Keks z kandyzowaną pigwą i drożdżowa babka z makiem.




     W tym roku chciałam państwu na Święta Wielkanocne zaproponować do upieczenia, a potem ze smakiem do skonsumowania w gronie rodzinnym keksu z kandyzowaną pigwą. Nie wiem, czy lubicie takie ciasta? Ja je  uwielbiam! I  często piekę ze względu na bakalie, które ma w swoim wnętrzu. One powodują , że to smakowite ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że doznania przyjemności dla mnie mają wysoki próg. Z tą kandyzowaną pigwą keks  może mieć bardzo  ciekawy smak no i  działanie pozytywne na zdrowie, ze względu na zawarte w pigwie cenne witaminy i minerały. Na pewno poprawi ci się po niej apetyt!  Warto próbować co roku innych ciast, aby urozmaicać świąteczne menu i zdobywać nowe kulinarne doświadczenia. Najlepiej ten keks upiec  trochę wcześniej przed świętami, bo to ciasto  rewelacyjnie  smakuje kilka dni po upieczeniu. To pyszne ciasto  z kandyzowaną pigwą z dodatkiem domowej pigwówki jest bardzo aromatyczne i smaczne , sprawdzi się potem nie tylko na świątecznym stole, ale i przy innych okazjach  biesiadowania i świętowania. Zachęcam państwa serdecznie do upieczenia właśnie  go teraz. A do keksu zamierzam jeszcze upiec Stefankę Miodową, sernik z rodzynkami i babkę drożdżową z makiem. To będzie ful wypas! Nic mi więcej do szczęścia w te Święta nie będzie potrzeba. : - )
keks z kandyzowaną pigwą.
SKŁADNIKI:
  • 150 g kandyzowanej pigwy,
  • 100 ml pigwówki,
  • 150 g masła,
  • 130 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 220 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta soli.
Lukier:
150 g cukru pudru
100 ml pigwówki.
 Sposób wykonania:
Kandyzowaną pigwę pokrojoną na mniejsze kawałki wsypać do miseczki i zalać alkoholem, odstawić. W misce utrzeć masło z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać jajka, jedno po drugim, do połączenia się składników. Do utartej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszać do połączenia składników. Na samym końcu wmieszać pigwę z alkoholem z miseczki. Ciasto przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Keks piec w temperaturze 170° C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Keks udekorować lukrem przygotowanym z cukru pudru i pigwówki.
Drożdżowa babka z makiem
     Jeszcze do tego pysznego keksu chciałam państwu zaproponować zamiast świątecznego makowca drożdżową babkę z makiem. Zapewniam, że jest bardzo smaczna. Jest bardzo mięciutka, składająca się z pysznego drożdżowego ciasta a we wnętrzu jej znajduje się  pyszna,  rozpływająca  się w ustach bakaliowa masa makowa z nutą cytrynową. Ciasto  posmakuje każdemu, kto takie pyszne i świeże zje na deser z kawą lub herbatą, delektując się później jeszcze innymi smakołykami, które znajdzie na świątecznym stole. Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
  • SKŁADNIKI na masę makową:
    250 g maku,
  • 1 jajko,
  • 40 g cukru,
  • 25 g tartej bułki,
  • skórka z 1 cytryny,
  • Bakalie.
Sposób wykonania:
  Mak sparzyć gorącą wodą i zmielić trzykrotnie. W misce ubić jajko z cukrem na puszystą masę, dodawać mak i ubijać, dodać skórkę startą z cytryny i bakalie, tartą bułkę i wymieszać.
SKŁADNIKI na ciasto:
  • 600 g mąki pszennej tortowej,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 50 g cukru,
  • 100 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 150 g masła.
Lukier:
150 g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny.
Sposób wykonania:
W misce połączyć drożdże z ciepłym mlekiem, dodać jajka, mąkę, sól, skórkę z cytryny oraz miękkie masło. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto pozostawić w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt na posypanym mąką blacie. Rozłożyć nadzienie makowe i zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ułożyć w formie do babki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż  podwoi objętość. Formę po wyrośnięciu  przenieść do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec  około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Po upieczeniu babkę udekorować lukrem zrobionym z cukru i z soku z cytryny.
SMACZNEGO : - )


Komentarze