Wielkanoc to czas naszych tradycyjnych i kochanych od
lat ciast. Oprócz babek i mazurków nie powinno zabraknąć króla świątecznych
słodkości, czyli królewskiego sernika z rodzynkami. Sernik z rodzynkami to
częsty bywalec na naszych stołach, ale w tym wyjątkowym okresie smakuje szczególnie
dobrze. O wyjątkowości sernika z rodzynkami świadczy też ilość przepisów, co
świadczy o jego wielkiej popularności. Poniżej kolejny przepis na to niezwykłe ciasto.
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 300 g schłodzonego masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki
cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki naturalnego kakao
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego białego sera twarogowego, 4 jajka, 3
białka, 3/4 szklanki cukru, 150 g masła, 1 opakowanie (40 g) budyniu
śmietankowego bez cukru, garść namoczonych rodzynek, 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem.
Następnie dodać ziemne masło i posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i
zagnieść ciasto. Zagniatać tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na
dwie równe części, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na
minimum 60 minut.
Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Pod
koniec ucierania dodawać stopniowo całe jajka i białka. Miksować tylko do połączenia
składników. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać ser i budyń, zbyt długo nie
miksować, aby nie napowietrzyć masy. Namoczone rodzynki odcedzić, lekko osuszyć
i wymieszać z mąką pszenną. Delikatnie wmieszać je do masy.
Przygotować całość. Formę o wymiarach 29 x 24 x 7 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie
rozłożyć na dnie formy. Na ciasto delikatnie wyłożyć masę serową, a na nią
zetrzeć drugą część ciasta.
Sernik piec w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 stopni (góra – dół)
przez 60 minut. Upieczony sernik studzić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami,
a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy.
Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.
Sernik z rodzynkami ulokowany w kruchym kakaowym cieście,
to idealnie uzupełnienie po tradycyjnym śniadaniu. Niech to czy inne ciasto
umili nam rodzinne spotkanie w tym trudnym, ogarniętym epidemią czasie.
Dużo zdrowia i smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz