Bułeczki króliczki drożdżowo - maślane do koszyczka i pyszne ciasto minotaur na Święta.


   

     Dziś zapraszam na słodkie i śliczne wielkanocne bułeczki. Są maślane i w kształcie króliczków. Mam nadzieję, że się spodobają waszym dzieciom i może zmieszczą się do koszyczka wielkanocnego? Jeśli tak, to zapraszam do upieczenia razem ze mną tych słodziutkich drożdżowych  i bardzo smacznych bułeczek, a  przepis dla chętnych prezentuję poniżej.
Króliczki wielkanocne.
Składniki: na 4 sztuki.
ZACZYN:
300 g mąki tortowej (dobrej jakości),
15 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłego mleka,
1 łyżeczka cukru.
RESZTA SKŁADNIKÓW:
2 łyżki cukru,
1/3 łyżeczki soli,
100 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
2 łyżki roztopionego masła.
DODATKOWO:
żółtko do posmarowania,
sezam do posypania.
Sposób wykonania:
     Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy mleko. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy rozpuszczone w mleku drożdże. Całość odstawiamy na około 10 minut.
     Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier, sól, mleko, jajko i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 5-8 minut). Następnie wlewamy masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż masło się wchłonie (4-5 minut). Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 60 minut.
     Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat lub stolnicę, delikatnie wyrabiamy i dzielimy na równe 4 części. 
1. Każdą część dzielimy na pół. Jedna połówka to brzuch, natomiast drugą część znów dzielimy na pół.
2. Jedna z połówek to głowa uszy i nos, druga to ręce i nogi.
Króliczki "składamy" tak, by miały tułów, rączki i połączone na dole  nóżki, a na głowie uszy. , za oczy służył nam pieprz, zaś za wąsy makaron spaghetti. Gotowe zostawiamy na blasze na około 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 175° C.
Wyrośnięte króliczki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, brzuszki posypujemy sezamem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
POLECAM!
 CIASTO MINOTAUR
     Jeszcze na Święta pragnę Wam zaproponować bardzo smaczne ciasto Minotaur, żeby wszyscy, którzy go posmakują byli zadowoleni. To ciasto nie jest  takie trudne, żeby znowu Was miało zniechęcić do jego robienia. Najpierw trzeba upiec biszkopt, przekroić go na dwa blaty a potem go  przełożyć dwoma bardzo smakowitymi masami: Jedną białą, a drugą ciemną. A tak w ogóle jest to najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłam. Mam nadzieję, że go zrobicie dla swojej rodziny, bo jest smakowite. Jeśli jednak  wolicie  ciasto Stefankę, napoleonkę, lub sernik z rodzynkami,  możecie  skorzystać z przepisów, które opublikowałam we wcześniejszych postach, lub pojechać  do Nowej Piekarni po te pyszne ciasta.  To  jest też dobry wybór, którego  z całego serca wam POLECAM!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT: Na blaszkę  24 x 24 cm.
  • 0.5 szklanki mąki pszennej,
  • 0.5 szklanki cukru,
  • 4 jaja,
  • 3 łyżki kakao.
KREM I:
  • 1 kostka masła/margaryny (200/250g,
  • 0.5 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mleka w proszku,
  • 0.5 szklanki cukru.
KREM II:
  • 250 g mascarpone,
  • 100 g czekolady gorzkiej,
  • 150 ml śmietanki 30%.
Sposób wykonania:
1. Białka zmiksuj ze szczyptą soli. Dodawaj stopniowo cukier i dalej ubijaj aż masa będzie sztywna;
2. Wlej żółtka i krótko zmiksuj do połączenia składników.
3. Do masy wsyp mąkę i kakao. Wszystko dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Uważaj, aby suchy proszek nie został na dnie;
4. Wlej ciasto biszkoptowe do blaszki wyłożonej papierem i wstaw do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika na ok. 15 min; Po ostudzeniu przekrój w poprzek na dwa blaty.
5. Mleko wraz z cukrem zagotuj w rondelku, a następnie wystudź;
6. Masło utrzyj mikserem. Dodawaj stopniowo wystudzone mleko ciągle miksując;
7. Dodawaj po 1 łyżce mleka w proszku i ciągle miksuj. Masa ma być gładka i jednolita;
8. Pokruszoną czekoladę wrzuć do rondelka, zalej śmietanką i podgrzewaj na małym ogniu aż do połączenia składników. Odstaw do wystudzenia;
9. W międzyczasie, jasny krem mleczny rozsmaruj na wystudzonym biszkopcie;
10. Serek mascarpone krótko zmiksuj a następnie dodawaj po łyżce masy czekoladowej ciągle miksując. Ma powstać gładki, czekoladowy krem;
11. Wyłóż krem czekoladowy na wierzch ciasta i wstaw do lodówki - najlepiej na całą noc.
SMACZNEGO ;)






Komentarze