Skoro już porobiliśmy zapasy mąki i drożdży, to
wypadałoby zrobić z nich użytek. Można upiec pyszną drożdżówkę, choć
podejrzewam, że większość z nas, korzystając z licznych przepisów, pokusiła się
o upieczenie chleba. Dla tych, co jeszcze tego nie zrobili, prezentuję dwa
proste przepisy na chleb dobry. Pierwszy przepis na chleb dobry, wzmocniony jest
dodatkiem otrąb, słonecznika i siemienia lnianego.
Składniki:
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 2,5 szklanki ciepłej wody, 1 łyżka
cukru, 3 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki otrąb owsianych, 4 łyżki
słonecznika + 1 łyżka do posypania, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka
oleju
Wykonanie:
Wodę wymieszać z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe
miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z pozostałymi suchymi
składnikami i rozczynem. Całość odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto
przełożyć do natłuszczonej formy i posypać słonecznikiem. Ponownie odstawić do
wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury
220 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec jeszcze
30 minut.
Ci, którzy nie mieli tyle szczęścia by zaopatrzyć się w drożdże, mogą
upiec chleb dobry bez ich udziału. Dla jednych będzie to nieco inny chleb, dla
drugich bardziej ciasto, ale wypróbować zawsze warto.
Składniki na 12 porcji:
600 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
oczyszczonej, 2 łyżki cukru, 475 ml mleka, 1 łyżeczka soli, 1 jajko
Wykonanie:
Mąkę proszek do pieczenia i sodę przesiać do dużej miski. Dodać cukier i
wymieszać. W drugim naczyniu rozkłócić mleko z jajkiem. Suche i mokre składniki
połączyć i dokładnie wymieszać. Następnie zagnieść ciasto i przełożyć je do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie kleiste i niezbyt
zwarte, lecz nie dosypywać mąki, takie powinno być. Tak przygotowany chlebek
włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni i piec 50 – 60 minut.
Ładnie przyrumieniony wyjąć i ostudzić na kratce.
Proste i szybkie przepisy na chleb dobry, to ciekawa
opcja dla kupowanego pieczywa. Za tym dobrym jakościowo chlebem trzeba czasem
postać w kolejce, a w dzisiejszych czasach nie jest to wskazane.
Komentarze
Prześlij komentarz