Babka kakaowa

Wielkanoc za pasem. Oznacza to, że w naszych domowych gospodarstwach czynione są pierwsze przymiarki do pieczenia świątecznych ciast i deserów. Wyjmowane są przepisy na mazurki, słodkie wieńce, keksy i paschy. Pojawią się też różne przepisy na tradycyjne serniki z rodzynkami, babeczki z owocami i przede wszystkim niezliczone baby. Jeden z przepisów na kakaową babkę, polaną białą czekoladą, znajduje się poniżej.

Składniki:
250 g masła, 6 jajek, 220 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki kakao, 1 opakowanie białej polewy czekoladowej

Wykonanie:
Masło włożyć do rondelka, roztopić, a następnie odstawić do ostygnięcia. Jajka ubijać z cukrem i cukrem wanilinowym do momentu powstania masy o gładkiej konsystencji. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i budyniem, następnie dołożyć do masy jajecznej. Składniki dokładnie połączyć. Pod koniec ucierania dodać śmietanę oraz wystudzone masło. Ciasto podzielić na dwie części.
Połowę masy wlać do natłuszczonej formy o średnicy około 20 cm. Pozostałą masę wymieszać z kakao i wyłożyć na jasne ciasto.
Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewę czekoladową przygotować według instrukcji na opakowaniu. Bakę polać (ozdobić) roztopioną czekoladą i ozdobić kolorowymi cukrowymi kwiatkami.

Wielkanocna babka to jeden z wielu symboli świątecznie zastawionego stołu. Na przestrzeni lat powstało mnóstwo odmian uwielbianej przez wielu babki i każda z nich ma w sobie coś niepowtarzalnego.

Komentarze