Beza orzechowa

Mam pewną propozycję. Odpocznijmy na chwilę od słodkich wypieków z dodatkiem mąki i proszku do pieczenia. Zazwyczaj pieczemy ciasta ucierane, kruche i biszkoptowe. Delektujemy się krówką, stefanką miodową, wuzetką lub sernikami. W zamian możemy przygotować blok z masy kakaowej albo bezę. Przepis na tę ostatnią znajduje się poniżej. Jest to beza orzechowa, lekka, delikatna i oczywiście pyszna.

Składniki:
5 białek, szczypta soli, 1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki, 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych, 1 łyżka żelatyny, około 4 łyżki gorącej wody, 1 szklanka śmietany 36%, kilka orzechów laskowych w całości do dekoracji

Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę za pomocą miksera. Pod koniec ubijania stopniowo i powoli wsypywać cukier puder ze szklanki, cały czas mieszając. Następnie do piany dołożyć mielone orzechy. Całość starannie i delikatnie wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę orzechową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Bezę piec około 40 minut, następnie odstawić na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać dwie łyżki cukru pudru oraz rozpuszczoną żelatynę. Całość dokładnie wymieszać.
Ubitą śmietanę rozsmarować na orzechowej bezie. Wstawić ją do lodówki, aby stężała. Przed podaniem ciasto pokroić w kostkę i każdą udekorować jednym lub dwoma orzechami laskowymi.
Bezę dodatkowo można ozdobić odrobiną polewy karmelowej lub posiekaną gorzką czekoladą.

Na koniec jeszcze jedna kwestia. Z podanych wyżej składników wyjdzie nam około 20 sztuk bezy. Jest to chyba wystarczająca ilość do osłodzenia sobie weekendowego popołudnia.

Komentarze