Chleb tostowy ze zdrową sałatką z jarmurzu i radicchio.



     Dzisiaj najchętniej zaproponowałabym bardzo smaczny chleb tostowy upieczony w domu, bo jeszcze na tym blogu takiego nie piekłam.  Na Święta do wędliny i jajek może Wam posmakuje? Jest z  bardzo miękkim wnętrzem i mięciutką skórką, zupełnie jak te wszystkie tostowe chleby ze sklepu. Pewnie od czasu do czasu kupujecie takie pieczywo, żeby odmienić swoje domowe menu? Ten chlebek, który zamierzam upiec  jest idealny do tego celu, żeby   w ten sposób spełnić  Wasze zachcianki i najskrytsze marzenia. Wiem, że niektórzy z was często jedzą tosty ze zdrowymi  dodatkami i pod różną postacią, dlatego może ten chleb świeżo upieczony na święta zjecie ze smakiem. A może lubicie chleb z sokiem marchwiowym? Ja tak! Dlatego spróbuję pokusić się  w innym poście  o upieczenie właśnie takiego  chleba. A teraz zabierzmy się do upieczenia smacznego chleba tostowego z siemieniem lnianym. Zapraszam do dzieła.
Chleb tostowy.
 SKŁADNIKI:     
  • 500 g mąki pszennej jasnej typ 650,
  • 225 ml wody,
  • 100 ml mleka,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych).
Sposób wykonania:
Przepis na formę 31x11,5 cm. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą  wyrabiamy ciasto ręcznie przez około 15 minut lub ok. 7 minut robotem kuchennym. Następnie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na  co najmniej  godzinę (musi 2-3 krotnie powiększyć objętość). Następnie formujemy wałek długości formy do pieczenia i układamy w tej formie (wyłożonej papierem do pieczenia). Przykrywamy i ponownie na co najmniej godzinę zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto musi wyrosnąć minimum do 3/4 wysokości formy. Następnie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy formę. Od razu dość szczelnie przykrywamy ją folią aluminiową. Dzięki temu skórka chleba nie będzie przypieczona. Będzie miękka jak w chlebie tostowym. Pieczemy chleb 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 35 minut. 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aluminiową, niech skórka złapie nieco koloru. Studzimy na kratce kuchennej i kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Sałatka Z jarmużem i migdałami.
     Do tego pysznego domowego chleba tostowego z wędliną i może jeszcze bardzo zdrowego chleba z sokiem marchwiowym chciałam państwu zaproponować dobrą i energetyczną sałatkę z jarmużem w roli głównej. Najpierw zdradzę Wam kilka sekretów na temat tego bardzo cennego warzywa, zachęcając wszystkich do jak najczęstszego jego spożywania.
Jadalną częścią tej przeżywającej renesans rośliny należącej do rodziny kapustnych są karbowane liście w kolorze zielonym. Jada się je dopiero po pierwszych mrozach, bo muszą być przemarznięte – wtedy tracą goryczkę. Jarmuż jest bogaty w witaminę C (aż 120 mg/100g), ma też beta-karoten (w rekordowej ilości – 5350 μg w 100 g) oraz witaminy E i te z grupy B. Zawiera mnóstwo potasu i wapnia, magnez, żelazo, sporo jodu. Jako  bliski kuzyn kapusty jest  jednym z najzdrowszych  z  warzyw na świecie. Kubek posiekanego, surowego jarmużu to tylko 33 kalorie, a jednocześnie ponad 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 130% na witaminę C. Sezon na jarmuż trwa cały rok. Można go dusić, piec, blanszować, dodawać do sałatek i koktajli, serwować jako jarzynkę. To cenne warzywo zblanszowane i polane bułeczką zrumienioną na maśle smakuje wyśmienicie. Warto spożywać jarmuż przynajmniej raz w tygodniu: oczyszcza organizm z toksyn, wpływa na poprawę pamięci oraz wzmacnia wzrok dzięki dużej zawartości luteiny. Kiedy w kuchni zabieramy się za obróbkę tego cennego warzywa, najpierw trzeba usunąć twarde łodygi. Spróbujmy teraz  zrobić smaczną sałatkę pełną cennych wartości, na które z niecierpliwością czeka nasz organizm. Z jarmużu jeszcze przyrządza się zupy, sałatki, a młody nadaje się na surówkę. Gdy skropione oliwą i posypane ziołami kawałki listków krótko opieczemy, uzyskamy jeszcze pyszne chipsy.
W tej sałatce mamy też do skonsumowania sałatę radicchio. Główka radicchio przypomina z wyglądu sałatę lodową, jej poszczególne odmiany nieco różnią się wyglądem. Nie będę tu szczegółowo opisywać jak  wyglądają poszczególne odmiany. Powiem krótko: jest bardzo cennym warzywem, które warto dodawać do codziennego jadłospisu. Radicchio jest niskokaloryczne, nadające roślinie gorzki smak. Zawierające laktukopikrynę, która  jest silnym środkiem przeciwmalarycznym i ma działanie uspokajające i przeciwbólowe. Liście radicchio zawierają też antyoksydanty, szczególnie zeaksantynę i luteinę. Zeaksantyna to karotenoid , który koncentruje się głównie w centralnej części siatkówki u ludzi. Razem z luteiną pomaga chronić oczy przed związaną z wiekiem chorobą plamki żółtej  poprzez filtrowanie szkodliwych promieni ultrafioletowych. Ponadto radicchio jest niezłym źródłem witamin z grupy B i znakomitym źródłem witaminy K. Dostarcza również pewne ilości minerałów, takich jak mangan, miedź, żelazo, cynk i potas. Warto zjadać te cenne warzywa, żeby dostarczając je swojemu organizmowi dbać najskuteczniej o swoje oczy i dostarczając wielu cennych  minerałów i witamin wzmacniać organizm, żeby działał dobrze i nie chorował.
 SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki,
  • Żółta papryka,
  • 1–2 radicchio, (odmiana cykorii)
  • Czerwona cebula,
  • Garść świeżej kolendry,
  • 4 łyżki płatków migdałów,
  • Ząbek czosnku,
  • 3 łyżki białego sezamu,
  • Opakowanie jarmużu.
Sos:
  • 6 łyżek masła orzechowego,
  • 6 łyżek octu jabłkowego,
  • Sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1–2 posiekane ząbki czosnku,
  • Około łyżki oleju sezamowego,
  • Miód, mielony imbir, sos tabasco, pieprz.
Sposób wykonania:
Marchewki obierz, potnij w długie, cienkie paski. Podobnie potnij paprykę i radicchio, a cebulę pokrój w piórka. Kolendrę grubo posiekaj. Płatki migdałów razem z sezamem podpraż na suchej patelni. Składniki na sos połącz i wymieszaj z warzywami, jarmużem i płatkami.
Smacznego!

Komentarze