Mam pewną propozycję. Odpocznijmy na
chwilę od słodkich wypieków z dodatkiem mąki i proszku do pieczenia.
Zazwyczaj pieczemy ciasta ucierane, kruche i biszkoptowe. Delektujemy się
krówką, stefanką miodową, wuzetką lub sernikami. W zamian możemy przygotować
blok z masy kakaowej albo bezę. Przepis na tę ostatnią znajduje się
poniżej. Jest to beza orzechowa, lekka, delikatna i oczywiście pyszna.
Składniki:
5 białek, szczypta soli, 1 szklanka cukru pudru + 2
łyżki, 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka żelatyny, około 4
łyżki gorącej wody, 1 szklanka śmietany 36%, kilka orzechów laskowych w całości
do dekoracji
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę za pomocą
miksera. Pod koniec ubijania stopniowo i powoli wsypywać cukier puder ze
szklanki, cały czas mieszając. Następnie do piany dołożyć mielone orzechy.
Całość starannie i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Wyłożyć na nią masę orzechową i wstawić do piekarnika nagrzanego do
temperatury 160 stopni. Bezę piec około 40 minut, następnie odstawić na kratkę kuchenną
do całkowitego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do
ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać dwie łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną
żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
Ubitą śmietanę rozsmarować na orzechowej bezie. Wstawić ją
do lodówki, aby stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę i każdą udekorować
jednym lub dwoma orzechami laskowymi.
Bezę dodatkowo można ozdobić odrobiną polewy karmelowej
lub posiekaną gorzką czekoladą.
Na koniec jeszcze jedna kwestia. Z podanych
wyżej składników wyjdzie nam około 20 sztuk bezy. Jest to chyba wystarczająca
ilość do osłodzenia sobie weekendowego popołudnia.
Komentarze
Prześlij komentarz