Bułeczki angielskie i śliczne kokosowe babeczki zajączki dla dzieci.


     Dzisiaj Wam  chciałam polecić tradycyjne angielskie bułeczki wielkanocne z dużą ilością rodzynek, kandyzowanej skórki i aromatycznych przypraw. Są malutkie i bardzo pyszne. Na Wyspach Brytyjskich tradycja nakazuje piec je w Wielki Piątek  i jeść je  jeszcze ciepłe z dużą ilością masła. Te pyszne bułeczki są  miękkie ale i zwarte, wystarczająco słodkie, z dużą ilością rodzynek, pięknie pachnące korzennymi przyprawami. Jeszcze na wierzchu  Wam zaproponuję posmarowanie tych bułeczek konfiturą morelową.  Pytanie czy zagoszczą na Waszym wielkanocnym stole? Ja Was zachęciłam. A czy się zdecydujecie,  wszystko zależy od Was. 
Angielskie bułeczki wielkanocne.
 Składniki: Na 18 szt.
  • 455 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml wody,
  • 50 g cukru,
  • 60 g masła,
  • 160 g drobnych rodzynek,
  • 50 g mieszanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i z limonki,
  • skórka starta z 1 dużej pomarańczy (umytej i wyszorowanej szczoteczką),
  • 1 duże jajko (L),
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru,
  • 3 goździki,
  • 14 g suszonych drożdży instant. 
Pasta na krzyżyki:
  • 3 łyżki zwykłej mąki pszennej,
  • 3 łyżki wody.
Do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:
  • 1 duże jajko,
  • 1/2 łyżki mleka.
Do dekoracji:
  • gładka konfitura morelowa do posmarowania upieczonych bułeczek (około 115g).
Sposób wykonania:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać drożdże, cukier, rodzynki, skórkę kandyzowaną, mielony cynamon, imbir i sól. Wymieszać.
Do rondelka wlać mleko, wodę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Wrzucić laskę cynamonu, goździki i startą skórkę z pomarańczy. Podgrzewać do wrzenia. Zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia. Wyjąc goździki i laskę cynamonu.
Jajko roztrzepać widelcem. Na środku mąki zrobić zagłębienie, wlać roztrzepane jajko i przestudzone ale nadal ciepłe mleko z masłem. Wyrabiać ciasto przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Najlepiej sprawdzić to naciskając delikatnie ciasto palcem - jeśli ciasto odbije do góry, jest już wystarczająco wyrobione, jeśli w cieście pozostanie wgłębienie, trzeba jeszcze nad nim popracować.
Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko masłem miski, nakryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić na około 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę. Uderzyć ciasto pięścią, aby wypuścić z niego powietrze. Lekko zagnieść ciasto. Następnie podzielić je na 18 równych części.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z każdej części ciasta uformować kulkę, umieścić ją na blaszce i lekko spłaszczyć, nadając kształt bułeczki. Tępą częścią zwykłego stołowego noża wycisnąć na każdej z bułeczek krzyżyk. Przykryć bułeczki ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, bułeczki powinny podwoić swoją objętość.
Przygotowanie pasty na krzyżyki:
Mąkę wsypać do miseczki, wlać wodę i bardzo dokładnie rozetrzeć. Powinna powstać gładka średnio gęsta masa. Należy przełożyć ją do rękawa cukierniczego zakończonego niewielką okrągłą tylką lub po prostu odciąć koniec rękawa.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Na wierzchu bułek wyciskać krzyżyki. 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Piec bułeczki przez 15 - 20 minut, aż ładnie się zarumienią a wbity w nie patyczek będzie suchy (u mnie trwa to 15 minut).
Wyjąć bułeczki z piekarnika. Konfiturę morelową podgrzać w rondelku. Smarować gorące bułeczki ciepłą konfiturą. Podawać. Bułeczki najpyszniejsze są jeszcze ciepłe choć potem też są smaczne.  Można je również zamrozić (bez polewy z konfitury morelowej) i przechowywać w zamrażalniku w szczelnym pudełku do 6 tygodni.
Kokosowe babeczki zajączki  na Wielkanoc.
Chciałam jeszcze  zaprosić państwa do kreatywnego tworzenia wielkanocnych zajączków  na babeczkach, jakie uda nam się przygotować razem z dziećmi na wielkanocny stół. Zaproszone maluchy do tego pieczenia, mogą  spędzić  z mamą nie małą przygodę, ucząc się tworzenia pięknych wielkanocnych wzorów na babeczkach, by potem ze smakiem mogły je zjeść. Wcześniej piekłam dzieciom przepyszne babeczki z owocami i również  z wielką starannością wybierałam w Nowej Piekarni pięknie ozdobione torty dla dzieci, by zadowolić nasze pociechy, bo wiedziałam jak będzie za to wdzięczne i szczere podziękowanie ze strony małej dziewczynki, czy chłopca. Teraz mam stuprocentową pewność, że te świąteczne zajączki  spodobają się małej publiczności, a ona spontanicznie wyrazi swoją  radość i podziękowanie swojej mamie,  jak nikt dotąd na świecie  nie potrafił tego  wyrazić.  Dlatego zachęcam wszystkie mamy,  do twórczej pracy, oraz  życzę dobrych efektów i satysfakcji z wykonanych przez siebie dzieł sztuki piekarniczej.
SKŁADNIKI: Na (ok. 10 babeczek)
Ciasto:
  • szklanka mąki,
  • 110 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżka mleka,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.
krem:
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 250 g mascarpone,
  • fix do ubijania śmietany,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • ok. 10 łyżek wiórek kokosowych,
  • masa marcepanowa (gotowa),
  • odrobina różowego/czerwonego barwnika,
  • posypka cukrowa,
  • kawałek czekolady.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach.
Gdy babeczki  ostygną przygotowujemy masę.
Śmietankę ubijamy* pod koniec dodając fix i cukier puder. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do śmietany. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
Gotowym kremem smarujemy każdą babeczkę, formując bok każdej na kształt główki króliczka.
Wkładamy do lodówki i w tym czasie przygotowujemy z masy marcepanowej uszka i ogonki dla zajączków.
Z marcepanu formujemy kształt spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). 
Wszystkie elementy wkładamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem i formujemy fikuśnego i bardzo ślicznego króliczka.
*warto pamiętać, że śmietanki nie należy zbyt długo ubijać ponieważ może wytrącić się masło.
Smacznego! :-)



 
  

Komentarze