Chleb i marchewki

Pieczywo z dodatkiem warzyw, to ciekawa odmiana naszego codziennego pokarmu. Bardzo często warzywa w różnej postaci uzupełniają skład chleba, podwajając jego zdrowotne walory. Popularnym dodatkiem jest między innymi marchewka, która w ciekawy sposób podkreśla smak chleba. Może to być chleb z sokiem marchwiowym lub chleb z dodatkiem startej marchewki. Poniżej jeden z przepisów na taki chleb.

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1/2 szklanki mąki pszennej typ 750, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody, 4 średnie marchewki

Wykonanie:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać oba rodzaje mąki, sól, suszone drożdże i dokładnie wymieszać. Następnie dodać startą marchewkę i wymieszać. Powoli, cały czas mieszając, wlewać ciepłą wodę. Składniki połączyć, a następnie zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 120 minut do wyrośnięcia.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć do formy. Odstawić pod przykryciem na 30 minut, aby ciasto dalej rosło.
Chleb piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni, w czasie do około 40 - 45 minut, aż bochenek będzie rumiany.

Przepis na chleb z sokiem marchwiowym można odnaleźć na tutejszym blogu. Są tam również inne przepisy na chleb z marchewką oraz przepisy na pieczywo z innymi warzywami. Warto któryś z nich wybrać i urozmaicić sobie chlebową listę.

Komentarze