Skoro w poprzednim wpisie, blok z masy czekoladowej
został wywołany do tablicy, nie wypada o nim nie wspomnieć. A wspominać można,
gdyż dla wielu z nas jest on wspomnieniem z dawnych lat, kiedy to w letnie
dni, wpadając do domu z podwórka, zaglądało się do lodówki, by uszczknąć
kawałek słodkiej pyszności. Blok z masy kakaowej doczekał się wielu wersji. Są
to często niewielkie różnice, jednak każdy z nas woli mieć coś typowo swojego.
Składniki:
200 g masła, 125 ml wody, 1/2 szklanki cukru, 1 cukier wanilinowy, 3
szklanki mleka w proszku, 2 - 3 łyżki kakao, 2 paczki herbatników, ewentualnie
bakalie i aromat (migdałowy, rumowy)
Wykonanie:
Masło, wodę i oba rodzaje cukru podgrzewać w garnku, cały czas mieszając,
do połączenia się składników. Gotować około 3 minuty i odstawić do
przestudzenia. Następnie wsypać mleko i dokładnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać kakao, a do obu –
pokruszone herbatniki i ewentualnie bakalie oraz aromat. Masy wlewać
naprzemiennie do podłużnej formy wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Wstawić na
kilka godzin do lodówki.
Poniższy przepis na blok proponuje miód zamiast cukru. Blok jest też
wzbogacony dodatkiem orzechów laskowych.
Składniki:
200 g masła, 300 g miodu spadziowego, 5 łyżek kakao, 200 ml wody, 500 g
mleka w proszku, 200 g herbatników, 150 g orzechów laskowych
Wykonanie:
Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać. Masło roztopić z miodem, kakao i
wodą. Wystudzić. Do masy kakaowej, miksując, stopniowo wsypywać mleko. Następnie
dodać pokruszone ciastka oraz orzechy, delikatnie mieszając.
Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównać zwilżoną
dłonią. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie formę odwrócić i
wyjąć blok. Usunąć z góry papier i pokroić.
Powyższe przepisy na blok, uzupełniają długą już listę
innych propozycji na ten deser. Można je odnaleźć na tutejszym blogu. Zatem do
dzieła.
Komentarze
Prześlij komentarz