Chleb na zakwasie z ciecierzycą

Chleb jest podstawowym produktem naszego codziennego pożywienia. Zazwyczaj kupujemy lub pieczemy jego tradycyjne odmiany. Warto jednak raz na pewien czas pokusić się o małą odmianę i wypróbować chleb z ciekawymi dodatkami, które podwajają jego walory zdrowotne oraz smakowe. Można sięgnąć po chleb z sokiem marchwiowym, chleb z dynią, chleb z sokiem pomidorowym lub chleb z ciecierzycy i innymi ziarenkami. Poniżej znajduje się przepis na chleb na zakwasie z dodatkiem ciecierzycy.

Składniki:
300 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej, 1,5 łyżeczki soli, 400 ml letniej wody, 100 g aktywnego zakwasu pszennego, 75 g odsączonej ciecierzycy z puszki

Wykonanie:
W misce wymieszać obie mąki. Sól rozpuścić w owdzie. Do mąki dodać zakwas, wlać osoloną wodę, i dodać ciecierzycę. Składniki zagniatać dłońmi, aż stworzą jednolitą, lepką masę.
Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o długości 30 cm. Ciasto w formie lekko uklepać. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, tym razem na około 2 godziny.
Przed upływem czasu wyrastania, rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę wstawić do piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony chleb wyjąć z piekarnika, następnie z formy i odstawić na wyjętej z piekarnika kratce, aby ostygł. Kroić po pełnym wystudzeniu.

Inne przepisy na chleb z ciecierzycy są dostępne na blogu Nowej Piekarni z Łukowa. Warto któryś z nich wybrać i urozmaicić sobie codzienne, znane od lat pieczywo.

Komentarze