Sernik krówka.


   
      Jak już wcześniej pisałam, w moim domu mama najczęściej piekła sernik z rodzynkami na Święta, a nam on bardzo smakował. Tylko w Nowej Piekarni robią takie dobre ciasto, po które często sięgam  i zjadam go ze smakiem. Dzisiaj jednak  na Święta Wielkanocne, chciałam Wam zaproponować pyszne ciasto sernik krówkę, żeby zjeść go z przyjemnością w gronie  rodziny. Pewnie teraz szukacie dobrych przepisów i biegacie po sklepach, żeby kupić potrzebne do  ciasta składniki. Warto się nim zainteresować i zrobić go na Święta, bo jest łatwe i bardzo dobre. Do zrobienia krówki potrzeba dobrego sera, który gra najważniejszą rolę w tym cieście. Trzeba też upiec ciasto kruche, albo zastąpić go herbatnikami, lub biszkoptami. A na wierzch rozsmarować pyszną masę kajmakową i posypać bardzo zdrowymi orzechami. Takie ciasto możesz potem piec częściej na niedzielę, lub jakieś inne uroczystości rodzinne. Polecam, a przepis prezentuję poniżej.
Sernik krówka.
Składniki:
Ciasto kruche:
2 żółtka,
1 i 1/2 szklanki* mąki tortowej typ 450,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
125 g masła,
1-2 łyżki gęstej śmietany 18%,
1 łyżka kakao.
Masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (u mnie President,)
6 jajek,
1 szklanka cukru,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Szczypta soli.
Dodatkowo:
150 g uprażonych orzeszków ziemnych,
200 g masy kajmakowej.
Sposób przygotowania:
Twaróg i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. W tym celu na stolnicę przesiewamy mąkę, oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier puder. Robimy studzienkę i wbijamy dwa żółtka. Dodajemy pokrojone na drobniejsze kawałki masło. Całość zagniatamy. Dodajemy 1-2 łyżki śmietany, w zależności, tak aby otrzymać gładką, jednolitą masę. Kruche ciasto zawijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut aby odpoczęło.
2. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie do masy jajecznej dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec do masy serowej dodajemy ubite na sztywno białka, teraz mieszamy delikatnie tylko łyżką.
3. Z lodówki wyjmujemy ciasto kruche i rozwałkowujemy je. Blaszkę o wymiarach 20x30 wyścielamy papierem do pieczenia i na dnie wykładamy kruche ciasto. Ciasto posypujemy kakao i wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut do tzw. suchego patyczka. Podczas pieczenia nie uchylamy drzwi piekarnika, po godzinie sprawdzamy wykałaczką czy ciasto już doszło. Po upieczeniu ciasto zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, do ostudzenia. 
4. Po wystudzeniu, na wierzch sernika wykładamy masę kajmakową i równomiernie rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Ciacho posypujemy uprażonymi orzeszkami ziemnymi. Smacznego!
Jajka z  brokułami i słonecznikiem.
Jeszcze do tego pysznego ciasta chciałam Wam zaproponować jajka z brokułami i słonecznikiem. Może posmakują Wam i Waszym domownikom?
SKŁADNIKI:
  • 5 jajek,
  • świeży brokuł,
  • 1-2 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • ok. 100 g sera feta,
  • garść ziaren słonecznika.
Sposób wykonania.
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź. Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na parze. Przelej zimną wodą, wystudź i drobno posiekaj. Jajka przetnij wzdłuż i wyjmij żółtka. Rozgnieć je widelcem. Wymieszaj z brokułami i majonezem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Masą napełnij białka. Posyp pokruszoną fetą i pestkami słonecznika. Najprostsze farsze do jajek zrobisz z warzyw i majonezu. Moja  rada: Aby ułatwić sobie pracę, wszystkie składniki farszu poza słonecznikiem możesz zmiksować na gęsty krem i za pomocą szprycy cukierniczej wypełnić nim puste białka.
Jajka z  białym barszczem.
Na świąteczne śniadanie z chlebem z ciecierzycy! Jeszcze dobry do jajek i kiełbasy, barszcz biały.
SKŁADNIKI:
  • Półtora litra domowego rosołu lub bulionu warzywnego,
  • liść laurowy,
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • pół litra zakwasu na biały barszcz,
  • ok. pół szklanki kremówki,
  • 6 frankfurterek,
  • majeranek,
  • tarty chrzan,
  • 6 jajek,
  • masło,
  • grzanki z razowca,
  • kostka półtłustego białego sera,
  • kilka gałązek szczypiorku,
  • sól, mielony pieprz.
Sposób wykonania:
Rosół lub bulion zagotuj razem z liściem laurowym, zielem, pieprzem oraz zgniecionymi ząbkami czosnku. Wlej zakwas i często mieszając, gotuj ok. 5 minut. Wrzuć pokrojone w plasterki frankfurterki i wlej kremówkę. Dopraw do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem i chrzanem. Osobno ugotuj  jajka. Zupę rozlej do filiżanek. Do każdej włóż po jajku. Dookoła jajka pokrusz biały ser i rozsyp trochę grzanek. Udekoruj szczypiorkiem.
SMACZNEGO : )





Komentarze