Jak już wcześniej pisałam, w moim domu
mama najczęściej piekła sernik z rodzynkami na Święta, a nam on bardzo smakował.
Tylko w Nowej Piekarni robią takie dobre ciasto, po które często sięgam i zjadam go ze smakiem. Dzisiaj jednak na Święta Wielkanocne, chciałam Wam
zaproponować pyszne ciasto sernik krówkę, żeby zjeść go z przyjemnością w
gronie rodziny. Pewnie teraz szukacie
dobrych przepisów i biegacie po sklepach, żeby kupić potrzebne do ciasta składniki. Warto się nim zainteresować i
zrobić go na Święta, bo jest łatwe i bardzo dobre. Do zrobienia krówki potrzeba
dobrego sera, który gra najważniejszą rolę w tym cieście. Trzeba też upiec
ciasto kruche, albo zastąpić go herbatnikami, lub biszkoptami. A na wierzch
rozsmarować pyszną masę kajmakową i posypać bardzo zdrowymi orzechami. Takie
ciasto możesz potem piec częściej na niedzielę, lub jakieś inne uroczystości
rodzinne. Polecam, a przepis prezentuję poniżej.
Sernik krówka.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki* mąki tortowej typ 450,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g masła,
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%,
1 łyżka kakao.
Masa serowa:
Składniki:
Ciasto kruche:
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki* mąki tortowej typ 450,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g masła,
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%,
1 łyżka kakao.
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (u mnie President,)
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Szczypta soli.
Dodatkowo:
150 g uprażonych orzeszków ziemnych,
200 g masy kajmakowej.
Sposób przygotowania:
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Szczypta soli.
Dodatkowo:
150 g uprażonych orzeszków ziemnych,
200 g masy kajmakowej.
Sposób przygotowania:
Twaróg i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinny
mieć temperaturę pokojową.
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu na
stolnicę przesiewamy mąkę, oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier puder.
Robimy studzienkę i wbijamy dwa żółtka. Dodajemy pokrojone na drobniejsze
kawałki masło. Całość zagniatamy. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany, w zależności,
tak aby otrzymać gładką, jednolitą masę. Kruche ciasto zawijamy folią spożywczą
i wstawiamy do lodówki na 30 minut aby odpoczęło.
2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka, teraz mieszamy delikatnie tylko łyżką.
3. Z lodówki wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkowujemy je. Blaszkę o wymiarach 20x30 wyścielamy papierem do pieczenia i na dnie wykładamy kruche ciasto. Ciasto posypujemy kakao i wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika, po godzinie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już doszło. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostudzenia.
2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka, teraz mieszamy delikatnie tylko łyżką.
3. Z lodówki wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkowujemy je. Blaszkę o wymiarach 20x30 wyścielamy papierem do pieczenia i na dnie wykładamy kruche ciasto. Ciasto posypujemy kakao i wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika, po godzinie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już doszło. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostudzenia.
4. Po wystudzeniu, na wierzch sernika wykładamy masę
kajmakową i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Ciacho posypujemy
uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
Jajka z brokułami i słonecznikiem.
Jeszcze do tego pysznego ciasta chciałam Wam zaproponować
jajka z brokułami i słonecznikiem. Może posmakują Wam i Waszym domownikom?
SKŁADNIKI:
- 5 jajek,
- świeży brokuł,
- 1-2 łyżki majonezu,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- ok. 100 g sera feta,
- garść ziaren słonecznika.
Sposób wykonania.
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź. Brokuł podziel na różyczki
i ugotuj na parze. Przelej zimną wodą, wystudź i drobno posiekaj. Jajka
przetnij wzdłuż i wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem. Wymieszaj z brokułami i
majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masą napełnij
białka. Posyp pokruszoną fetą i pestkami słonecznika. Najprostsze farsze do
jajek zrobisz z warzyw i majonezu. Moja rada: Aby ułatwić sobie pracę, wszystkie
składniki farszu poza słonecznikiem możesz zmiksować na gęsty krem i za pomocą
szprycy cukierniczej wypełnić nim puste białka.
Jajka
z białym barszczem.
Na świąteczne śniadanie z chlebem z ciecierzycy! Jeszcze dobry
do jajek i kiełbasy, barszcz biały.
SKŁADNIKI:
- Półtora litra domowego rosołu lub bulionu warzywnego,
- liść laurowy,
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- pół litra zakwasu na biały barszcz,
- ok. pół szklanki kremówki,
- 6 frankfurterek,
- majeranek,
- tarty chrzan,
- 6 jajek,
- masło,
- grzanki z razowca,
- kostka półtłustego białego sera,
- kilka gałązek szczypiorku,
- sól, mielony pieprz.
Sposób wykonania:
Rosół lub bulion zagotuj razem z liściem laurowym, zielem,
pieprzem oraz zgniecionymi ząbkami czosnku. Wlej zakwas i często mieszając,
gotuj ok. 5 minut. Wrzuć pokrojone w plasterki frankfurterki i wlej kremówkę.
Dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem i chrzanem. Osobno ugotuj jajka. Zupę rozlej do filiżanek. Do każdej
włóż po jajku. Dookoła jajka pokrusz biały ser i rozsyp trochę grzanek.
Udekoruj szczypiorkiem.
SMACZNEGO : )
Komentarze
Prześlij komentarz