaj z niej upieczemy chleb słoneczko, który jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Jest delikatny i rozpływa się w ustach, bo do tego chlebka  dodałam jeszcze trochę żółtego sera.
 Chleb kukurydziany.
Składniki:
  • 400g mąki kukurydzianej,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 jajko,
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli i papryki ostrej,
  • 2 łyżki startego sera żółtego.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować  z ciasta podłużny   bochenek, włożyć  do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 Minut.
  Domowa mielonka ze słoika na kanapki.
Nie wiem jak u was? Ale u mnie w domu królują wędliny własnej roboty, które znikają ze stołu tak szybko jak się pojawiają. Niedawno  znalazłam  przepis na mielonkę, którą zrobiliśmy razem z naszą wędliną i przywiozłam ją sobie w słoikach  do mojego nowego miejsca zamieszkania, żeby zjeść go potem z chlebem słoneczko, albo innym pieczywem z Nowej Piekarni. Ta mielonka długo u mnie w lodówce nie postoi, bo jest bardzo smaczna i ciągle ją wyjmuję do śniadania, albo do kolacji i zjadam ze smakiem.  Wam ją też teraz bardzo  polecam.
 Składniki: 
  • 2 kg łopatki wieprzowej bez kości (dobrze, gdy jest lekko tłusta), 
  • 5 ząbków czosnku, 
  • 20g soli peklowej, 
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu, 
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku.
Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. 1,5kg mięsa zmielić wraz z czosnkiem. Dodać pozostałe nie zmielone kawałki mięsa i wymieszać. Dodać przyprawy i wymieszać. Przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki. 
Następnie masę nałożyć do słoików (wychodzą ok. 4 słoiki po 500ml każdy) i pasteryzować przez godzinę.
Pozostawić tak na całą dobę i ponownie gotować jeszcze godzinę.
Sałatka z liści lipy i klonu
Chciałam jeszcze do tego bardzo smacznego chleba słoneczko i mielonki zaproponować Wam coś bardzo nowego, niecodziennego, bo sałatkę z młodych liści lipy drobnolistnej i klonu. Zainteresowałam się tym tematem ponieważ mój przyjaciel kupił książkę, w której autor zachęca wszystkich nas do jedzenia liści, chwastów i rzadkich warzyw. Warto te liście wprowadzić do swojej diety, ale powoli i delikatnie, tak, żeby sobie nie zaszkodzić. Liście z drzew do tej sałatki najlepsze są kiedy je zerwiemy pod koniec kwietnia, lub na początku maja. Ale proszę je zrywać w miejscach nieco oddalonych od ciągów komunikacyjnych, bo inaczej nasza sałatka będzie pełna ciężkich metali takich jak ołów i nie będzie zdrowa.  Zachęcam do eksperymentowania.
Liście lipy można wykorzystać na kilka sposobów. Po zebraniu młodych liści, należy je dokładnie opłukać i poszarpać na drobniejsze kawałki. Doskonale smakują też  razem z burakiem, awokado, mango oraz z fetą. Do sałatki z liści lipy dodaje się odrobinę dressingu z oliwy, octu, soli i pieprzu.
Liście lipy zawierają glikozyd tiliacynę, sole miedzi i manganu, olejek eteryczny, kwasy, śluzy, flawonoidy i garbniki. Działają podobnie jak kwiaty lipy. Jeszcze powiem, że liście lipy są wprost idealnie stworzone dla osób, które nigdy nie zjadły niczego dzikiego. Są delikatne w smaku. Koniecznie spróbujcie. Najpierw prosto z drzewa! A potem narwijcie do obiadu 🙂
SKŁADNIKI:
  • Młode liście lipy,
  • Młode liście klonu,
  • Kwiaty klonu,
  • Olej lniany, lub oliwa,
  • Sok z cytryny,
  • Sól.
Sposób wykonania:
Mieszamy, doprawiamy, podajemy do obiadu.
SMACZNEGO🙂 

Komentarze