W tym roku
chciałam państwu na Święta Wielkanocne zaproponować do upieczenia, a potem ze
smakiem do skonsumowania w gronie rodzinnym keksu z kandyzowaną pigwą. Nie
wiem, czy lubicie takie ciasta? Ja je uwielbiam! I często piekę ze względu na bakalie, które ma w
swoim wnętrzu. One powodują , że to smakowite ciasto rozpływa się w ustach i
sprawia, że doznania przyjemności dla mnie mają wysoki próg. Z tą kandyzowaną
pigwą keks może mieć bardzo ciekawy smak no i działanie pozytywne na zdrowie, ze względu na
zawarte w pigwie cenne witaminy i minerały. Na pewno poprawi ci się po niej
apetyt! Warto próbować co roku innych
ciast, aby urozmaicać świąteczne menu i zdobywać nowe kulinarne doświadczenia. Najlepiej
ten keks upiec trochę wcześniej przed
świętami, bo to ciasto rewelacyjnie smakuje kilka dni po upieczeniu. To pyszne ciasto
z kandyzowaną pigwą z dodatkiem domowej
pigwówki jest bardzo aromatyczne i smaczne , sprawdzi się potem nie tylko na
świątecznym stole, ale i przy innych okazjach biesiadowania i świętowania. Zachęcam państwa
serdecznie do upieczenia właśnie go teraz.
A do keksu zamierzam jeszcze upiec Stefankę Miodową, sernik z rodzynkami i
babkę drożdżową z makiem. To będzie ful wypas! Nic mi więcej do szczęścia w te
Święta nie będzie potrzeba. : - )
keks z
kandyzowaną pigwą.
SKŁADNIKI:
- 150 g kandyzowanej pigwy,
- 100 ml pigwówki,
- 150 g masła,
- 130 g cukru,
- 3 jajka,
- 220 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Szczypta soli.
Lukier:
150 g cukru pudru
100 ml pigwówki.
Sposób wykonania:
Kandyzowaną pigwę pokrojoną na mniejsze kawałki wsypać do
miseczki i zalać alkoholem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na
jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do
połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z
proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać pigwę z
alkoholem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w
ciasto zostanie suchy.
Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i
pigwówki.
Drożdżowa
babka z makiem
Jeszcze do tego
pysznego keksu chciałam państwu zaproponować zamiast świątecznego makowca
drożdżową babkę z makiem. Zapewniam, że jest bardzo smaczna. Jest bardzo
mięciutka, składająca się z pysznego drożdżowego ciasta a we wnętrzu jej znajduje
się pyszna, rozpływająca się w ustach bakaliowa masa makowa z nutą
cytrynową. Ciasto posmakuje każdemu, kto
takie pyszne i świeże zje na deser z kawą lub herbatą, delektując się później
jeszcze innymi smakołykami, które znajdzie na świątecznym stole. Dla chętnych
przepis prezentuję poniżej.
- SKŁADNIKI na masę makową:
250 g maku, - 1 jajko,
- 40 g cukru,
- 25 g tartej bułki,
- skórka z 1 cytryny,
- Bakalie.
Sposób wykonania:
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z cytryny i bakalie, tartą bułkę i wymieszać.
Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z cytryny i bakalie, tartą bułkę i wymieszać.
SKŁADNIKI na ciasto:
- 600 g mąki pszennej tortowej,
- 7 g suchych drożdży,
- 50 g cukru,
- 100 ml mleka,
- 3 jajka,
- 150 g masła.
Lukier:
150 g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.
Sposób wykonania:
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem, dodać jajka,
mąkę, sól, skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, aż będzie
gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną,
pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie
ciasto rozwałkować na prostokąt na posypanym mąką blacie. Rozłożyć nadzienie
makowe i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w formie do
babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe
miejsce, aż podwoi objętość. Formę po
wyrośnięciu przenieść do piekarnika
rozgrzanego do 170º C i piec około 50
minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu babkę udekorować lukrem zrobionym z
cukru i z soku z cytryny.SMACZNEGO : - )
Komentarze
Prześlij komentarz