Dziś zapraszam na
słodkie i śliczne wielkanocne bułeczki. Są maślane i w kształcie króliczków.
Mam nadzieję, że się spodobają waszym dzieciom i może zmieszczą się do
koszyczka wielkanocnego? Jeśli tak, to zapraszam do upieczenia razem ze mną
tych słodziutkich drożdżowych i bardzo
smacznych bułeczek, a przepis dla
chętnych prezentuję poniżej.
Króliczki
wielkanocne.
Składniki: na 4 sztuki.
ZACZYN:
300 g mąki tortowej (dobrej jakości),
15 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 łyżki cukru,
1/3 łyżeczki soli,
100 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżki roztopionego masła.
DODATKOWO:
żółtko do posmarowania,
sezam do posypania.
300 g mąki tortowej (dobrej jakości),
15 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 łyżki cukru,
1/3 łyżeczki soli,
100 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżki roztopionego masła.
DODATKOWO:
żółtko do posmarowania,
sezam do posypania.
Sposób
wykonania:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy
mleko. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy
rozpuszczone w mleku drożdże. Całość odstawiamy na około 10 minut.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy
cukier, sól, mleko, jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 5-8
minut). Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie
(4-5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką
i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na
oprószony mąką blat lub stolnicę, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na równe 4
części.
1. Każdą część dzielimy na pół. Jedna połówka to brzuch,
natomiast drugą część znów dzielimy na pół.
2. Jedna z połówek to głowa uszy i nos, druga to ręce i
nogi.
Króliczki "składamy" tak, by miały tułów, rączki i
połączone na dole nóżki, a na głowie
uszy. , za oczy służył nam pieprz, zaś za wąsy makaron spaghetti. Gotowe
zostawiamy na blasze na około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy
piekarnik do temperatury 175° C.
Wyrośnięte króliczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem,
brzuszki posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
POLECAM!
CIASTO MINOTAUR
Jeszcze na Święta
pragnę Wam zaproponować bardzo smaczne ciasto Minotaur, żeby wszyscy, którzy go
posmakują byli zadowoleni. To ciasto nie jest
takie trudne, żeby znowu Was miało zniechęcić do jego robienia. Najpierw
trzeba upiec biszkopt, przekroić go na dwa blaty a potem go przełożyć dwoma bardzo smakowitymi masami:
Jedną białą, a drugą ciemną. A tak w ogóle jest to najlepsze ciasto jakie
kiedykolwiek jadłam. Mam nadzieję, że go zrobicie dla swojej rodziny, bo jest
smakowite. Jeśli jednak wolicie ciasto Stefankę, napoleonkę, lub sernik z
rodzynkami, możecie skorzystać z przepisów, które opublikowałam we
wcześniejszych postach, lub pojechać do
Nowej Piekarni po te pyszne ciasta. To jest też dobry wybór, którego z całego serca wam POLECAM!
BISZKOPT: Na blaszkę 24 x 24 cm.
- 0.5 szklanki mąki pszennej,
- 0.5 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki kakao.
KREM I:
- 1 kostka masła/margaryny (200/250g,
- 0.5 szklanki mleka,
- 2 szklanki mleka w proszku,
- 0.5 szklanki cukru.
KREM II:
- 250 g mascarpone,
- 100 g czekolady gorzkiej,
- 150 ml śmietanki 30%.
Sposób
wykonania:
1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Wlej żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
3. Do masy wsyp mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj
drewnianą łyżką. Uważaj, aby suchy proszek nie został na dnie;
4. Wlej ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i
wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na ok. 15 min; Po ostudzeniu
przekrój w poprzek na dwa blaty.
5. Mleko wraz z cukrem zagotuj w rondelku, a następnie
wystudź;
6. Masło utrzyj mikserem. Dodawaj stopniowo wystudzone mleko
ciągle miksując;
7. Dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksuj. Masa
ma być gładka i jednolita;
8. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i
podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia;
9. W międzyczasie, jasny krem mleczny rozsmaruj na
wystudzonym biszkopcie;
10. Serek mascarpone krótko zmiksuj a następnie dodawaj po
łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem;
11. Wyłóż krem czekoladowy na wierzch ciasta i wstaw do lodówki
- najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)
Komentarze
Prześlij komentarz