Włoski chleb Farinata z ciecierzycy z warzywami.



          Dzisiaj chciałam Wam zaproponować włoski chleb z ciecierzycy o nazwie Farinata. Przyznam się szczerze, że nie miałam okazji zjeść takiego chleba będąc na wycieczkach we Włoszech. Przynajmniej nie pamiętam tego. Zapamiętałam tylko  dobrą pizzę i lazanię, którą często nam podawali w hotelach. Nie piałam z radości widząc na półmisku ich rodzime przysmaki. Uwielbiam za to nasz polski chleb, a zwłaszcza ten z Nowej Piekarni. I o wiele bardziej wolę naszą polską kuchnię z przysłowiową kapuchą, schabowym i górą pysznych ziemniaczków. Poszukując jednak nowych i ciekawych przepisów natrafiłam na ten płaski placek, który zwą chlebem Farinata i spróbowałam się zmierzyć ze zrobieniem jego w mojej kuchni. Jak już wiecie jest chlebem pieczonym we Włoszech, pochodzącym z rejonów Ligurii. Ten rodzaj pieczywa jest wykonywany z bardzo prostych składników takich jak: mąka z ciecierzycy, woda i oliwa. Mąka ta ma bardzo wysoką zawartość białka, jest bogata w błonnik, kwas foliowy, NNKT, żelazo, potas, magnez, cynk, selen i witaminy z grupy B. Ma niski IG. Podczas połączenia z wodą wydziela orzechowy zapach, który po spróbowaniu jej na surowo niektórym bardzo źle się kojarzy, bo jest wstrętna w smaku i trochę śmierdzi. Natomiast jak się upiecze, to dobrze zrobiona,  jest smaczna.
Ten wypiek wyjdzie nawet początkującym gospodyniom domowym. Jest  chlebem wegańskim, bezglutenowym, bezmlecznym i bez jajek. Przepisów na ten chlebek jest wiele tak jak u nas w Polsce. Leżakowanie tego ciasta w trakcie wykonywania  jest od kilku do kilkunastu godzin.  Sam doskonale smakuje z grillowanymi warzywami, duszoną cebulą, lub porem. Można go też zrobić z zapieczonymi w środku warzywami i będzie smakował trochę inaczej niż tylko z samej ciecierzycy. Ja właśnie chciałam Wam zaproponować taki rodzaj chleba z ciecierzycy z warzywami w środku. Może Wam posmakuje? Dla chętnych przepis prezentuję poniżej.
Chleb z ciecierzycy z warzywami.
SKŁADNIKI:
  •  200 g mąki z ciecierzycy,
  • 600 ml wody,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + 2 łyżki do formy,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • fasolka szparagowa,
  • 1 papryczka chilli,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz,
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej.
Sposób wykonania:
  1. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy dokładnie z wodą, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 3 godziny ( podobno im dłużej stoi ciasto, tym lepiej, można je dopracowywać nawet przez 10 godzin ).
  3. Po 3 godzinach ściągamy „kożuch”, piankę która pojawi się na cieście i dodajemy do ciasta pozostałe składniki, czyli olej i sól.
  4. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy i rozprowadzamy po całej powierzchni.
  5. Wlewamy ciasto i układamy na nim cebulę, czosnek pokrojony w cienkie plastry, papryczkę chilli, oraz fasolkę szparagową. Nie martwcie się tym , że ciasto jest strasznie rzadkie. W trakcie pieczenia nabierze odpowiedniej konsystencji.
  6. Formę wstawiamy do piekarnika ustawionego na 220 stopni (bez termoobiegu ) na 30 minut, po upływie których przełączamy na opcję grillowanie z góry na kolejne 5 minut.
  7. Farinatę podajemy na ciepło z zestawem sałat sosem vinegret.
SMACZNEGO : - )



Komentarze