Chleb jest podstawowym produktem naszego codziennego
pożywienia. Zazwyczaj kupujemy lub pieczemy jego tradycyjne odmiany. Warto
jednak raz na pewien czas pokusić się o małą odmianę i wypróbować chleb z
ciekawymi dodatkami, które podwajają jego walory zdrowotne oraz smakowe. Można
sięgnąć po chleb z sokiem marchwiowym, chleb z dynią, chleb z sokiem
pomidorowym lub chleb z ciecierzycy i innymi ziarenkami. Poniżej znajduje się
przepis na chleb na zakwasie z dodatkiem ciecierzycy.
Składniki:
300 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej, 1,5 łyżeczki
soli, 400 ml letniej wody, 100 g aktywnego zakwasu pszennego, 75 g
odsączonej ciecierzycy z puszki
Wykonanie:
W misce wymieszać obie mąki. Sól rozpuścić w owdzie. Do mąki dodać
zakwas, wlać osoloną wodę, i dodać ciecierzycę. Składniki zagniatać dłońmi, aż
stworzą jednolitą, lepką masę.
Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 4
godziny, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej
papierem do pieczenia formy o długości 30 cm. Ciasto w formie lekko uklepać.
Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tym razem na około 2
godziny.
Przed upływem czasu wyrastania, rozgrzać piekarnik do temperatury 200
stopni. Formę wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony chleb
wyjąć z piekarnika, następnie z formy i odstawić na wyjętej z piekarnika kratce,
aby ostygł. Kroić po pełnym wystudzeniu.
Inne przepisy na chleb z ciecierzycy są dostępne na
blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Warto któryś z nich wybrać i urozmaicić sobie
codzienne, znane od lat pieczywo.
Komentarze
Prześlij komentarz