Sernik po królewsku

Wielkanoc to czas naszych tradycyjnych i kochanych od lat ciast. Oprócz babek i mazurków nie powinno zabraknąć króla świątecznych słodkości, czyli królewskiego sernika z rodzynkami. Sernik z rodzynkami to częsty bywalec na naszych stołach, ale w tym wyjątkowym okresie smakuje szczególnie dobrze. O wyjątkowości sernika z rodzynkami świadczy też ilość przepisów, co świadczy o jego wielkiej popularności. Poniżej kolejny przepis na to niezwykłe ciasto.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej, 300 g schłodzonego masła, 3 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki naturalnego kakao
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego lub półtłustego białego sera twarogowego, 4 jajka, 3 białka, 3/4 szklanki cukru, 150 g masła, 1 opakowanie (40 g) budyniu śmietankowego bez cukru, garść namoczonych rodzynek, 1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo: cukier puder do posypania

Wykonanie:
Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i cukrem. Następnie dodać ziemne masło i posiekać nożem. Na koniec dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zagniatać tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć je w folię spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum 60 minut.
Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodawać stopniowo całe jajka i białka. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie stopniowo, po łyżce dodawać ser i budyń, zbyt długo nie miksować, aby nie napowietrzyć masy. Namoczone rodzynki odcedzić, lekko osuszyć i wymieszać z mąką pszenną. Delikatnie wmieszać je do masy.
Przygotować całość. Formę o wymiarach 29 x 24 x 7 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na dnie formy. Na ciasto delikatnie wyłożyć masę serową, a na nią zetrzeć drugą część ciasta.
Sernik piec w piekarnika nagrzanym do temperatury 180 stopni (góra – dół) przez 60 minut. Upieczony sernik studzić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić bez wyjmowania z formy. Wystudzony sernik posypać cukrem pudrem.

Sernik z rodzynkami ulokowany w kruchym kakaowym cieście, to idealnie uzupełnienie po tradycyjnym śniadaniu. Niech to czy inne ciasto umili nam rodzinne spotkanie w tym trudnym, ogarniętym epidemią czasie.
Dużo zdrowia i smacznego.

Komentarze