Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną, oraz smaczne kiszonki.



          Tym razem zabrałam się za pieczenie chleba razowego orkiszowego. Nie wiem, czy kombinacja tych smaków: orzechów słodkich i cierpkiej żurawiny w tym chlebie podpasuje Wam smakowo do sałatek ze śledzi i jajek z różnymi dodatkami? Wszak to na Święta Wielkanocne pragnę zaproponować Wam  ten chlebek. Myślę jednak, że doskonale będzie pasował i do jajek i  do różnych mięs, oraz smacznych wędlin na  zimno. Ten razowy chleb z orzechami i żurawiną na pewno  zaopatrzy nasz organizm w cenne witaminy i minerały, których nie znajdziecie w zwykłym chlebie. Warto więc pokusić się i upiec taki zdrowy chlebek, to trawienie po nim się poprawi. Do ciężkich boczków, wędlin  i mięs jako ciekawy dodatek,  chciałam jeszcze zaproponować Wam kiszonki. Są bardzo zdrowe i polepszą  razem z tym razowcem nasze trawienie. Spróbujmy wcześniej ukisić sobie zieloną  sałatę i dodać do śniadania na stół wielkanocny, jako ciekawostkę może  trochę  jesienną,  ale pyszną i zdrową, po której może tak szybko nie przytyjesz? Nie zapomnijcie także o codziennym wypiciu jogurtu naturalnego, bo to też bardzo ważne, żeby być zdrowym. W dobie pandemii korona wirusa warto szczególną uwagę skupić teraz na zjedzeniu zielonych, czerwonych lub pomarańczowych warzyw, żeby wzmocniony organizm próbował się bronić przed tą ciężką chorobą. Wprowadźmy też do swego jadłospisu dobry chleb z ciecierzycy. A teraz spróbujmy upiec ten wcześniej zaproponowany przeze mnie chlebek.
Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną.
Składniki:
180 g  zakwasu orkiszowego
400 g mąki orkiszowej jasnej 630
190 g mąki razowej orkiszowej
340 g wody
1 łyżeczka suchych drożdży
2 spore garście orzechów włoskich
100 g suszonej żurawiny
1,5 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
zakwas należy przygotować 12 godzin przed pieczeniem chleba, najlepiej w wieczór poprzedzający pieczenie. 2 łyżki zakwasu żytniego wymieszać z 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 70 g wody. Przykryć folią i odstawić na 12 godzin.
Umieścić w misie robota wszystkie składniki oprócz orzechów i żurawiny. Wymieszać do połączenia składników, ewentualnie skorygować hydratację, dolewając nieco wody. Mieszać jeszcze około 3 minuty do rozwinięcia siatki glutenowej. Teraz dołożyć posiekane orzechy, dodać żurawinę i mieszać tylko do połączenia składników. Przykryć folią i zostawić do wyrastania. Chleb powinien podwoić objętość. Trwa to od 1,5-2 godzin.
Piec w 240`C przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 215`C i piec kolejne 30 minut.
Dlaczego warto jadać kiszonki?
Kiszone warzywa dostarczają łatwo dostępnych składników odżywczych, które zostały wstępnie przetrawione przez obecne w nich bakterie. Zawarte w kiszonkach białko i witaminy są lepiej przyswajalne, ponadto kiszonki usprawniają trawienie i wzbogacają florę bakteryjną jelit. W czasie fermentacji powstaje bowiem kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia jego system odpornościowy, chroni przed chorobami zapalnymi i nowotworami jelit, poprawia profil lipidowy, zmniejsza ryzyko nadciśnienia i cukrzycy typu 2. Dodatkowo jedzenie kiszonek sprzyja utracie wagi. poza tym dzięki kiszeniu warzywa tracą sporo kalorii. Uwaga! By działały, trzeba je jeść regularnie.
Spróbuj na Święta ukisić sałatę.
Sałata lodowa (ale też rzymska i masłowa) idealnie nadają się do kiszenia. I to o każdej porze roku! Smakuje naprawdę świetnie, podobna do ogórków, ale jest łagodniejsza. Ma przyjemny aromat dobrej kiszonki, lekko chrupie. Zachowuje smak sałaty, ale też czosnku i wszystkich wrzuconych do niej przypraw, bo lepiej te smaki przenosi niż wspomniane ogórki. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek, ale też znakomicie nadaje się na gołąbki.
Jak ją zrobić? Właściwie tak samo, jak ogórki kiszone, z dodatkiem ulubionych przypraw. Do kiszenia wybieraj duże, jędrne główki. Wkładaj je w całości (wcześniej odcinając tylko trzon), najlepiej po 2-3 do dużego słoja (3 l). Pamiętaj, że sałata w trakcie kiszenia bardzo traci na objętości, bywa jej mniej nawet o połowę. Jeśli chcesz sałatę na sałatki, przed włożeniem do słoja poszatkuj ją. Raczej nie ugniataj, żeby nie zniszczyć delikatnej struktury liści.
Do dzieła! Sałatę umyj, wytnij biały trzonek, liście umieść w słojach. Dodaj przyprawy: ząbki czosnku, kawałek chrzanu, po kilka ziarenek gorczycy, kolendry i ziela angielskiego, szczyptę kminku, nasiona kopru. Latem możesz dołożyć dla smaku liście wiśniowe, dębowe i z czarnej porzeczki oraz kwiatostan kopru. Możesz też użyć gotowej, sklepowej mieszanki przypraw do kiszenia ogórków. Przygotuj solankę: zagotuj wodę z solą (po czubatej łyżce soli na 1 l wody). Lekko przestudź. Solanką zalej liście tak, aby woda je przykryła. Zakręć i odstaw. Po 2-3 dniach kiszonka jest gotowa.
Uwaga! Jeśli został ci w słoiku kwas z kiszonych ogórków, włóż do niego sałatę – po dobie będzie już ukiszona i dobra do jedzenia.
Warto jeszcze pamiętać o tym, że kapusta kiszona i ogórki kiszone, oraz barszczyk kiszony z czerwonych buraków mogą  pozytywnie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia, a zwłaszcza poprawić  kondycję i sprawne trawienie w jelitach. Więc starajmy się częściej spożywać kiszonki przy różnych okazjach. Nie rezygnujmy z nich we święta, bo mogą pozytywnie wpłynąć na nasze trawienie, przy spożyciu wielu ciężkich potraw.
Jeśli w czasie świąt Wielkanocnych za dużo zjesz i wypijesz siedząc przy stole pamiętaj na przyszłość o tym, żeby podczas jedzenia zachować umiar.
Stara to prawda, że umiar w jedzeniu i piciu sprzyja zdrowiu, chroni nas przed otyłością, a więc także przed wieloma chorobami. Ale na skutki przejadania się wcale nie trzeba czekać, aż przybędzie nam kilogramów – ociężałość i różnego rodzaju dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego występują zaraz po jedzeniu. Czasem pojawiają się kurczowe bóle jelit, biegunka, zaparcia, nagromadzenie gazów, nadmierne pocenie się, uczucie duszności i uderzenia gorąca, a nawet wymioty. Skrajne przejedzenie się może nawet wymagać hospitalizacji. Bo, jak mawiał pewien mędrzec, najlepszy sposób zachowania zdrowia to nie jeść, gdy się nie chce, i przestać jeść, gdy się chce  jeszcze.
Tym, którzy skorzystają z tych moich przepisów i zdecydują się wprowadzić w życie te pomysły, życzę.
 SMACZNEGO : )




    
   

Komentarze